To z małych nowości tak na szybko:
niektóre z nich są opisane na stronie rhino - ale chciałem sprawdzić czy to faktycznie działa
1. Obok nazwy widoku w górnym lewym rogu pojawiła się strzałeczka pozwalająca na rozwinięcie menu widoku lewym przyciskiem
2. Kursor zmienia się gdy polecenie jest w trakcie wykonywania (np wskazujemy krawędzie do filletowania)
3. "ClippingPlane" można zastosować do wybranych okien, nie tylko do jednego (komenda z paska EnableClippingPlane)
4. Pojawiło się rozbudowane menu kontekstowe
5. Coś co pojawiło się pewnie jako następstwo poprawy wyświetlania siatek wogóle, to poprawne wyświetlanie powierzchni które modyfikuje się za pomocą siatki kontrolnej. Nie wiem czy jasno to napisałem
Jak ktoś ma rhino 4 (i chyba jest to tylko na ATI) to niech zrobi sobie powierzchnię z 4 krzywych, włączy punkty kontrolne powierzchni i zmodyfikuje ją nimi. To jest moja codzienna zmora, bo teoretycznie siatki się zmieniają, ale wyświetlane są tak jak przed edycją. W Rhino 5WIP tego nie ma a modyfikacja siatki wyświetlana jest na bieżąco nawet podczas przeciągania punktów - SUPER 6. Opcja "Mirror" pojawiły się "podkomendy" dzięki którym możemy zaznaczony obiekt odbić względem osi X lub Y bez rysowania osi odbicia. Do tego program pamięta czy poprzednio chcieliśmy zachować oryginał czy nie
No i na razie to tyle. Prace rozpoznawcze - trwają