Joł i ja od 4 dni mam wspomniany projekt
Kupiłem, bo :
- zaprojektował go Ziom z forum
- bo w Rhino i chcę zobaczyć jak dokładnie działa bestia
- bo temat super ciekawy
- bo Ziom z miasta Łodzi ..okazało się po zakupie
- bo sam mam w marzeniach projekt w Rhino a potem sklejanie go na razie brak umiejętności, więc korzystam z czyjś
Coś tam w życiu już sklejałem, skleiłem i na tej podstawie oceniam model, jako zaawansowany:
- trudny retusz druk „aluminium”
- w wielu miejscach obłości, czyli podział na wiele mniejszych elementów w celu rozwinięcia ich
- i zmora mojego młodzieńczego modelarstwa, czyli elementy składające się z listków! masakra!! i to jeszcze w tym kolorze! Oczywiście listki wynikają z prawdziwej bryły, jaką ma ten dziwoląg a co za tym idzie trudności w wyciągnięciu tego w papierze w postaci segmentów a raczej ich ilości i wielkości by uzyskać odpowiedni kształt.
Na co bym zwrócił uwagę w następnym projekcie :
- na arkuszach zostało sporo miejsca, więc zdublować niektóre trudne elementy w tym przypadku powierzchnie z listków i „ ramkę” wylotów silnika
- minimalnie szersze sklejki głównego kadłuba
- podzielenie szkieletu tak by można było budować model w oddzielnych etapach, czyli np. szkielet kadłuba + poszycie kadłuba potem szkielet skrzydeł (osobne dźwigary a nie integralna część wręg kadłuba) + poszycie skrzydeł następnie składanie tego w całość.
Jestem pod ogromnym wrażeniem projektu, który niby był poligonem doświadczalnym jak tylko odkopię się z zaczętego już wcześniej sklejania to zabiorę się za niego z ogromna chęcią.
Nie ukrywam, że czekam na kolejny model i powiem tyle im bardziej nietypowa i mało popularna maszyna tym lepiej tu akurat wiem, co mówię
.
Zapodaję dla Ciebie punkcik
Pozdrawiam