niestety jak uprzedzalem moja wiedza na ten temat jest mocno ograniczona wiec dokladne dane podam za okolo 2 tyg jak wroce na swieta
w sumie macie racje zapomnialem napisac, cala obudowa od komputera plus monitor zostaje, zamierzam tez zatrzymac dysk mimo ze ma tylko 80gb, ale obecnie nie robi mi to roznicy bo wiekszosc gdzies tam jest ponagrywane na cd i wolne miejsce sie zawsze gdzies znajdzie
chce wymienic tylko 3 rzeczy : grafe, procka i plyte glowna wiec wlasciwie stara obecnie nie gra roli ,takze
co do marek nie mam upodoban, nie znam sie na tym poprostu, a zreszta widze ze wielu z was ma tutaj spora i sprawdzona wiedze i napewno nie tylko z testow, ale takze praktyki wiec raczej zdam sie na wasze opinie
co do propozycji karty grafikicznej jak najbardziej mi odpowiada, troszke dzis o niej czytalem i mysle ze moge spokojnie przeznaczyc na nia te pieniadze (Odyniec czy orientujesz sie moze po ile ona teraz stoi bo widzialem rozne ceny,
chodzilo ci dokladnie o ta tak?
http://www.proline.pl/shop.php?prodid=EVGA+512-P2-N756-TR w kazdym badz razie gdyby sie zdecydowal na 4 rdzeniowego i ta grafe zostaloby mi okolo 850zl na plyte glowna + ramy i nie ukrywam ze fajnie by bylo miec cos kolo 4gb
, 1 gb moglbym wziasc z starego sprzetu jesli wogole istnieje mozliwosc ich wykorzystania w taki sposob ?
co do procka nadal jestem w kropce heh
najblizej jestem jednak tego 4 rdzeniowego gdyz jest to napewno sprzet z wyzszej polki i mysle ze warto w niego zainwestowac (nie jestem tez na tyle maniakiem zeby porownywac go z innymi 4 rdzeniowymi ktore wyjda gdyz to i tak jak za te pieniadze powinny byc szybkie sprzety o zblizonych parametrach), z drugiej strony nawet jesli malo ktory program bedzie wykorzystywal w pelni zasoby kompa teraz to za rok czy 2 lata moze sie to w pelni zmienic, a po takiej wymianie jaka planuje chce miec spokoj przynajmniej na 4 moze nawet 5 lat mimo tego ze wtedy komputer mocno sie zestarzeje no ale co tam jako sie przezyje
jedyne co to wymienie dysk jak padnie hehe...
z drugiej strony czesto zdarza mi sie uzywac kilku rzeczy naraz: tu sie cos sciaga, tam antiwirus, w cos gram, winamp, cos renderuje wiec napewno do jakiegos stopnia bedzie wykorzystywana pamiec a w miare uplywajacych lat inne aplikacje beda na nim takze bardziej wydajne wiec mysle ze za 3 lata komputer moglby byc juz eksploatowany w duzym stopniu...przynajmniej ja tak to widze jesli mam bledne myslenie oswieccie mnie
jesli mielibyscie do tego jakas rozsadna propozycje plyty glownej prosze o jakas odpowiedz wedle tych kwot co pisalem powyzej, swoja droga zamierzam jeszcze o tym troche poczytac i przedstawiac moze jakas moja wersje ( jest wogole obecnie jakis pionier na rynku wlasnie w tym wyrobie i wogole ktore plyty mogly by udzwignac ta grafe, 4Gb i 4 rdzenie?)
zastanowila mnie jedna rzecz w twojej wypowiedzi
"Co do dwujajowców - to nie jest przeżytek, to jest obecnie standard
A za pół roku wojna na cztery jaja dopiero się zacznie na poważnie. Ati niebawem powinno wypuścić nowe modele swoich czterojajowców i dopiero będzie można porównywać osiągi względem pseudo 4-jajowych Inteli :]
Generalnie kupiłbym teraz 2-jajowca Ati, mimo że wypadnie pewno nieco gorzej w testach niż porównywalny Intel; ale ma to też swoje plusy. Kupując teraz płytę na AM2, możesz załadować jej później 4-jajowca ]:-> U Intela już taki numer raczej nie przejdzie i bez nowej mobo się nie obejdzie :]"
czyli co dokladnie masz na mysli ? ze po jakimis czasie mozna bedzie dodac do 2 rdzeni kolejne 4, i co razem uzyskac 6 w tym samym procku
?, czy to poprostu moja niewiedza sie klania