1. Ok - rozkręciłem chłodzenie procka i złożyłem jeszcze raz. Okazało się, że nie odkleiłem foli od blaszki Mugena
. Tym razem posmarowałem każdą część i obróciłem cały cooler tak aby wiatrak był ustawiony równolegle do tego z tyłu obudowy. Po złożeniu temperatura procka w biosie ustabilizowała się na 37 stopni a Mobo na 32. Myślę, że jeszcze można ją zbić do 30 - 32 jeżeli chodzi o procek - jak nabiorę wprawy w nakładaniu pasty i założę wentyl wiejący na drugą stronę płyty (w CoolerMaster 690 jest taka opcja) w miejscu położenia procka. Więc jeżeli chodzi o temperatury to myślę, że już jest ok - chyba, że sie mylę - co myślicie?
2. Problem dysku częściowo sam sie rozwiązał - stara ATA okazała sie jednak walnięta. Kupiłem nowy Samsung 250 GB SATA2 16MB i podłączyłem. Drugi dyskiem jest też Samsung tyle, że 640 GB SATA2 16MB. I tu zaczyna sie problem. W Bios'ie wykrywa mi obydwa, ale już np. w kolejności botowania mogę wybrać tylko ten pierwszy czyli 250-tke. Przy instalacji Windowsa widzi obydwa, ale nie mogę zainstalować systemu na tej 250-tce - napisane jest: nie można zainstalować na tej partycji. Sprawdź podłączenie kontrolera dysku w Biosie - czy jakoś tak. Nie znam sie na ustwaieniach w Biosie na tyle aby sam to ustawić. Podam tylko ustawienia jakie są teraz:
Storage Configuration
SATA Configuration [Compatible],
Configure SATA as [IDE],
Hard Disk Write Protect [Disabled]
IDE Detect Time Out (Sec) [35]
SATA 1 - Samsung 250 GB SATA2 16MB
Type [Auto]
LBA [Auto]
Block (Multi-Sector Transfer)M [Auto]
PIO Mode [Auto]
DMA Mode [Auto]
SMART Monitoring [Enabled]