Witaj,
myślę, że trochę się nie rozumiemy. Przede wszystkim wybór softu zależy od celu, jaki chcesz nim osiągnąć.
Wydaje mi się, że nikt tu nie mówi, że Rhino jest do wszystkiego najlepsze. Do wielu zastosowań np. CATIA jest lepsza, ale co z tego? Do domu sobie tego raczej nie kupisz (chociaż kto wie?)
Obecnie przygotowywany jest plug-in o nazwie WORM, który będzie parametryzował Rhino. Nie wiem, kiedy będzie dostępny.
Co do czasu poświęconego na naukę Rhino, to chyba nie mówisz tego poważnie? Moim zdaniem jest to na tyle intuicyjny program, że właściwie jeśli już wiesz co chcesz osiągnąć, wpisujesz polecenie jakie "wydaje" Ci się, że powinno być. I na ogół jest. Nie wiem, czy znasz program MAYA? Tam dopiero zaczynają się schody (przynajmniej w porównaniu z RHINO).
Znam kilka programów do modelowania (NUPAS, Autocad, Cinema4D, trochę MAYA no i Rhino) i każdy ma swoje plusy i minusy. Zależy do czego.
Rhino daje mi największą swobodę projektowania inż. (porównaj np. Cinemę, która z kolei jest świetna do animacji).
Poza tym zobacz sobie temat referencji: sporo biur pracuje w Rhino i nie są to tylko prace koncepcyjne, ale konkretne realizowane projekty.
Nie chciałbym, żeby ten dział zamienił się całkiem w offtopic, więc albo załóżmy osobny dział, albo na PW, ok?
pozdrawiam,
bTree