Witam,
Jako, że zostałem przywołany do porządku to chciałem przedstawić projekt, nad którym aktualnie pracuję. Buduję kartonowy model działa pancernego ASU 85 na podstawie planów modelarskich i zdjęć a części do budowy projektuję w Ruino.
Jednak na początku kilka słów wyjaśnienia. Pierwszy kontakt z oprogramowaniem typu CAD miałem na początku lutego, gdy zacząłem prace nad tym projektem. Był AutoCAD 97LT. Przez kilka miesięcy narysowałem, ale w 2D główne części, ale szybko okazało się, że jednak trzeba projektować w 3D i to w programie, który umożliwi rozwijanie brył. Koledzy zaproponowali mi Rhino. Troszkę pobawiłem się wersją ewaluacyjną i spodobało mi się. Prace nabrały tempa, gdy zakupiłem Ruino i trochę poczytałem. To, co już miałem narysowane "poskładałem" w Rhino i coś tam zbudowałem. Nowe rzeczy rysowałem już tylko w Rhino. Dlatego też w kilku miejscach są pewne "niedokładności" (np. ściany nie schodzą się dokładnie), ale w rzeczywistości (czytaj: model) wszystko jest ok.
Ponieważ jest to mój pierwszy projekt to wiele rzeczy robię nie tak lub "na około", nie do końca wiem czy dobrze itd., itd. Dlatego też proszę o wszelkie uwagi i propozycje. Będę je traktował jako bodźce do nauki.
No dobrze. Po tym wstępie parę fotek tego, co już mam. Następnym razem opiszę dokładniej co mam i jakie mam wątpliwości co do rysunków.
Pozdrawiam
Michał