hello wszystkim po malej przerwie, co do folii - mowimy oczywiscie o normalnych arkuszach - formatkach tworzywa zazwyczaj stosuje sie 0,5 /0,8 /1 mm ( im grubsze tym mocniejsza musi byc pompa prozniowa.
Co rozumiesz przez lakierowanie ? - oczywiscie sprayem, pistoletem natryskowym, bez problemu, my w reklamierobimy tak ze przed formowaniem nanosisz grafike np. za pomoca sitodruku, oczywiscie przy duzych przetloczeniach grafika sie nieco deformuje z punktu widzenia optyki - mozna ja nawet wczesniej w ten sposob przygotowac - przewidujac ze np. kolka zmienia sie w elipsy a napisy sie rozciagna.
co do zwyklego malowania - no probelem, ALE oczywiscie to tworzywo wiec raczej nie bedzie farba sie trzymala super dlugo, mozesz uzyc tzw. primerów - czyli substancji w spray'u ktora polepsza przyczepnosc farb i lakierów w sprayu do tworzywa.
tak czy inaczej przy malowaniu obowiazuje zasada dobrej bazy - ja proponuje bialy lakier nitro, lekko rozrzedzony rozcienczalnikiem nitro - gestosc takiej plynnej smietany 12%
, dla pewnosci przelewasz zmieszany lakier z puszki do np. sloika przez geste sitko - najlepsza jest tkaninka z damskich rajstop, i dopiero tak oczyszczony lakier z wszelkich grudek wlewasz do pojemnika pistoletu.
swoja wypraskę malujesz cienko 2 razy na bialo i masz piekna gladka powierzchnie - potem juz tylko kolor.
jak zrobisz ja z ladnego czystego bialego tworzywa i ladnie wyjdzie to mozesz od razu.
o to na deser -
http://www.plastikowe.pl/technika/formowanie-prozniowe-vacu