Witam, jako projektant wzornictwa
dołączę do wątku -
zależy co i jak chcemy (możemy w domowym kąciku majsterkowicza)) wykonać z tworzyw sztucznych -
jeśli chodzi o typowa prosta obróbkę skrawaniem (np. wiercenie, wycinanie wyrzynarka, piłką ręczną włośnicową, nożem trapezowym, ew. szlifowanie, polerowanie mechaniczne, toczenie itd.) to polecam z własnej praktyki - popularne "plexi" czyli PMMA, PCV twarde i PCV spienione, HIPS (zazwyczaj czarne tworzywo jedna strona błysk druga mat), Styrodur (twardy styropian), Dibond ( płyta z tworzywa oblozona z dwuch stron aluminium) Priplak ( tworzywo użyane np. jako okładki plastikowych teczek) i co wpadnie pod rekę - czyli co zdobędziemy np. na zapleczach lub smietnikach firm które obrabiają takie materiały
Jednak tytułem ciekawostki jest jedno bardzo ciekawe tworzywo - bo ma własności KOWALNE - tzn. można je formować zupełnie na zimno - takim tworzywem jest poliwęglan - można z niego wyciąć siatkę - jak jest cienki np. 0.8, to zwykłymi nożyczkami, zbigować tymiż nożyczkami (czubkiem) i wygiąc np. w imadle z miekkimi kartonowymi szczekami, na giętarce lub miedzy dwiema twardymi listwami/belkami.
Z poliweglanu (który dodam jest calkowicie przeźroczysty) wyciełem kiedyś płaska siatkę okularków typu BHp i zagiełem boczne skrzydelka - uzyskując w pełni normalne okulary.
Polecam, choć jest dosyć drogi.
Wątek tworzyw chętnie rozwinę o projekty i w pełni działające prototypy takich prostuych maszyn jak wycinarka do styropianu, grubosciówka do styropianu czy giętarka do tworzyw sztucznych - wszystko mozna tanio i szybko ( kilka godzin) zrobić.
Pozdrawiam Forumowiczów