Zaloguj się lub zarejestruj. 21 Listopad 2024, godz.17:33

Autor Wątek: Problem z zapisem renderu  (Przeczytany 4342 razy)

kierownik

• Gość
Problem z zapisem renderu
« dnia: 06 Październik 2008, godz.04:47 »
Witam,
jestem nowym członkiem forum. Od jakiegoś tygodnia bawię się rhino i vray'em pod niego. Wcześniej pracowałem w maxie. Do rhino przekonała mnie prostota i klarowność funkcji, charakterystyczna dla "cadowskich" programów. Niestety
przy renderowaniu pierwszego obiektu (lampki biurkowej) napotkał mnie przykry incydent. Mianowicie nie mogę zapisać renderu w żadnym typie (jpg. bmp. etc.), gdyż pojawia error saving files na tle szarego prostokąta z wykrzyknikiem. Czuj się bezradny.
Proszę o pomoc!         

kierownik

• Gość
Odp: Problem z zapisem renderu
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Październik 2008, godz.04:54 »
przepraszam nie saving a error writing file

kubbek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Październik 2008, godz.09:02 »
Też mi się czasem pojawia taki komunikat. Nie wiem, z czego wynika, ale pomaga zapisanie pliku w innym folderze (chociażby na pulpicie). Potem można sobie przenieść render, tam gdzie się go chciało mieć  :)

Offline kruk

• Forum Ekspert
  • Reputacja na forum: +113/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Październik 2008, godz.09:16 »
na pewno nie ma w nazwie pliku czy w ścieżce zapisu żadnych polskich znaków ani też spacji?

niedawno było o tym gdzieś wspominane więc może toinna twarz tego właśnie problemu :) :) :)

kubbek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Październik 2008, godz.10:33 »
U mnie zdarza się to bez związku z polskimi znakami. Czasami całkiem nieoczekiwanie nie da się zapisywać renderów w folderze, w którym w trakcie pracy nad tym samym projektem zapisałem już dziesiątki innych. I nie chodzi tu o nazwę pliku, tylko raczej sesję otwarcia rhino.
Wytłumaczenia nie znam, ale w przypadku, który opisuję nie ma to związku z pisownią. Może za to rozwiąże to problem założyciela tematu  :)

kierownik

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Październik 2008, godz.18:54 »
Niestety ja nie mogę nigdzie zapisać renderu, niezależnie od miejsca, w którym próbuję. Zainstaluje program ponownie.Może to coś mieni...

Offline sea__

• Forum Ekspert
  • Reputacja na forum: +132/-0
  • gg 444625
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Październik 2008, godz.18:57 »
Jeżeli nie możesz zapisać  to alternatywnym wyjściem jest zrobienie zrzutu ekranu - ale to jest tylko  pół środek....