Przepraszam za zwloke. Niestety, nie zawsze mam czas, by tutaj zajrzec.
Tlumaczenie okreslen z dziedziny informatyki stanowi dla mnie bardzo powazny problem. Z Polski wyjechalem w czasie, gdy informatyka i komputery nie byly jeszcze ogolnie dostepne dla kazdego, zatem nie dane mi bylo poznac odpowiednich okreslen w jezyku polskim. Wszystkiego nauczylem sie dopiero w Niemczech, z pojeciami typu "plik", "sterowniki" i co tam jeszcze, do dzisiaj nie moge sie oswoic, gdyz nie uzywam ich na codzien. Szczegolnie polskie okreslenia, wlasciwe dla wyspecjalizowanych programow sa dla mnie zupelnie obce. Wstyd, ale co zrobic. Korzystajac z polskich forow internetowych staram sie chocby odrobine nadrobic braki.
czyli chodzi o osnap w trybie Planar? czyli tryb rysowania płaskiego?
Dokladnie. Zmanierowany innym programem nie wiedzialem w Rhino, gdzie szukac mojego bledu. Dopiero po otrzymaniu "dowodu rzeczowego", ze moj zamiar powinien funkcjonowac, niejako okrezna droga dotarlem do przyczyny moich niedomagan...
Ale niestety, konca niedomagan zapewne jeszcze dlugo nie zobacze. Mianowicie pojawilo sie nastepne pytanie. Otoz z moich "odkryc" wynika, ze przyporzadkowanie wlasciwosci (kolor, grubosc, rodzaj...) linii (dla wygody pozostane przy linii, choc dotyczy to takze innych elementow konstrukcyjnych) odbywa sie w Rhino w dwojaki sposob:
a) przed wykresleniem linii poprzez nadanie potrzebnych wlasciwosci calej plaszczyznie (layer), na ktorej ma znajdowac sie przyszla linia
b) poprzez zmiane tych wlasciwosci dla wykreslonej juz linii
Czy istnieje inna mozliwosc nadania wlasciwosci linii, jeszcze przed jej wykresleniem? Chodzi o to, ze chcialbym na wspolnej plaszczyznie (layer) od razu kreslic linie na przyklad o roznych kolorach i grubosciach, a nie zmieniac ich kolory badz grubosci dopiero po wykresleniu.
Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
Jarek Meissner