Witam!
Ta praca jest wyłącznie ilustracją płaską do artykułu o tych okrętach, który mam nadzieję ukaże się w jednym z kolejnych numerów MSiO. Owszem, łańcuch jest wymodelowany i nadaje się jako stl do rapid prototyping. I tak jest niestety
z większością detali (szalupy, pontony, armata, radary). Robiłem je bardziej myśląc w kategoriach odlewu/formy niż w kategoriach "kartonowych", chociaż, przyznaję, że nie miałbym nic przeciwko takiemu rozwiązaniu w przyszłości. Jednakże jeśli miałby to być model kartonowy, to trzeba by go zrobić od początku
Bo ten jest zrobiony w skali rzeczywistej. A model trzeba robić w skali modelowej, żeby właśnie "zapanować" na grubościami kartonu, płynnościami wodnic itp. Nie mam doświadczenia w robieniu "kartonówki" od zera w Rhino. Popełniłem jak dotąd 4 modele kartonowe (1 oddany do Wydawcy ale nie opublikowany i trzy kolejne "rozgrzebane" i "prawie skończone" na półkach w domu). Robiłem je głównie "ręcznie", Rhino było używane jako pomocnicze narzędzie do pewnych etapów prac. Akurat kadłuby robiłem "na piechotę" czyli wyłącznie ręcznie. Ale faktycznie od jakiegoś czasu myślę o kartonie, który by "ładnie wyglądał", ale na razie nic nie zdecydowałem z powodu KOLOSALNYCH "poślizgów" jakie mam wobec moich Wydawców
i 1500 pomysłów co tu można by zrobić
Może w temacie "Prace w toku" coś jutro pokażę
A teraz spać bo juz nic nie widzę
Pozdrowienia
jkrzew