W wielu przypadkach modelowanie to przeciąganie różnych profili po różnych ścieżkach.
Gąszcz opcji, przekształceń itp (przez które jeszcze nie przebrnąłem) skłania mnie do zastanowienia czy w rhino istnieje może jakiś mechanizm ułatwiający późniejsze korygowanie poszczególnych profili (historycznie zintegrowanych z poszczególnymi ścieżkami). Wiem, wiem, że do każdego profilu można się dobrać ale...
Prosty przykład: na jakiejś płaszczyźnie konstrukcyjnej mam profil "wzorcowy" (profil macierzysty), na innej płaszczyźnie konstrukcyjnej (!) chciałbym mieć jego "klon", który wykorzystam np do przeciągnięcia go po ścieżce. I teraz czy korygując profil wzorcowy (macierzysty) będę miał wpływ na to co historycznie przeciągałem po ścieżce ?
Profile wzorcowe zgromadzone na wspólnej płaszczyźnie konstrukcyjnej (i zastosowane gdzieś na ścieżkach w różnych płaszczyznach konstrukcyjnych) bardzo ułatwiłyby mi pracę, gdyż z jednej strony miałbym możliwość szybkiego korygowania profilu a z drugiej wzrokowego porównywania profilu z innymi profilami.