Szukałem informacji na forum na ten temat i póki co nic nie znalazłem, dlatego zapraszam do dyskusji:
Czy w swojej pracy oprócz myszki i manipulatora 3D używacie takiego sprzętu jak tablet graficzny?
Prawdę mówiąc to parę dni temu zakładałem taki wątek, przynajmniej takie miałem wrażenie, ale gdzieś go wcięło -fakt było grubo po 12'ej w nocy
i przysypiałem już przed kompem, może film mi się urwał i nie dałem "Wyślij wiadomość" . Później szukałem takiego wątku lecz nie znalazłem w tytułach na forum
wiec chyba się nie zdublowałem....
Ale do rzeczy:
Swego czasu przeglądałem prasę specjalistyczną akurat o tematyce projektowania nadwozi aut i wśród ilustracji
przewijały się zdjęcia z pracowni stylistycznych, na których projektanci przelewają swoje 'wizje' na monitor
poprzez tablety.
Tak się zastanawiam ,czy taki elektroniczny ołówek nie byłby bardziej naturalnym przejściem z klasycznego projektowania
na kartce papieru czy kalkach niż klasyczna myszka ?
Oczywiście nie chodzi mi o to by udziwniać warsztat pracy, lecz o to aby wygodniej pracować.
Kolejna sprawa to ewentualne rozgraniczenie zastosowania w/w narzędzia pomiędzy artystyczną twórczością w programie graficznym
a pracą w programie do technicznego projektowania.
Póki co nie znalazłem w necie ciekawych informacji / wypowiedzi osób które z powodzeniem używałyby tabletów
w swojej pracy projektowej, tym bardziej w Rhino.
Idąc dalej, jeśli już ktoś z was używa takiego narzędzia to jakiego konkretnie ? Na rynku jest sporo różnych modeli,
producentów i formatów - każdy producent / dystrybutor chwali swoje - tym cenniejsze byłyby obiektywne opinie .