Skalanya
Nie chcę Cię martwić, ale Rhino nigdy nie było dla architektów.
Zobacz, że na stronie rhino3d.com są działy jak wzornictwo, marynistyka, jubilerka itp, a nie ma tam nic o architekturze.
Pewnie wzięło się to stąd, że Rhino powstało w procesie podziału interesów gdzieś w początkach istnienia AutoCada.
Jedni poszli w stronę budownictwa i drudzy w stronę marynistyki... (Odyniec mam rację?)
Oczywiście można go do tej działki wykorzystać, ale nie jest to oprogramowanie dedykowane dla tej grupy odbiorców.
I raczej nigdy nie będzie, a o BIM, to już całkiem zapomnij
To, że Rhino zaistniało w świecie architektury (tej poważniejszej), jest prawdopodobnie tylko i wyłącznie zasługą świerszcza.
RADIUS77
Ja nie mówię o zjeździe koleżeńskim, bo do tego nie potrzebujemy nikogo
Swoją drogą ciekawy pomysł - może nieoficjalny spęd użytkowników?
Jest jakaś perspektywa zmian które przyniesie wprowadzenie 5, ale ile jeszcze trzeba będzie czekać?
I czy jest na co czekać?
Czy pojawią się tam takie elementy, że Rhino zdoła wygrać walkę o klientów z Aliasem?
Z taką promocją i zaangażowaniem w popularyzajcę produktu raczej nie.
Dlaczego niewielu naszych studentów w kraju używa Rhino?
Nie dla tego, że trudno jest ściągnąć wersję piracką, tylko dlatego, że niewiele osób wie o jego możliwościach.
Do tego w sieci jest niewiele materiałów z których można by się czegoś nauczyć.
Ja jestem pewien, że na warsztaty z modelowania w Rhino w Miastach gdzie są kierunki wzornictwa przyszła by masa osób.
Na warsztaty z wykorzystania RhinoScript lub Grasshoppera w Architekturze też znaleźli by się chętni.
Nie sądzę, że dystrybutorzy nie zdają sobie z tego sprawy.
Dlaczego nic się z tym nie robi? Nie zależy im na nowych klientach?
Ja kupiłem Rhino, bo zacząłem współpracę z zagraniczną firmę która go używała.
Potem znalazłem klienta w Polsce z którym współpracowałem i też go namówiłem na Rhino - Przesiadł się z Maksa i był mi bardzo wdzięczny.
Nie wyobrażam sobie w jaki sposób sprzedaje się program ludziom o którym ludzie nic nie wiedzą.
Oprócz szkoleń z sztywnym programem nie oferuje się im żadnych możliwości rozwoju swoich umiejętności.
nie wiem... nie ogarniam tego i za bardzo nakręcam się na "nie", może moje wymagania są za duże?
w między czasie instaluję demo Aliasa...