Zaloguj się lub zarejestruj. 21 Listopad 2024, godz.23:13

Autor Wątek: Nieczytelny obiekt geometrii  (Przeczytany 4764 razy)

Offline MaKuz

• Użytkownik
  • *
  • Reputacja na forum: +0/-0
Nieczytelny obiekt geometrii
« dnia: 21 Sierpień 2010, godz.21:19 »
Z tego co się zorientowałem - to mam z tym projektem pozamiatane, ale dla świętego spokoju - zapytam. Otwierając projekt (cały w jednym dokumencie) otrzymałem komunikat ".....3dm ma nieczytelny obiekt geometrii. Czy chcesz kontynuować czytanie geometrii z tego pliku? ..." itd Kombinacje odpowiedzi Tak, Nie - powodują albo zamknięcie Rh 4 SR8 albo otwarcie pustego dokumentu. Tak samo to działa na dwóch kompach. Wiem że w Rh nie powinno się korzystać z funkcji zapisz tylko z funkcji zapisu przyrostowego - ale ta wiedza w przypadku tego konkretnego projektu niewiele już pomoże. Moje pytanie - czy jest jakiś sposób na odzyskanie pliku (lub jego fragmentu)?

Offline kruk

• Forum Ekspert
  • Reputacja na forum: +113/-0
Odp: Nieczytelny obiekt geometrii
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Sierpień 2010, godz.23:25 »
projekt był robiony na tym komputerze?
spróbuj poszukać folderu gdzie masz robione autozapisy i przeszukaj go po dacie - może sie tam znajdzie jakiś wcześniejszy plik z tym projektem...

Offline MaKuz

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Sierpień 2010, godz.23:36 »
Projekt był robiony na dwóch kompach, ale przez ostatnie kilka dni, głównie na firmowym.  Na domowym właśnie znalazłem autozapis - ale bardzo wczesna faza projektu. Rozumiem, że jedyną szansą na uratowanie przynajmniej fragmentu projektu jest autozapis na kompie, na którym ostatnio plik był edytowany? Dobre i to. Dzięki za info.

botak

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Sierpień 2010, godz.00:27 »
A próbowałeś zaimportować uszkodzony plik do czystego dokumentu?

Offline MaKuz

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Sierpień 2010, godz.16:22 »
Import do nowego dokumentu kończy się takimi samymi komunikatami jak próba otwarcia pliku. Znalazłem natomiast na pulpicie dokument RhinoCrashDump.3dm który nie bez problemów, ale daje się otworzyć i są w nim szczątki projektu (trochę mniej niż połowa obiektów). Rhino utworzyło ten plik w czasie próby otwarcia uszkodzonego pliku. Jeżeli na kompie firmowym nie znajdę bardziej kompletnego pliku autobackup, to  RhinoCrashDump będzie bazą do odtworzenia projektu (tylko że i tak będę miał problemy, bo to był/jest projekt terminowy).

Offline kruk

• Forum Ekspert
  • Reputacja na forum: +113/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Sierpień 2010, godz.18:24 »
coś przynajmniej odzyskałeś.
w poprzedniej firmie była akcja taka, że mojemu przełożonemu z dużego projektu zostały tylko dwa światła bo w trakcie autozapisu była awaria prądu... oba pliki wyszły z tego wyłącznie ze światłami i nie było z czego odzyskiwać.

Offline MaKuz

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Sierpień 2010, godz.19:21 »
Podobny problem miał kiedyś Adrian - winda się zawiesiła w trakcie zapisu i stracił cały projekt. Tylko że u mnie nie było widać żadnej zwiechy systemu czy awarii zasilania (zresztą kompy są pod UPS-ami). Nawet to że dla bezpieczeństwa mam aktualne pliki na dwóch niezależnych kompach nie uratowało sytuacji, bo najpierw skopiowałem z pendriva aktualny plik na dysk domowego kompa, a potem się okazało że plik jest uszkodzony. Inaczej miałbym wersję pliku sprzed jednego dnia - do przeżycia. Aktualny plik został zapisany na poprzednim, a więc w koszu poprzedniego pliku też nie ma. A w firmie, szefa, błąd Rhino g.... będzie obchodzić.

Offline MaKuz

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Sierpień 2010, godz.23:35 »
Ponieważ problem nie dawał mi spokoju, szukałem cały czas rozwiązania i znalazłem plik .......3dm.bak Po ręcznej zmianie rozszerzenia .bak na .3dm otworzyłem go i ... znalazły się wszystkie brakujące elementy projektu - tzn. te których nie było w pliku RhinoCrashDummp.3dm Wygląda na to że po zaimportowaniu jednego pliku do drugiego projekt będzie kompletny, tylko czy da się na tym pliku jeszcze popracować?

Offline MaKuz

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Sierpień 2010, godz.20:17 »
I jeszcze jedna niespodzianka. Ostatnia wersja pliku (ta skopiowana na pendrive) na firmowym kompie da się bez problemu otworzyć z dysku, ta zapisana na pendrive  - nie dała się otworzyć. Następnie pendrive został wyczyszczony do zera sformatowany i plik skopiowałem ponownie - na kompie domowym znowu nie daje się otworzyć. Pozostałe pliki - zdjęcia i rysunki robione w Corelu - otwierają się bez problemu, w czasie kopiowania plików na kompie firmowym , także nie było komunikatów o błędzie zapisu. Jeżeli problemem jest pen - to dlaczego inne pliki (bitmapy i cdr-ki) są OK? Jutro skopiuje pliki na kilka innych pendrivów i zobaczę czy dadzą się otworzyć w domu. Może problemem nie jest nośnik tylko w Rhino na domowym kompie coś się posypało?
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpień 2010, godz.20:19 wysłana przez MaKuz »