Zaloguj się lub zarejestruj. 21 Listopad 2024, godz.22:18

Autor Wątek: dokumentacja 2D w Rhino  (Przeczytany 3651 razy)

rhinopiryna

• Gość
dokumentacja 2D w Rhino
« dnia: 16 Kwiecień 2010, godz.14:51 »
Witam

Chciałbym używac RHINO do tworzenia dokumentacji 2D statków tworząc najpierw jego model a później wykorzystując funkcję Make 2D Drawing zrobić rysunek .
Moje pytanie brzmi … czy system byłby w stanie wyrzucać rysunki 2D na tych samych warstwach na których są zamodelowane elementy 3D? Z moich badań tej funkcji wynika, że jestem w stanie zdefiniować tylko jedną warstwę i cały szkic 2D będzie na jednej warstwie. Jest to bardzo fajna funkcja jednak bardzo utrudniająca życie w momencie zmian, trzeba na nowo wszystko wrzucać na odpowiednie warstwy.Może jest jakis plugin do Rhino który by to robił automatycznie a może istnieje możliwość napisania specjalnego makra które by to robiło, może znalibyście kogoś kto byłby w stanie napisać takie makro, chętnie zlecę napisanie czegoś takiego...

będę wdzięczny za pomoc..

pozdrawiam

Arek

Offline kruk

• Forum Ekspert
  • Reputacja na forum: +113/-0
Odp: dokumentacja 2D w Rhino
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Kwiecień 2010, godz.15:14 »
przecież jest tam opcja zachowania warstw źródłowych. dlaczego z tego nie chcesz skorzystać  ???

rhinopiryna

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Kwiecień 2010, godz.16:03 »
 :-[ dzięki nie zawuważyłem tej opcji...to byłoby już coś... ale ona w sumie dziwnie działa bo zamiast zachowywać te warstwy żródłowe tworzy nowe dopisując do źródłowych jakieś dodatki

Offline Jarek

• Doświadczony użytkownik
  • **
  • Reputacja na forum: +147/-0
    • RhinoScripted Tools
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Kwiecień 2010, godz.17:05 »
U mnie na Rhino w wersji angielskiej suffixy na warstwach Make2D to: nazwa - Hidden, nazwa - Visible i nazwa - Annotation.
Nie byloby duzym problemem napisac skrypt, ktory automatycznnie przenosi obiekty z tych warstw na oryginalne warstwy i pozbywa sie tych dodatkowych, pod warunkiem, ze znamy nazwy tych dodatkow ( suffixow ) ... Jak to wyglada z Twojej strony ? Czy o to Ci chodzilo ?

rhinopiryna

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Maj 2010, godz.09:50 »
Witam

Dokładnie chodzi mi o te suffixy, kurcze żebym ja znał tajniki rhinoscripta  :'( , a znacie może coś co byłoby w stanie przyspieszyć generowanie tych szkiców 2d? modele z których zrzucam te skice mają bardzo dużo elementów i czasem cała noc nie wystarcza żeby wygenerowac jeden widok a sprzęt mamy dość szybki, może jest jakis plugin który robi to szybciej?

pozdrawiam

Arek