Zaloguj się lub zarejestruj. 21 Listopad 2024, godz.22:06

Autor Wątek: odcisk , stempel pytanko  (Przeczytany 3349 razy)

kok007

• Gość
odcisk , stempel pytanko
« dnia: 19 Luty 2010, godz.17:39 »
mam pytanko czy da sie w rhino wykonac odcisk np ogniwa gasienicy ktore uprzednio wyrysowalem w szescianie .. tak aby powstala bryla na podstawi ktroewj wykonam program cnc do odlania gasienicy z zywicy ? ...w sumie nie ma problemu mozna wykreslic taki odcisk od podstaw ale taki sposob bylby szybszy :)

Offline HAV

• Forum Ekspert
  • Reputacja na forum: +74/-0
  • LAST CAT STANDING
Odp: odcisk , stempel pytanko
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Luty 2010, godz.19:47 »
Nie bardzo wiem, co rozumiesz przez odcisk np ogniwa gasienicy ktore uprzednio wyrysowalem w szescianie... ale jeśli masz model ogniwa, to zrobienie formy do odlewu nie będzie problemem - chwila zabawy Boolean'ami i możesz mieć formę z praktycznie dowolną ilością ogniw ;)

kok007

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Luty 2010, godz.20:51 »
dokladnie chodzi mi  o to
jest gasienica i chce ja odcisnac w szescianie

Offline Bbuli

• Doświadczony użytkownik
  • **
  • Reputacja na forum: +23/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Luty 2010, godz.21:15 »
  Witam.  Dodaj do gąsienicy dolot-miejsce przez które będziesz wlewał.Tak by wystawał poza sześcian.Odejmij różnicą boleana  i masz foremkę.Tylko musisz ją jeszcze rozpołowić by dać szansę na jej wykonanie oraz wyjęcie zastygłej gąsiebicy.Rozpołowisz przygotowaną powierzchnią i nią podzielisz sześcian-potem podzielisz powierzchnię pozostałymi połówkami sześcianu.Resztę połączysz.I masz.

botak

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Luty 2010, godz.22:42 »
Dla Rhino "bryła" to zamknięta powierzchnia, i jeśli ścianki się nie przecinają to nic nie zdziałasz...

Żeby w praktyce zadziałało to o czym koledzy piszą, musisz:
pierwsze rozdzielić sześcian na dwie połówki,
potem od każdej połówki odjąć modelik,
a potem od tego odjąć wlewkę.

Ja bym do tego jeszcze dołożył dwa "markery" które pozwolę Ci potem łatwo spozycjonować dwie połówki formy.

Oczywiście o otworach w ogniwkach (tych którymi się łączą) musisz zapomnieć.

A po wszystkim nie zapomnij pochwalić się produkcją  :D

Offline HAV

• Forum Ekspert
  • Reputacja na forum: +74/-0
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Luty 2010, godz.23:38 »
Cytat: botak
Oczywiście o otworach w ogniwkach (tych którymi się łączą) musisz zapomnieć.
Czemu? Jeśli to na cnc idzie to w czym problem wyżłobić dodatkowe rowki (półwalce) nieco szersze niż ogniwko (tak by wystawały poza jego obrys) w każdej połówce formy i ręcznie przed zalaniem poukładać w formie wspomniane ośki. Zamykasz formę, zalewasz, wyciągasz, wybijasz ośki i masz ogniwka jakie chciałeś ;) Ja tu nie widzę żadnych przeszkód ;)

kok007

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Luty 2010, godz.00:06 »
jezeli chodzi o technike odlania to wszytsko jest jasne :) pracuje na modelarni odlewniczej-narzedziowni na cnc otwory laczace ogniwa tez zrobilem i nie ma tu zadnego problemu chodzilo mi tylko o szybkie stworzenei bryly na podstawie ktorej stworze forme na cnc. Recznie ogniwo juz odlalem a matryce stworzylem na podstawie recznie sklejonego modelu ogniwa ... potrzebuje tego ok 150 wiec chce zrobic maszynowo forme na kilkanasie sztuk.
jak juz napisale nie mam problemu zeby od podstaw narysowac bryle odcisku gasienicy tylko po co sie meczyc hihih skoro moze istnieje szybszy sposob
rysunek przedstawia tylko teoretyczne wyjasnienie tego co chce zrobic w rhino czyli szybki odcisk, stepel w bryle ...ooooo na zasadzie prasy hiihih tylko cyfrowo

Offline Bbuli

• Doświadczony użytkownik
  • **
  • Reputacja na forum: +23/-0
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Luty 2010, godz.21:59 »
   Możesz jeszcze  prościej.Ogniwo razem z dolotem zawulkanizuj w gumie silikonowej.300 stopni wytrzyma!Dobre,poprawne cięcie gumy  i masz także otwory na szpilki dla osi łączących.No plan się zmieni jeśli masz zamiar odlewać z metali lejnych w wyższych temperaturach.