Zaloguj się lub zarejestruj. 21 Listopad 2024, godz.22:28

Autor Wątek: Problem z wyświetlaniem bitmap  (Przeczytany 3686 razy)

Offline MaKuz

• Użytkownik
  • *
  • Reputacja na forum: +0/-0
Problem z wyświetlaniem bitmap
« dnia: 11 Styczeń 2010, godz.19:13 »
Mam problem polegający na tym, że bitmapa (skan planu) wstawiona do dokumentu jako płaszczyzna (a nie bitmapa tła) na jednym komputerze jest widoczna prawidłowo, a na drugim  - bitmapy widoczne są jako białe płaszczyzny bez rysunku. Działa to w obie strony - to znaczy plik zmieniony na drugim komputerze, przez powtórne wstawienie bitmap, na pierwszym kompie wyświetlany jest nieprawidłowo - zamiast planów - białe płaszczyzny. Rhino 4 RS7, ustawienia Rhino - domyślne, główna różnica pomiędzy komputerami to systemy - na jednym XP Home 32-bit, na drugim XP-Prof - 64-bit. Szukałem odpowiedzi na forum - ale niczego nie znalazłem - dlatego otwieram nowy wątek.

Offline Odyniec

• Administrator
  • Forum Ekspert
  • Reputacja na forum: +125/-1
  • Autoryzowany Instruktor Rhinoceros
Odp: Problem z wyświetlaniem bitmap
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Styczeń 2010, godz.09:01 »
Zapomniałeś napisać chyba najważniejszego - jakie karty graficzne są używane w obu przypadkach

Offline kruk

• Forum Ekspert
  • Reputacja na forum: +113/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Styczeń 2010, godz.15:46 »
sprawdź czy wszystkie ścieżki są takie same. może zwyczajnie rhino nie miał możliwości podciągnąć obrazka podczas uruchamiania projektu.
 stąd by sie brało to, że sytuacja sie powtarza w obie strony.

Offline MaKuz

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Styczeń 2010, godz.20:33 »
W obu komputerach karty 1 gigowe, Nvidia, w jednym GeForce 9500 GT, w drugim lepsza, ale nie pamiętam dokładnie jaki model, a nie mogę w tej chwili sprawdzić. Jednak problemem są faktycznie adresy bitmap. Cały projekt łącznie z dokumentacją znajduje się równolegle na dwóch komputerach, dodatkowo  na pendrivie, jednak kompletne ścieżki dostępu do plików różnią się - i to jest przyczyna. Sprawdziłem że w pliku który był edytowany na drugim kompie, ale bez podmiany bitmapy (bo akurat była w warstwie niewidocznej, była chwilowo zbędna), na pierwszym kompie jest dalej widoczna, mimo że plik był edytowany i zapisywany na drugim komputerze. Szczerze mówiąc nie wiedziałem że Rhino nie zapisuje całej bitmapy w pliku tylko osadza ją zewnętrznie. Czy jest możliwość zapisania bitmapy łącznie z plikiem, aby uniknąć podobnych problemów - bo zbudowanie identycznych ścieżek dostępu na obu kompach będzie trudne?

Offline mrafalsk

• Członek forum
  • Reputacja na forum: +67/-0
    • Strona domowa
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Styczeń 2010, godz.15:30 »
Witaj,
Przetestuj jeszcze coś takiego. W opcji File-> Document Properties-> Files-> File search paths wpisz wszystkie ścieżki gdzie masz bitmapy na twoich komputerach. Zrobiłem bardzo prostą próbę i zadziałało ale nie jestem na 100% że to rozwiąże ten problem.
Trzymanie bitmapów w pliku projektu uważam za nie najlepszy pomysł, gdyż plik rósłby bardzo szybko a to od pewnej wielkości zaczyna być drobnym problemem.
Michał

Offline MaKuz

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Styczeń 2010, godz.19:37 »
Dzięki wszystkim za pomoc. Wojtku, po wpisaniu adresów w miejsce które wskazałeś, wszystkie bitmapy są widoczne - dzięki wielkie.