Zaloguj się lub zarejestruj. 21 Listopad 2024, godz.23:03

Autor Wątek: Płaszczyzna konstrukcyjna ->współrzędne globalne  (Przeczytany 5128 razy)

Marek320

• Gość
Płaszczyzna konstrukcyjna ->współrzędne globalne
« dnia: 04 Styczeń 2010, godz.21:21 »
Witam kolegów.
Mój problem, to jak przesunąć projekt, aby jego podstawa znalazła się w zerze globalnym płaszczyzny Z.

Muszę to zrobić, gdyż program plotera frezującego widzi moją bryłę wg współrzędnych globalnych, a po przemieszczaniu elementów i dopasowywaniu ich względem siebie wylądowałem wysoko w Z.
Czy jest jakaś szybka metoda, bo funkcja przesuń 0,0,0 działa na planie konstrukcji, a ja chciałbym wskazać dolny narożnik bryły i w podobny sposób do przesuń umieścić go w 0,0,0 współrzędnych globalnych.
Jak na razie to robię to tak -> przełączam się na widok współrzędnych globalnych, wybieram przesuń, zaznaczam dolny róg i patrzę jakie to wartości x,y,z , następnie podaję je odpowiednio do przesunięcia, jednak sami przyznacie, że jest to mniej eleganckie niż po prostu 0,0,0 !!??

Moje pytanie, czy sięgam prawą ręką do lewego ucha, czy można prościej?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. 

Marek320

• Gość
Odp: Płaszczyzna konstrukcyjna ->współrzędne globalne
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Styczeń 2010, godz.21:57 »
Witam Imiennika.

Owszem ładnie to działa, tzn nie muszę pisać 0,0,0  , ale jeżeli w tym planie został zmieniony (przestawiony) początek planu konstrukcji, to ta komenda wysyła go do tego właśnie początku, a nie do 0 współrzędnych globalnych. Więc pytanie z innej strony ( po przemyśleniach) jak prosto ustawić punkt początku planu konstrukcji w  0,0,0 globalnych współrzędnych??

Dodam pismo obrazkowe  :)
Pierwszy - w lewym dolnym rogu współrzędne globalne
Drugi - w lewym dolnym rogu współrzędne planu konstrukcyjnego
Wskaźnikiem myszy starałem się wskazywać dokładnie lewy dolny róg bryły.

« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2010, godz.22:24 wysłana przez Marek320 »

Offline skalanya

• Specjalista
  • Reputacja na forum: +19/-0
    • Skalany Architects
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Styczeń 2010, godz.22:53 »
Możliwe że chodzi o te funkcje:)

Offline Jarek

• Doświadczony użytkownik
  • **
  • Reputacja na forum: +147/-0
    • RhinoScripted Tools
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Styczeń 2010, godz.23:25 »
"w" przed podana wspolrzedna powoduje, ze odnosi sie ona zawsze do "globalnych" koordynatow.
Wiec sposobem Marka, ale z dodanym "w":

Widok perspektywa polecenie przesuń „łapiesz” obiekt w punkcie, który ma się znaleźć w punkcie 0,0,0 naciskasz „w0” i enter obiekt wędruje w wybrane miejsce.

Marek320

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Styczeń 2010, godz.07:55 »
Witam.
Bardzo dziękuję za pomoc.
Że ja wcześniej nie zaskoczyłem co to jest "globalna góra"  :'( bo tych ikonek nie miałem wyciągniętych na pasku.
A dokładnie to szukałem cały czas metody Jarka. Wiedziałem, że r wpisane przed wartością współrzędnych odnosi się do położenia względnego i byłem pewien, że musi być jakiś zapis, aby odnosił się do wartości globalnych.

Tak więc specjalne wyrazy uznania dla Jarka, bo dokładnie o to nieszczęsne "w" mi chodziło.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za szybką odpowiedź i pomoc. Z życzeniami tak skutecznego działania tego Forum w nowym 2010 roku zamykam temat.