Poczytałem, zobaczyłem i ... kiedy można będzie zakupić bilety na przejażdżkę?
Naprawdę SUPER !!!!
Wagony czekają w kolejce do kolejki ?
Wracając do wątku o zmianie wymiarów:
(może jednaka temat na oddzielny topic ??) Chciałem podjąć nowy(rozpłaszczanie a wymiary) ale znalazłem temat tu poruszony
Miałem podobne problemy i to nawet na prostych płaszczyznach, przykład na zrzutach. Wymiary zewnętrzne się nie zmieniały jedynie R przekombinował przy średnicach.
Zielona powierzchnia wyjściowa, czerwona po Unroll-u (kocie, rozpłaszczeniu), niebieska po Smashu (rozwinięciu).
Średnica wyjściowa to 3.1
Rozwiązaniem jest tu opis komendy: Smash/rozpłaszcz
Robi przybliżone 2-D rozwinięcie powierzchni , które mają złożone wykrzywienie.
To polecenie może być używane by poradzić sobie z materiałąmi , które mają pewną rozciągliwość i wyciągają się.
Polecenie Smash jest zmodyfikowaną wersją komendy UnrollSrf . W UnrollSrf powierzchnia musi być linearna w jednym kierunku by ją rozwinąć, a ze Smashem nie koniecznie.
Ponieważ nie jest możliwe by spłaszczyć podwójnie zakrzywiony obiekt (jak pół skorupy orzecha kokosowego) by dostać papierowy wzór, odpowiedź jest zawsze nieścisła do pewnego stopnia.
To polecenie ( Smash) jest użyteczne jeżeli obiekt spłaszczany nie jest nadzwyczaj zakrzywiony i chcesz zrobić wzór/model z rozciągliwego materiału np. gumy.