A tu masz przykład jak to powinno wyglądać... Layer01 - model i Layer02 - obrys. Powierzchnie powstały przez obrysowanie Twoich - ściana przednia, tylna i cały środek; ze środkowej wywaliłem obrys ograniczający powierzchnię, zostawiłem jedynie to co w środku (wszystkie wycięcia etc.).
Obrys przedniej ściany wyciągnąłem przez Extrude Straight, kończąc go na obrysie tylnej ściany.
Surface from Planar Curves stworzyłem powierzchnie przedniej i tylnej ściany; podłoga zrobiła się automatycznie przy wyciąganiu. Dalej poszedł Split i powycinałem otwory, co zbędne wyknociłem.
Do rozwinięcia wywaliłem jeszcze podłogę przez Explode i połączenie później wszystkiego Join.
Powierzchnia teoretycznie jest poprawna, analiza powierzchni jak trzeba, żadnych zagłębień czy wypukłości. Problem leży w bocznych ścianach, rozwijałem i cały środek i poszczególne polipowierzchnie z powycinanymi otworami... boczne ściany zawsze wychodzą przeskalowane, cała reszta jest ok.
Problem tkwi w zaokrągleniu obrysu ścian przedniej/tylnej, między ścianą boczną a dachem (ta pod kątem) - rhino się w tym miejscu gubi i zawsze przeskalowuje tą powierzchnię, a teoretycznie nie powinien
Ale... żeby nie było że to jego wina :] Wrysowałem dla pewności identyczne krzywe - pionową i tą pod kątem, dodałem identyczny promień i wyciągnąłem j/w. Poszło bez zająknięcia
Także DmVip - nie wiem w czym to najpierw rysowałeś i jak robiłeś export do rhino, najwyraźniej R ta metoda nie pasuje i generuje błędy
A jeśli to jednak projekt w rhino to ciekaw jestem jakim cudem uzyskałeś 'gładkie' powierzchnie