To po kolei...
Moja maszynka ma byc wyczesana... Robie ja z ladnymi prowadnicami kabli i innymi bajerami. Drogo wyszlo aluminium (to ktore tne np na fotce powyzej...).
Sroby kulowe sa wg mnie lepsze - pozwalaja osiagnac duze predkosci i nie "zacinaja" sie - co sie moze zdarzyc nawet przy mega dokladnie zlozonej maszynie. Jak sie "zatnie" przy duzej predkosci to oczywiscie kroki zgubione, a program sterujacy i tak mysli, ze zrobil wszystko wporzadu. Takze sroby bede wymienial... Te co mam maja podzial 4mm, ale kulowe beda z podzialem 10mm, co odbije sie takze na predkosci... Co prawda liczba krokow na ten sam obszar co trapezowa sie zmniejszy, ale moze brzebyc wieksza odleglosc szybko - dla mnie bedzie bardziej korzystne. Roznica cenowa jest spora, ale roznica w pracy to przepasc - niczym wielki kanion Colorado
Elektronike kupilem gotowa + silniki (warto kupic zestaw - jest sprawdzony. Silniki nie maja zawrotnych parametrow. Cena do jakosci jest OK), stol na ktorej stoi maszyna to wlasna konstrukcja z materialow, ktore walaly sie kolo domu - byl remont i sie przydaly
Takie elementy jak wałki, lozyska, obudowy lozysk itd niestety trzeba kupic i tanie nie sa - no chyba ze jakies "slabsze" ale wg mnie jak robic to porzadnie.
Dodatkowo kupilem sobie kompa stacjonarnego z monitorem zeby byl tylko do tej maszyny - nie musi byc jakies cudo (z monitorem wyszlo mnie 1200 zl).
Calkowity koszt oceniam (wg wstepnych obliczen) na jakies 15.000 zl. W tym jest wliczona ta, ktora wasnie wycinam - MDF za darmo nie rozdaja wiec trzeba to liczyc rowniez. Doliczone jest takze wrzeciono KRESS. Robocizny nie licze - skladam po goddzinach w ramach hobby...
Co do freza to jest "pelny" weglik spiekany i nie zaciera sie ani nie przegrzewa. Poza tym nie chlodze go - albo rybki albo akwarium... Albo chlodzisz non stop, albo nie - wegliki nie znosza naglych zmian temperatury... Szczerze mowiac wycialem tym jednym frezem wszsytkie plyty, a w nich otworki i inne elementy - zapewniam, ze jest tego sporo... Frez nadal jest ostry
Koszt freza 24 zl...
Co do gladkosci powierzchni tooo plyty aluminium sa gladkie
W miejscach ciec frezem moze nie jest super idealnie, ale zapewniam, ze rowno - w sumie cudow nie oczekuje, bo juz wspominalem, ze najwiekszym problemem jest to iz konstrukcja ktora to wszsytko tne jest z MDFfu...
Najwieksza radoche daje moment kiedy mozna sobie "wydrukowac" cos z 3D
Zapewniam usmiech w takiej chwili jest dookla glowy