mam problem z wykonaniem zaokraglenia na kluczu jak na tutku: http://forum.rhino3d.pl/index.php/topic,462.0.html . Tworze rure z krawedzi przenikania siędwoch powierzchni ale potem je dizele, odejmuje zlaczam mnoze dodaje i wszystko co sie da i i tak po usuniecuu tej rury nie powstaje wolna przestrzen pomiedzy tymi powierzchniami, miedzy ktorymi ma byc zaokraglenie. Co po dokladnie koli musze robic odkad z krawedzi przenikania zrobie rure? z gory dziekuje za pomoc
Po pierwsze nie wiele zrozumiałem z tego co napisałeś powyżej panie Nico :/ Po drugie zamieść screena w momencie gdzie się zaciołeś bo niestety możemy tylko zgadywać.
Mimo wszystko spróbuję Ci pomóc troche w ciemno.... Nie wiem, w którym momencie konkretnie jesteś ale myśle, że jest to etap pomiędzy rękojeścią klucza a "główką". Na screenie z tutoriala pokazano:
a) znalezienie krzywej pomiędzy rączką a główką klucza (funkcja intersection) a potem wyciagniecie po tej krzywej rury (pipe)
b) moim zdaniem sea__ użył bardzo fajnej sztuczki - znów znalazł krzywą pomiędzy dwoma powierzchniami ale tym razem pomiędzy rurą i rączką oraz następną krzywą pomiędzy główką klucza a rurą.
c) mając te dwie krzywe z punktu b) mógł podzielić powierzchnię rączki jak i główki (funkcja split), po czym zbędną powierzchnie usunąć
d) Etap łączenia - zastosowano funkcję Blend pomiędzy dwoma krzywymi i powstała bardzo fajna powierzchnia