Cieciwa - będzie wersja pod Linuxa, ale nieco bardziej jego ludzkiego wydania, czyli wersja Rhino 5 będzie dostępna także pod Mac OS X (również 64bit)
brader74 - pytałem o Twoją definicję referencji nie bez powodu. W pełnym 3D bowiem ja np. jako referencje rozumiem zestaw zeskanowanych bitmap lub całą dokumentację techniczną z Autocada, na podstawie której przechodzi się z kształtów 2D na 3D NURBS. (można powiedzieć - ah ten nasz język polski...)
Jeśli chodzi zaś o pojęcie referencji jako mechanizmu zastępowania i wymiany danych bloków geometrii innymi, parametryzacji i hierarchizowania geometrii - to Rhino ma tylko szczątkowe funkcje tego typu i nie będzie miał lepszych. Jeśli chcemy coś więcej - zostaje Catia ...i jej cena ...
Tak więc następnym Solidworksem, Catią, czy Inventorem Rhino na pewno (i według mnie na szczęście) nie będzie :)A co do zajętości pamięci i optymalizacji.... no nie wiń Rhino tylko. W każdym innym sofcie NURBS - musiałbyś optymalizować, jeśli przegiąłeś z gęstością siatek NURBS.
Ale i na to jest sposób - trzeba lepiej poznać Rhino i robić od razu optymalnie i dobrze
a nie zaraz szukać terabajtów na łonie 64-bitowym
(moim zdaniem)