Rozwinięcie postu na podstawie wypowiedzi
Odyńca – zapraszam do dyskusji
Póki co drogi Halu, mogę napisać tutka, jak promować i rozwijać nasze forum, dbać o to, aby było za co je prowadzić, ale każdą wolną chwilę będę poświęcał na takie szybkie tutki, bo widać nasi polscy pRO, choć są i czytają, wolą tylko biernie uczestniczyć i krytykować. Co nie ukrywam mnie nieco denerwuje - zamierzam im nieco utrzeć nosa po 10 listopada, wtedy może to się zmieni, ale póki co - to niespodzianka.
Z jednej strony to jest to dla mnie zrozumiałe że nie każdy chce się dzielić swoim warsztatem. Ja sam w pewnych dziedzinach swojej działalności nie pokazuje wszystkiego i nie chwalę się ze względu na konkurencję. Robię to tylko dla tego aby nie podcinać gałęzi na której siedzę bo z czegoś trzeba żyć.
Mam tu na myśli metody, które sobie sam wypracowałem na podstawie wieloletniej praktyki, nie tylko w dziedzinie remontów czy adaptacji.
Z drugiej strony, ogólna wiedza i podstawy powinny być dla wszystkich dostępne, i to za darmo traktując, to jako bazę wyjściową dla dalszego rozwoju.
Trzeba tez mieć na myśli, to że nie każdy jest w stanie skorzystać nawet z wiedzy podstawowej, to wynika z braku zaangażowania, chęci czy talentu.
Też muszę przyznać że denerwuje mnie coś takiego, jak ktoś się śmieje z początkującego i zapomina o tym jak wół cielakiem był i z innymi cielakami to samo siano gryzł, a teraz ma ciastko i się nie podzieli.
Na pewno wiele osób przeglądających nasze forum czerpie wiedzę (jeszcze nie wielką - ale to się z czasem zmieni) i chwali się przed innymi, jacy to oni są wspaniali lecząc w ten sposób swoje niedowartościowanie - każdy ma prawo tak robić!
Zobaczycie za rok albo za dwa lata, jak będziemy bombardowani pracami w dziale (Prace skończone), gotowymi projektami, które wyrosły na ziemi z naszego ogródka.
Dlatego apeluje już teraz do osób odwiedzających nasze forum aby brały czynny udział w dyskusjach i prezentowały swoje prace - nawet te najgorsze waszym zdaniem.
Myślę że reszta członków naszego forum postara się aby wasze pytania nie pozostały bez odpowiedzi.
Jedyne z czym musicie się liczyć, to konstruktywna krytyka, która nie ma na celu wyśmiewania się z owoców waszej pracy, a jedynie ma pomóc w pokazaniu drogi dla uzyskania lepszych efektów pracy z programem.
prowokator Hal
pozdrawiam