Witam!
No bardzo ładnie to wygląda!
Z Twojego opisu widzę, że wręgi robimy tak samo z tym, że ja lewą stronę, ale to nie ma żadnego znaczenia.
Powierzchnie też robię jako lustrzane odbicia. Gdy już mam model jako bryłę 3D to linie podziału z racji tego, że samoloty najczęściej są symetryczne nanoszę najczęściej na jedną stronę, i potem rozwijam. mając rozwinięty np lewy bok segmentu robię lustrzane odbicie i jest od razu cały segment.
Co do warstw to powinieneś zrobić tak:
1. Zaznaczasz wszystkie obiekty, które chcesz przenieść z jednej warstwy do drugiej.
2. Klikasz na
właściwości obiektu (to ta ikonka z tęczowym kółkiem - wyjaśniam tak łopatologicznie bo nie wiem, jaką masz wersję polską czy angielską, a angielskich nazw nie pamiętam)
3. We
właściwościach obiektu klikasz po prawej stronie przy nazwie
warstwa i zaznaczasz sobie warstwę, do której chcesz przenieść wybrane przez Ciebie obiekty.
4. Klikasz na
dopasuj i wyskakuje Ci okienko. Dajesz
ok i obiekty powinny zostać przeniesione.
5. Dobrze jest sobie od razu dać ctrl+s, żeby zapisało bo czasem Rhino lubi być mądrzejsze i autorytatywnie stwierdzić, że wie lepiej, w której warstwie mają być obiekty i cofnąć je do starej warstwy (przynajmniej u mnie tak sobie filozofuje).
6. Jeśli przenosisz obiekty do warstwy, która jest akurat ukryta to obiekty również znikają (to tak na zaś, żebyś się nie zdziwił, że było i "ni ma"
).
Mam nadzieję, że nie namotałem zbytnio opisu.
Pozdrawiam.