To dorzucę parę groszy do syskusji
.
Co do dysku to SSD 128GB jest akurat. Mniejszego nie polecam, bo mimo wykorzystania go na sam system, programy i bierzące projekty, to szybko go zapchasz. Obowiązkowo zaopatrz się w drugi dysk do przechowywania danych. Co do RAM'u to od kiedy Rhino i V-ray są 64bit wychodzę z założenia że im więcej tym lepiej i górnej granicy nie ma. Moim zdaniem 8GB to za mało. Pracuję często na modelach ca. 500MB gdzie mam cały model statku plus scena z oświetleniem, sky, textury i woda (scena statku z wodą to jakieś 12 milionów poly jakie idzie do renderingu ze względu na displacement map na wodzie) i podczas renderingu samo Rhino potrafi zjeść 12GB RAM'u. Nie wspominając jeszcze że często jeszcze trzeba mieć Photoshopa odpalonego i jakiś soft do przeglądania dokumentacji. U siebie w stacjonarce mam 16GB i potrafi mi zabraknąć. Jeśli chodzi o kartę grafiki no to wybrałeś chyba najbardziej power'ową karte jaką mogłeś wybrać
. Niestety nie miałem okazji jej testować i sam jestem ciekaw różnic pomiędzy nią a kartami do gier. Sam pracuję na nVidia GTX560 Ti i mimo że to karta do gier to zdaje egzamin. Scenę 3 miliony poly w trybie renderowanym z cieniami z dwoma źródłami światła wyświetla. Może nie za szybko bo ok 2fps ale wiadomo że już na czymś takim się nie modeluje
.
Nie wiem czy nie da się płyty głównej tańszej a równie dobrej znaleźć. Ta wydaje się strasznie droga.
Jeśli chodzi o laptopy. Miałem do czynienia z wieloma Dell'ami. Od przeciętnych Latitude po XPS i Precision. Służbowo mamy z vv3k4i takie same służbowe Latitude'y. Jedno mogę powiedzieć że nawet laptop za 20k nie nadaje się do poważnych zastosowań. Ograniczeniem jest ilość RAM'u przypisanego karcie graficznej. Zdarzały mi się sytuacje że nie byłem wstanie wyświetlić modelu nawet na Dell'u Precision albo na pewnym etapie projektu się poprostu wywalał. Do tego dochodzi problem grzania przy długotrwałej pracy i karty graficzne w najmocniejszych lapach potrafią często padać. Ale do prezentacji czy sporadycznej pracy zdalnej jak znalazł.
Ale konfiguracja całkiem zacna. Brakuje w niej jeszcze parę pierdół jak monitory, klawa, myszka, może jakiś manipulatorek i chłodzenie procka
.
Powodzenia w konfigurowaniu.
Pozdrawiam
Robert