Witam,
właśnie stworzyłem pierwszy model i render w rhino. Projekt przedstawia moją lampkę biurkową. Mam parę wątpliwości i pytań dotyczących efektów mojej pracy. Mam nadzieję, że pomożecie mi, szanowni Użytkownicy podnieść jakoś tej wizualizacji i udzielicie kilku uwag, które pomogą mi lepiej poznać ten program.
1. Na wizualizacji oraz na w kolorowych przedstawieniach modelu we wszystkich oknach widokowych nie widać wcięcia w metalowym stelażu lampki, który z kolei jest widoczny w widoku drucianym, lub półprzeźroczystym. Co zrobić aby pojawił się na renderze?
2. Nie wiem jak rozwiązać problem cienia, tła i podłoża. Jak uzyskać efekt realistycznego cienia? W 3ds max istnieje specjalna płaszczyzna, która jest niewidoczna ale odbija się na niej cień, czy w rhino istnieje podobna funkcja?
Wreszcie jak uzyskać jednolite tło.
3. na przycisku włączającym lampkę chciałem nałożyć teksturę, przedstawiającą kółko i linie, które znajdują się na rzeczywistej lampce. Niestety tego również nie mogę przebrnąć:)
Proszę jeszcze raz o pomoc w rozwiązaniu moich problemów, oraz o generalne uwagi, które pomogą mi poprawić jakoś renderu.
Z góry dziękuję.
W załącznikach zdjęcia.