Witam
Odświeżam nieco wątek
Próbuję zrobić model budynku, powiedzmy że jak na pierwszy w życiu to coś tam wychodzi, doszedłem do dachu i chciałbym zrobić dachówkę. Zrobiłem pojedynczą sztukę i teraz mam problem jak to rozmieścić na dachu? Wyżej jest napisane zrobić linię i rozmieścić za pomocą komendy "ArrayCrv" (czy chodzi o komendę "szyk"?) posiadam polską wersję programu
Będę wdzięczny jeśli ktoś mi wytłumaczy który konkretnie szyk wybrać, czy na powierzchni może być i jak to potem rozłożyć bo jak idąc na obrazku dach ma wcięcia więc i chciałby aby dachówka raz żeby była ucięta jak trzeba a dwa żeby było przesunięcie co drugi rząd.
Próbowałem z tym szykiem walczyć ale wychodziły mi herezje. Które wymiary muszę do tego wziąć?
2. sprawa kolejna jak wezmę bryłę czy też powierzchnię to ona po edycji dostaje coś na kształt linii tnących - czy można to wyłączyć/włączyć?
3. jak zrobię opcję suma Bolen i połączę dwie bryły to i tak między nimi powstaje linia podziału czy tak musi być czy można zrobić żeby powstała jednolita powierzchnia?
EDIT:
pokombinowałem i udało mi się położyć na jednej stronie dachu dachówkę. W następujący sposób:
- położyłem jedną zaprojektowaną dachówkę
- skopiowałem wzdłuż krzywej w pionie z zakładem po czym każdą dachówkę z osobna obróciłem o kąt żeby wyglądało że jedna leży na drugiej, zrobiłem to każdą ręcznie nie wiem czy można wszystkie za jednym zamachem
potem powtórzyłem tą czynność na połaci dachu, zaznaczyłem pionowy rząd dachówki, wskazałem linie (u mnie była to kalenica dachu) i płaszczyzną po jakiej ma rzutować i powstał mi powiedzmy wielki kwadrat położonej dachówki.
Pytanie moje brzmi dalej:
jak teraz można szybko w takim dachu przyciąć dachówkę do skosów oraz na otwory okienne?
Nie mogę tego Połączyć w jedną powierzchnię, a jak zrobię Grupuj to i tak potem przy poleceniu wytnij otwór (jeśli chodzi o okno) to wskazuje mi pojedyncze dachówki jako polipowierzchnie a nie jedną całą połać dachową.
Gdzie robię błąd?