Witam Wszystkich
Jestem nowy i mam na imię Adam, i zaczynam przygodę z modelowaniem w 3D. Postanowiłem zakupić program Rhino do modelowani 3D, hmm mam nadzieję że nie porywam się nie tyle z motyką co z samym kijem na Słońce
Ale to później będę mial do Was poważniejsze pytania teraz chciałbym od Was taką odpowiedź, otóż napisałem do przedstawiciela sprzedającego ów program o możliwość jego zakupu wraz ze sprzętem komputerowym. Zaiste każdy z Was wie z jakiej strony. Aczkolwiek nazwijmy to przedstawiciel firmy chce mi sprzedać program Rhino5 + silnik renderujący, gdzie ja chciałem program i stację robocza.
Powiedźcie mi taką że czy ów silnik renderujący jest mi potrzebny do tworzenia modeli (przedmiotów, rzeczy) w 3D które potem będę drukował na drukarce. Jak czytałem to ów narzędzie służy do wizualizacji, i do tworzenia modeli 3D chyba aż tak potrzebne nie jest.
Jeśli ktoś się z mojej wypowiedzi będzie śmiał i stwierdzi co za facet pisze takie rzeczy to cóż, ale jestem świerzakiem w tej dziadzinie i mogę jeszcze nie operować Waszym językiem, dlatego tez chce podpytać Was co o tym sądzicie. Powiedźcie mi do czego tak na prawdę ten silnik służy, bo z mojego punktu widzenia chyba mi się on nie przyda, przynajmniej na razie...
Z tego co sie zorientowałem to do mojej branży (projekty biżuterii, makiet budynków itp) bardziej potrzebny będzie mi Grasshopper z Rhino
pozdrawiam
Adam