Witam serdeczne na forum,
jest to moj pierwszy temat i bardzo podstawowe modelowanie (dopiero zaprzyjaźniam się ze zwierzakiem
)
Jako że jestem modelarzem RC (ze skłonnością szybownika), chciałem zaprojektować i wykonać model latający jednej z pięknej polskiej myśli technicznej jakim jest tytułowy SZD-55 "Promyk".
Swój projekt opieram o bardzo ale to bardzo uproszczone plany tej maszyny znalezione na stronie producenta:
http://szd.com.pl/downloads/4e6626f83fb27szd-55-1-en.pdfdo tego sporo zdjęć które można znaleść w sieci (
na przykład tutajNa dzień dzisiejszy opanowałem bardzo podstawowe funkcje Rhino i wymodziłem takie coś:
Docelowo chcę na podstawie wykonanego modelu 3D wykonać formy i przenieść wirtualny model w rzeczywistość wykonując go z kompozytu.
W tym wątku będę zadawał dużo pytań i jeśli macie czas i chęci mi pomóc - będę bardzo wdzięczny za porady przy modelowaniu.
Dzisiaj już mam dosyć bo mi lekko czacha dymi, ale następne dni - czeka mnie przeprawa z ogonkiem a najbardziej to boję się łączenia skrzydeł z kadłubem.
Pozdrawiam i dziękuje i mam nadzieję że kogoś tym tematem zainteresuję.
PS. Jeśli temat jest w złym miejscu - proszę moderatorów o przeniesienie do odpowiedniego