Zaloguj się lub zarejestruj. 22 Listopad 2024, godz.00:04

Autor Wątek: Proszę o pomoc.  (Przeczytany 2738 razy)

sexywojcio

• Gość
Proszę o pomoc.
« dnia: 05 Styczeń 2010, godz.07:33 »
Witam kolegów.
Mam mały problem, który może uda mi się rozwiązać za waszym pośrednictwem.
Z istniejacej płaszczyzny wydzieliłem krawędź narzędziem: Duplikuj krawędź.
Zależy mi aby wyznaczyć na tej wydzielonej krawędzi punkty, które bedą w określonej długości od siebie.
Próbowałem narzedziem dzielenia odcinka, ale pierwszy punkt jest oddalony od punktu bazowego (u mnie jest to P1) o jakąś dziwną odległość.
Zależy mi na tym aby ostatni odcinek dzielonej krawędzi był wynikowy. Może ktoś spotkał się z jakimś dodatkiem.
Bardzo proszę o pomoc.

Offline HAV

• Forum Ekspert
  • Reputacja na forum: +74/-0
  • LAST CAT STANDING
Odp: Proszę o pomoc.
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Styczeń 2010, godz.08:39 »
dodatek nazywa się rhino ;) a poważnie - wystarczy Ci tu chyba standardowe Array along Curve
na krzywej z powielonej krawędzi umieszczasz jakiś punkt/inną krzywą etc., dajesz Array along Curve z zaznaczeniem odległości między poszczególnymi punktami (tudzież ile tych punktów ma się tam znaleźć)... i wsjo :)

Offline Jarek

• Doświadczony użytkownik
  • **
  • Reputacja na forum: +147/-0
    • RhinoScripted Tools
Odp: Proszę o pomoc.
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Styczeń 2010, godz.17:01 »
Jezeli dobrze rozumiem, to wystarczy, ze po zduplikowaniu odwrocisz kierunek krzywej ( _Flip ) - odcinek wynikowy zawsze pozostaje na koncu.

Inna rzecz, ze polecenie dzielenia krzywej na punkty w Rhino ( _Divide ) zachowuje rowne odcinki, ale dlugosci krzywej, a nie pomiedzy punktami, wiec jezeli dzielisz po luku, to odcinki krzywej beda rowne, ale odleglosci miedzy punktami juz nie.

W pluginie PanelingTools dla Rhino znajduje sie polecenie: ptDivideCurveByDirectDistance, ktore dzieli krzywe zachowujac dokladne odleglosci miedzy PUNKTAMI.