Strony: 1 2 3 [4]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Moja CNC - WIP  (Przeczytany 6939 razy)
jkrzew
Newbie
*

Reputacja na forum: +14/-0

« Odpowiedz #45 : Marzec 26, 2010, 10:06:43 »

Cześć!
SUper! Czyli w moim wypadku, rozumiem, że realne jest na przykład wykonanie dwóch połówek kadłuba, każda o wysokości około 15 cm, (połowa szerokości kadłuba leżącego na płaszczyźnie symetrii) czyli całość szerokości to 30 cm. A długość około 120 cm? Czy dobrze dumam?
Pozdrawiam
jkrzew
WIKTOR
Sr. Member

Reputacja na forum: +54/-0

"OVER THE TOP"

« Odpowiedz #46 : Marzec 26, 2010, 06:45:51 »

Hello! Uśmiech
Tak to jest do zrobienia Uśmiech Moge rzezbic w materiale o dlugosci 123 cm dokladnie - dzisiaj sprawdzilem - takze jest to do zrobienia. W wersji aluminiowej tej maszyny bedzie mniejsza ta odlglosc o jakies 5-8 cm bo zrobilem szerszy rozstaw lozysk... Ogolnie chcesz to w drewnie czy styrodur? Musze dokonczyc rzezbienie elementow w aluminum i wtedy moge ruszyc z wiekszymi predkosciami jak poskladam ta maszyne na nowo. Dzisiaj byl nauki ciag dalszy i juz sie w tym niezle orientuje co mnie cieszy Uśmiech

..:: 3D CREATIVE ::..
  3dcreative.cba.pl
marek
Sr. Member

Reputacja na forum: +147/-1

« Odpowiedz #47 : Marzec 28, 2010, 06:04:22 »

Witam. Z tą wysokością obrabianego materiału to bywa różnie, chyba chodziło wam o określenie prześwitu ewentualnie skok osi x?  Mrugnięcie Ale wiadomo to już na etapie konstrukcyjnym. Wartość zagłębienia w materiale można określić dopiero na podstawie kształtu obrabianego elementu, wielkości wrzeciona (ciekawy jestem patentu na pewno nas czymś ciekawym Wiktorze zaskoczysz Duży uśmiech) i długością frezu. Plusem będzie to, że będą obrabiane miękkie materiały wtedy można troszkę poszaleć z długością. Uśmiech  A jak maszynka będzie hulać to i ja ustawię się w kolejce.  Uśmiech
WIKTOR
Sr. Member

"OVER THE TOP"

« Odpowiedz #48 : Kwiecień 01, 2010, 12:25:39 »

Tak masz racje z ta wysokoscia - wszystko zalezy od tego co chcemy wyrzezbic.

Dzisiaj dokanczalem platforme finalnej wersji tej maszynki. Kola sa wszstko sztywne jak nie wiem co Uśmiech Jeszcze dorzuce pare pianek zeby blat ladnie sie ulozyl bo uwierzylem za bardzo w stolarza no i sa nierownosci - kantoweczki w paru miejscach lekko wystaja a dzieki tym piankom latwiej mi bedzie ulozyc blat. Na tym wszsytkim oparta bedzie maszyna Uśmiech

* IMG_3282.JPG (872.01 KB, 2048x1536 - wyświetlony 105 razy.)

3dcreative.cba.pl
WIKTOR
Sr. Member

"OVER THE TOP"

« Odpowiedz #49 : Kwiecień 12, 2010, 07:14:19 »

Hello!
Prace nad konstrukcja ida powolutku, ale do przodu... Uśmiech Montuje ja w wolnych chwilach, dlatego cierpliwosc jest tutaj wskazana hehe
Zamknalem temat platformy dla calej konstrukcji. Plyty MDF 18mm - mysle, ze ladnie zaslonily szkielet platformy. Chyba ja jeszcze machnę na czarno - mam puszke czarnego lakieru do drewna wiec chyba wykorzystam... Uśmiech

* IMG_3288.JPG (231.44 KB, 900x675 - wyświetlony 84 razy.)

* IMG_3285.JPG (237.37 KB, 900x675 - wyświetlony 80 razy.)

3dcreative.cba.pl
marek
Sr. Member

Reputacja na forum: +147/-1

« Odpowiedz #50 : Kwiecień 12, 2010, 07:44:45 »

Tak do takiej dużej maszyny potrzebny jest solidna podstawa.  Chichot
A co z poprzednim stoliczkiem jest wolny Co? Chętnie  go zagospodaruję. Mrugnięcie
WIKTOR
Sr. Member

"OVER THE TOP"

« Odpowiedz #51 : Kwiecień 12, 2010, 09:50:31 »

W poprzednim stoliczku bedzie elektronika i komputer Uśmiech Ladnie ulozone i z dostepem swierzego i czystego powietrza Uśmiech

3dcreative.cba.pl
WIKTOR
Sr. Member

"OVER THE TOP"

« Odpowiedz #52 : Maj 18, 2010, 10:33:04 »

Hello Uśmiech
Zeby nie bylo ze nie ma to jest ;P
Jeszcze troszke i wszystkie elementy beda wyciete. Zostaly mi jeszcze 2 formatki i pare katownikow do obrobienia.

* IMG_3289.JPG (330.99 KB, 1000x750 - wyświetlony 180 razy.)

3dcreative.cba.pl
pomyslownik
Full Member

Reputacja na forum: +31/-0

« Odpowiedz #53 : Czerwiec 25, 2010, 02:06:24 »

Hu hu hu - widzę że kolega sobie bezczelnie śmiało poczyna z prawdziwym grubym materiałem ! Jkaie prędkości skrawania, no i czy maszynka  się ni przegrzewa - miałem Kressa kątówkę i była bardzo dzielna
WIKTOR
Sr. Member

"OVER THE TOP"

« Odpowiedz #54 : Czerwiec 25, 2010, 08:32:17 »

Hello Uśmiech Dawno nic tutaj nie wrzucalem ale spokojnie juz niedlugo beda tutaj aluminiowe "klocki lego" Uśmiech Predkosci nie duze booo maszynka jest z MDFu wiec nie moge jej obciazac bo po prostu zaczyna sie szarpanina przy alu - w sumie normalne... Stabilnosc przez MDF nie jest zapewniona powyzej pewnej granicy a w moim przypadku jest to tylko predkosc 500... Niestety ale powolutku do celu Uśmiech Wrzeciono jest naprawde fajne - jednak dobra firma to dobre narzedzia Uśmiech Nie przegrzewa sie nic, elektronika dziala super, silniki nie sa obciazane wiec nie nagrzewaja sie prawie wogole Uśmiech Wiem, ze wymienie sroby napedowe trapezowe na kulowe z podzialem 10 - przyspiesze dzieki temu ta maszynke bo wiem ze styrodur bedzie najczesciej na stole Uśmiech

3dcreative.cba.pl
pomyslownik
Full Member

Reputacja na forum: +31/-0

« Odpowiedz #55 : Czerwiec 25, 2010, 10:55:13 »

a z ciekawości - duża różnica w PLN miedzy trapezowymi a kulowymi? Ja w końcu za moją maszynę się zabiorę ale ciągle jestem na etapie kosztów.
Wiktor fajnie było by gdybyś +/- określił przedział kasy jaki w to włożyłeś, o ile nie jest to tajemnicą. Mówię o przedziałach np. ok. np. ok.2000, ok 5000 tys itd.
Po prostu ciekaw jestem jak w dzisiejszych realiach wychodzi taka maszyna. Wiadomo pewne rzeczy trudno wycenić bo je masz albo dostałeś albo zdobyłeś bezgotówkowo Uśmiech

Trzymaj się i udanego skrawania.

PS. ten frez którym tniesz w Alu nie zaciera się, specjalny jakiś, czy czymś chłodzisz?

i jak z gładkością powierzchni - wykończysz jakoś ?
WIKTOR
Sr. Member

"OVER THE TOP"

« Odpowiedz #56 : Czerwiec 25, 2010, 11:31:54 »

To po kolei... Uśmiech
Moja maszynka ma byc wyczesana... Robie ja z ladnymi prowadnicami kabli i innymi bajerami. Drogo wyszlo aluminium (to ktore tne np na fotce powyzej...).

Sroby kulowe sa wg mnie lepsze - pozwalaja osiagnac duze predkosci i nie "zacinaja" sie - co sie moze zdarzyc nawet przy mega dokladnie zlozonej maszynie. Jak sie "zatnie" przy duzej predkosci to oczywiscie kroki zgubione, a program sterujacy i tak mysli, ze zrobil wszystko wporzadu. Takze sroby bede wymienial... Te co mam maja podzial 4mm, ale kulowe beda z podzialem 10mm, co odbije sie takze na predkosci... Co prawda liczba krokow na ten sam obszar co trapezowa sie zmniejszy, ale moze brzebyc wieksza odleglosc szybko - dla mnie bedzie bardziej korzystne. Roznica cenowa jest spora, ale roznica w pracy to przepasc - niczym wielki kanion Colorado Mrugnięcie

Elektronike kupilem gotowa + silniki (warto kupic zestaw - jest sprawdzony. Silniki nie maja zawrotnych parametrow. Cena do jakosci jest OK), stol na ktorej stoi maszyna to wlasna konstrukcja z materialow, ktore walaly sie kolo domu - byl remont i sie przydaly Uśmiech
Takie elementy jak wałki, lozyska, obudowy lozysk itd niestety trzeba kupic i tanie nie sa - no chyba ze jakies "slabsze" ale wg mnie jak robic to porzadnie.

Dodatkowo kupilem sobie kompa stacjonarnego z monitorem zeby byl tylko do tej maszyny - nie musi byc jakies cudo (z monitorem wyszlo mnie 1200 zl).

Calkowity koszt oceniam (wg wstepnych obliczen) na jakies 15.000 zl. W tym jest wliczona ta, ktora wasnie wycinam - MDF za darmo nie rozdaja wiec trzeba to liczyc rowniez. Doliczone jest takze wrzeciono KRESS. Robocizny nie licze - skladam po goddzinach w ramach hobby...

Co do freza to jest "pelny" weglik spiekany i nie zaciera sie ani nie przegrzewa. Poza tym nie chlodze go - albo rybki albo akwarium... Albo chlodzisz non stop, albo nie - wegliki nie znosza naglych zmian temperatury... Szczerze mowiac wycialem tym jednym frezem wszsytkie plyty, a w nich otworki i inne elementy - zapewniam, ze jest tego sporo... Frez nadal jest ostry Chichot Koszt freza 24 zl...

Co do gladkosci powierzchni tooo plyty aluminium sa gladkie Uśmiech W miejscach ciec frezem moze nie jest super idealnie, ale zapewniam, ze rowno - w sumie cudow nie oczekuje, bo juz wspominalem, ze najwiekszym problemem jest to iz konstrukcja ktora to wszsytko tne jest z MDFfu...

Najwieksza radoche daje moment kiedy mozna sobie "wydrukowac" cos z 3D Chichot
Zapewniam usmiech w takiej chwili jest dookla glowy Mrugnięcie

3dcreative.cba.pl
WIKTOR
Sr. Member

"OVER THE TOP"

« Odpowiedz #57 : Luty 08, 2011, 06:30:30 »

Witam po dluzszej przerwie w moim watku Uśmiech
Maszyna juz prawie na ukonczeniu - jej ostateczna wersja oczywiscie. Projektowanie w 3D (oczywiscie w Rhino) pomoglo niesamowicie. Wszystko jest idealnie dopasowane. Ze srobami napedowymi musze pokombinowac bo mialy dlugosci niedopasowane do projektu, poniewaz byly  stoczone juz wczesniej ich koncowki. Ale daje rade Uśmiech Pozostal montaz silnikow i okablowanie oraz wrzeciona, a takze obudowanie co by maszynka ladnie wygladala. Moze komus sie wydawac, ze w par miejscach przesadzilem z iloscia uchwytow i spiec np katownikow, ale zapewniam, ze maszynka jest zwarta i nie bedzie generowac luzow. Brama porusza sie lekko - az sie zdziwilem. Myslalem, ze ciezar da sie we znaki, ale zapewniam porusza sie gladko. Na koniec zostanie zamontowany blat z MDF o grubosci 18mm, ktory splanuje. Naped bramy jest zmodyfikowany - zastosowalem 2 nakretki dla sroby napedowej - eliminuje to drgania sroby. Po prostu ja stabilizuje co juz mialem okazje przetestowac i wycignac wnioski Uśmiech

Poki co tyle. Jak skoncze to pokaze wersje ostateczna oraz zaprezentuje Jak maszynka wspolpracuje z Rhino + MadCAM + MACH 3 Uśmiech

* IMG_3881.JPG (611.14 KB, 1600x1200 - wyświetlony 137 razy.)

3dcreative.cba.pl
Strony: 1 2 3 [4]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.081 sekund z 20 zapytaniami.