Strony: [1] 2 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Moja CNC - WIP  (Przeczytany 6914 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
WIKTOR
Sr. Member

Reputacja na forum: +54/-0

"OVER THE TOP"

« : Czerwiec 06, 2009, 06:29:27 »

Witam!
W jakims tam poscie jakiegostam tematu obiecalem, ze pokaze prace nad moja CNC.

Frezarka prawie jest kompletna i byla poskladana w celach sprawdzenia zgodnosci elementow. Teraz jest rozkrecona i elementy sa pomalowane. Dzisia zmontowalem sobie do niej stol (rame) na koleczkach Uśmiech No i machnalem farbką Mrugnięcie W poniedzialek warstwa bezbarwnego (polysk) co by powierzchnia byla sliska Uśmiech Profile drewniane wyżebralem od moich rodzicow - wymieniali sobie okna w domu z dobrych na lepsze i mialem w czym wybierac Chichot

boki stolu sa pomalowane i schna. bedzie on zabudowany i ladnie uszczelniony poniewaz miescil bedzie elektryke i elektronike (oczywiscie "dolot" powietrza bedzie + filtr) Uśmiech

Oczywiscie wtepne obliczenia byly najpierw robione oraz sprawdzane w Rhinosożcu Uśmiech

Bede tutaj pokazywal moje "dziecko".

Oto efekty disiejszych prac:

* stol.jpg (713.26 KB, 1024x768 - wyświetlony 216 razy.)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2009, 06:31:26 wysłane przez 3D CREATIVE » Zapisane

..:: 3D CREATIVE ::..
  3dcreative.cba.pl
Bbuli
Jr. Member
**

Reputacja na forum: +23/-0

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 06, 2009, 08:53:56 »

Witam.  Dawno się nie odzywałem,ale teraz nie wytrzymałem.GRATULUJĘ!!!  Najważniejsze to zacząć budować a nie myśleć o budowie.Dalej to już jakoś poleci.Taka maszynka to potężne narzędzie i ułatwienie by projekt -nawet najpiękniej wyrenderowany-móc dotknąć i pomacać jako coś rzeczywistego.   Trzymam kciuki!!!
WIKTOR
Sr. Member

"OVER THE TOP"

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 06, 2009, 08:58:53 »

Silniki sa, prowadnice tez, sroby trapezowe, lozyska itp. Najgorsze to sterowniki bo wyjdzie mnie jakies 3,5 tysiów...
Faktycznie najgorzej zaczac. Jak sie juz kupi wiekszosc rzeczy to pozniej jakos leci Uśmiech
Dzieki za uznanie!

3dcreative.cba.pl
Bbuli
Jr. Member
**

Reputacja na forum: +23/-0

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 06, 2009, 09:55:19 »

Dzisiaj rozmawiałem ze  starym przyjacielem-ma już kupione wszystkie składniki-dobre stery,silniki,prowadnice na wózkach,śruby kulowe-no i teraz  czeka  na ten wewnętrzny impuls-dokończ-co mogłem to go podładowałem.Sam wiesz jak to jest-ważenie sił na  zamiary,ale potem jazda bo zrobisz  sobie maszynkę na emeryturę.Czasem trzeba coś gdzieś odjąć by dołożyć w miejscu gdzie bardziej pili...
WIKTOR
Sr. Member

"OVER THE TOP"

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 07, 2009, 01:28:29 »

Najwazniejszym bylo obliczenie kosztow i zebranie "w skarpetce" calej tej sumy. POzniej jak sie juz kupi wszystko to mozna montowac. Zaplecze techniczne (wiertarki, heblarki, wyzynarki, itp) mam spore - rodzice maja taki biznes ze mam dostep i co najwazniejsze MIESJCE... To chyba hamuje wiekszosc zainteresowanych.. po prostu nie maja jak i gdzie tego zmontowac. Dzisiaj musze dokupic pare wkretow i farby w Castoramie. Jutro bede dzialal i jak sie pojawi jakis progress to zrobie fotki i pokaze.

3dcreative.cba.pl
pomyslownik
Full Member

Reputacja na forum: +31/-0

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 08, 2009, 10:40:59 »

Hwllo ! Wiesz 3D creative ze kibicuje, niestety wlasne maszyny stoja w warsztacie pokryte kurzem bo dzieciak mi zabkuje i jak sie wyrazila moja Małżonka nie będziesz sie chba grzabał w tych syfach.

PS. moze wrzuc jakies screeny cnc z rhino - chetnie popatrzymy Uśmiech

pzdr.
WIKTOR
Sr. Member

"OVER THE TOP"

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 10, 2009, 02:05:58 »

Witam!
Maszyna taka zawsze sie przyda. Nawet dla swoich potrzeb Mrugnięcie

Z Rhino podrzuce screeny jak to poskladam (elementy w sofcie) bo ogolnie nie mam tego w 1 scenie i sam sie przyznam, ze panuje chaos - ogolnie w Rhino przeliczalem i przymierzalem co trzeba zeby sie upewnic - ale pewnie cos przygotuje jak znajde troszke czasu, bo skladam ten stolik.. tzn juz skonczylem i biore sie za czesc "właściwą" Mrugnięcie

* IMG_2643.JPG (640.13 KB, 1000x750 - wyświetlony 190 razy.)

3dcreative.cba.pl
pomyslownik
Full Member

Reputacja na forum: +31/-0

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 10, 2009, 02:59:14 »

dobrze dobrze, czekam cierpliwie  Mrugnięcie
WIKTOR
Sr. Member

"OVER THE TOP"

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 17, 2009, 10:50:10 »

Oczekuje w chwili obecnej na pare czesci. Malowalem tez kolejne elementy. Koniec jest bliski... ;P

Poki co pochwale sie wczorajsza przesylka Uśmiech Foto mowi za siebie Uśmiech
Odyńcu, dziekuje za konsultacje!

* Rhino.jpg (439.48 KB, 800x600 - wyświetlony 239 razy.)

3dcreative.cba.pl
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 17, 2009, 10:05:36 »

Uśmiech obyś był zadowolony, a inwestycja szybciutko się zwróciła, bo przecież o to właśnie chodzi...  Duży uśmiech

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
WIKTOR
Sr. Member

"OVER THE TOP"

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 20, 2009, 01:44:39 »

Juz jestem zadowolony hehe Uśmiech

Nie wiem czy mi sie uda pokazac projekt tej CNC z Rhino. Mam to w roznych scenach jak juz wspominalem. Wrzucam tylko zarys zeby bylo wiadomo o co chodzi - jak konstrukcja bedzie wygladala. Ogolnie Nie robilem projektu "na gotowo". W Rhino dokonuje tylko pomiarow i sprawdzam czy gdzies nie bedzie konfliktow miedzy czesciami Uśmiech Ale zapewne jak juz zrobie calosc to przerysuje ta maszynke do Rhino i pokaze. Projekt jest klasyczny... Zdecydowalem sie na ruchoma brame. Maszynka sie sklada i juz niedlugo mysle i bedzie gotowa.

* 001.jpg (197.99 KB, 999x805 - wyświetlony 170 razy.)

* 002.jpg (217.5 KB, 999x805 - wyświetlony 164 razy.)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2009, 10:13:40 wysłane przez 3D CREATIVE » Zapisane

3dcreative.cba.pl
WIKTOR
Sr. Member

"OVER THE TOP"

« Odpowiedz #11 : Lipiec 08, 2009, 06:48:49 »

Witam!
Zeby nie bylo ze nie jest to ja pokazuje ze jest ;P Ogolnie wszsytko pokrojone i teraz skrecam machine Chichot Dzisiaj poskladalem "stół". prowadnice wykombinowalem tak zeby mozna je bylo wyciagnac. Tak samo bedzie ze sróba "napedowa" - zeby latwo sie wymienialo... W piatek maja mi dojsc gniazda lozysk dla tych prowadnic i bede skladal wtedy brame.

* IMG_2812.JPG (440.97 KB, 1600x1200 - wyświetlony 193 razy.)

* IMG_2813.JPG (568.07 KB, 1600x1200 - wyświetlony 189 razy.)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2009, 06:52:28 wysłane przez 3D CREATIVE » Zapisane

3dcreative.cba.pl
marek
Sr. Member

Reputacja na forum: +147/-1

« Odpowiedz #12 : Lipiec 08, 2009, 08:45:24 »

Dość duża maszynka powstaje i w szybkim tempie. Mnie to zajęło trzy lata no i Hal gdzieś tam utknął ze swoim poloterkiem. Życzę wytrwałości. Tylko mała rada rama nie z drewna, jeżeli już to może klejonego lub ze sklejki, MDFu. Drzewo będzie się krzywić i z czasem może maszynka może nie trzymać wymiarów i geometrii obrabianego elementu a kasy troszkę to będzie kosztować. Zresztą sam już zdążyłeś się przekonać, że nie jest to tanie hobby. Proponują zajrzeć na forum CNC   http://www.cnc.info.pl/frezarka-konstrukcja-drewniana-vf58.htm tam na pewno pomogą Tobie skończyć ploter i zaoszczędzisz dużo czasu no i oczywiście kasy. Kilka linków http://www.cnc.info.pl/album_personal.htm?user_id=2439
http://www.cnc.info.pl/topics58/mdf-550x450x200-drewno-metal-vt12443.htm
pozdrawiam Marek
WIKTOR
Sr. Member

"OVER THE TOP"

« Odpowiedz #13 : Lipiec 08, 2009, 09:04:31 »

MARKU dzieki za info. Oczywiscie rama z drewna jest chwilowo. Mysle to poskladac do konca i wyprobowac. Jezeli wszsytko bedzie gralo to zmienie te profile na metalowe i aluminium. No nie jest to tania "zabawka", ale jak sie ma jakiekolwiek mozliwosci i umiejetnosci 3D zeby korzystac z takiej maszynki to warto sie poswiecic.
POspinalem ta rame jak najmocniej moglem - moze sie nie rozpadnie. Nie bede wiercil w metalu tylko w miekkim materiale (bardzo miekkim...) i maszynka nie bedzie miala dluuugich przebiegow.
Oczywiscie marzeniem bylaby frezarka 5cio osiowa i 10 x wieksza (przynajmniej ;P ), ale do moich celow (nie zdradze ;P ) bedzie w sam raz Uśmiech Jestesmy polakami, potrafimy kombinowac Chichot

3dcreative.cba.pl
WIKTOR
Sr. Member

"OVER THE TOP"

« Odpowiedz #14 : PaĹşdziernik 10, 2009, 01:32:09 »

Witam bo bardzo dlugiej przerwie...! Uśmiech
Prace nad CNC dobiegaja konca. Czekam na 2 prowadnice (walki) oraz przetloczone na koncach sroby napedowe. No i jeszcze bedzie trzeba przymocowac silniki (elektronika z silnikami jest - stoi sobie kolo mojego biurka Uśmiech ). Poki co wszystko to MDF - chce po prostu to wyprobowac i jezeli bedzie dzialac jak nalezy zrobie ladne profile aluminiowe albo po prostu metal. Brame napewno z aluminium i lepiej to wzmocnie. Na fotkach widac, ze glowica jest jeszcze nie przymontowana bo czekan na wspomniane wczesniej walki.

* IMG_3153.JPG (709.64 KB, 1536x2048 - wyświetlony 177 razy.)

* IMG_3152.JPG (733.67 KB, 1536x2048 - wyświetlony 154 razy.)

* IMG_3148.JPG (608.64 KB, 1536x2048 - wyświetlony 120 razy.)

* IMG_3150.JPG (735.44 KB, 1536x2048 - wyświetlony 129 razy.)

* IMG_3154.JPG (773.42 KB, 2048x1536 - wyświetlony 168 razy.)

* IMG_3151.JPG (682.87 KB, 2048x1536 - wyświetlony 139 razy.)

3dcreative.cba.pl
Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.103 sekund z 19 zapytaniami.