|
botak
|
 |
« Odpowiedz #15 : KwiecieĹ 09, 2009, 01:06:03 » |
|
Odyniec - wiadomo, że jesteś mało obiektywny jeśli chodzi o rhino. Ale z zakochanymi tak już jest i tyle  Super, że wszystko chodzi szybko i sprawnie - ale to powinno pojawic się jako upgrade do 4. Nie wiem czy znajdą wielu chętnych na 5 lub upgrade do 5 jeśli tak na prawdę niczego ta wersja nie wnosi (oprócz tego, że coś co powinno działać w 4 a niedziałało, działa w 5) Ja właśnie spodziewałem się, że oni Przepisują program, a nie łatają dziury. Miałem nadzieję na parametryczność a nie jej udawanie, i kilka innych funkcji których tutaj nie ma (np historia w filletach brył i ewentualne undo jak w filletach krzywych) co do ATI to oczywiście sprawdze jak wyglada współpraca i dam znac. Mam obawy, że program rozwija się nie w moim obszarze zainteresowania (projektowanie, wzornictwo) i że wersja 4 lub 5 może być moją ostatnią wersją. Są żeczy których nawet cena nie zrekompensuje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1
ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)
|
 |
« Odpowiedz #16 : KwiecieĹ 09, 2009, 02:24:19 » |
|
Zakochany, czy nie  - sam fakt, że są takie różnice w wydajności kart graficznych, szczególnie nowych generacji, świadczą o dobrze odrobionej lekcji przez producenta - o dodaniu nowych technologii w obsłudze OpenGL i jego dzisiejszych rozszerzeń. A nie np. o tym, że wyświetlanie w Rhino 4 było skopane (np na kartach intel x3100 i x4500 - różnicy w wydajności Rhino 4 i 5 w zasadzie nie ma - bo nie ma w tych kartach w zasadzie OpenGL - jest emulowany programowo w 90%). Obsługa ATI to także miły gest i fakt, że producent słucha swoich użytkowników - w innych aplikacjach "dużych producentów" nawet w wersjach oprogramowania 2010 są wciąż ogromne problemy z obsługa kart ATI. Więc to także duży krok naprzód, a nie "coś, co powinno od dawna działać". Przejście do 64-bitów to także według mnie rewolucja, a nie upgrade, który powinie być dostępny "ot tak". Obawiam się botak, że Ty pragnąłbyś traktować Rhino jako program typowo inżynierski - takim z pewnością nie będzie nigdy. Nawet po przepisaniu i dodaniu pełnej parametryczności - daleko mu by było do "dużych aplikacji" i dopiero wtedy zaczęło by się narzekanie. Nie będzie też nigdy programem specjalnie dedykowanym do wzornictwa, czy architektury. W ogóle nie można Rhino chyba traktować jak specjalizowanej aplikacji. I właśnie dlatego nie martwię się zupełnie o chętnych na Rhino 5, przeciwnie, myślę, że ilość użytkowników wzrośnie o jakieś kilkaset tysięcy. Ponadto to, co wniesie wersja 5 tak naprawdę jeszcze nie wiadomo - przed nami co najmniej 20-30 wersji WIP i z 10 wersji BETA.Na początku - jak wyszły pierwsze wersje WIP Rhino 4 - w zasadzie niczym nie różniły się od Rhino 3. Tak jest i teraz. Na te najważniejsze, rewolucyjne funkcje (np. na wspomnianą przez ciebie nową , znacznie rozbudowaną historię) i zmiany poczekamy jeszcze dobrych kilka miesięcy. Sporo przybyło nowych rzeczy w modelowaniu. Będę starał się pokazywać te najciekawsze i oczywiście proszę o to samo innych.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: KwiecieĹ 09, 2009, 10:03:09 wysłane przez Odyniec »
|
|
Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
|
|
|
|
|
satrab
|
 |
« Odpowiedz #17 : KwiecieĹ 09, 2009, 02:31:44 » |
|
No ja jestem przede wszystkim zawiedziony, że ciągle trzeba samemu modelować  Oczekiwałem, że w 5 wersji dodadzą guzik "make_model_and_render" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kruk
|
 |
« Odpowiedz #18 : KwiecieĹ 09, 2009, 02:48:05 » |
|
poczekamy - zobaczymy. ja tam jeszcze liczę na to, że będzie parametryczność i solidne rozwinięcie programu.
|
|
|
|
|
|
podejmę się zleceń....
|
|
|
|
|
botak
|
 |
« Odpowiedz #19 : KwiecieĹ 09, 2009, 03:00:02 » |
|
Oby było tak jak mówicie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

|
 |
« Odpowiedz #20 : KwiecieĹ 09, 2009, 03:02:25 » |
|
Oczywiście, nawet zakochany w programie takim, jakim jest - ja także liczę na to, żeby nie było, że nie....  Czas pokaże.. A teraz zacznijmy od tych maleńkich smaczków które już są.... ContinueCurve - malutka rzecz, a powinna Złoty Medal Optymalizacji NURBS dostać. Po co kreślić dwie krzywe połączone ze sobą, jak można po prostu w dowolnym momencie zacząć kontynuować rysowanie tej pierwszej... unikamy dzięki temu miejsca styku dwóch segmentów.
|
|
|
« Ostatnia zmiana: KwiecieĹ 09, 2009, 03:04:21 wysłane przez Odyniec »
|
|
Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
|
|
|
|
|
botak
|
 |
« Odpowiedz #21 : KwiecieĹ 09, 2009, 07:09:25 » |
|
Odyniec może załóż nowy wątek, odnośnie nowinek w modelowaniu itp. To i ja jak dostanę w końcu swój klucz to cos dorzucę. A tutaj będziemy się kłócić, czy dobrze zrobili tę 5 czy nie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

|
 |
« Odpowiedz #22 : KwiecieĹ 09, 2009, 07:48:28 » |
|
he he ok botak, dobry pomysł he he
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

|
 |
« Odpowiedz #23 : KwiecieĹ 09, 2009, 07:52:15 » |
|
apropos - jeśli chcesz uzyskać klucz - musisz ponownie pobrać Rhino 5. Oczywiście jeśli już tp zrobiłeś wcześniej, anulujesz pobieranie, ale teraz na email przyjdzie już nie link do ściągnięcia, ale klucz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
botak
|
 |
« Odpowiedz #24 : KwiecieĹ 09, 2009, 08:43:51 » |
|
Pobrałem program wczoraj wieczorem po twojej informacji, że klucz dostanie się emailem. No i dalej czekam. Ale może mają już u siebie "Easter Holiday" więc ich nie męcze  I tak nie będę przez święta miał jak siąść do komputera (na szczęście)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

|
 |
« Odpowiedz #25 : KwiecieĹ 09, 2009, 08:48:35 » |
|
nie, nie dostaniesz jednak mailem: Powinieneś za to dostać taki mail od Briana: You recently downloaded Rhino 5.0 WIP, but may not have received a CD-Key.
To receive your CD-Key, please do the following: 1. Visit http://download.rhino3d.com/download_rel.asp?rel=488 2. Follow the steps to download. On the last page, you'll see the message "Your WIP CD-Key has been e-mailed to (your e-mail)" 3. If you successfully downloaded earlier, you may cancel the download.
You will receive a CD-Key that will allow you to install Rhino 5.0.
Thanks for giving Rhino 5.0 WIP a try! - Brian
Brian Gillespie Rhinoceros Development Team Robert McNeel & Associateswięc chyba warto zrobić, jak napisałem wcześniej
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: KwiecieĹ 09, 2009, 08:50:18 wysłane przez Odyniec »
|
|
|
|
|
|
|
botak
|
 |
« Odpowiedz #26 : KwiecieĹ 09, 2009, 09:21:07 » |
|
Zrobiłem to jeszcze raz. Dokładnie tak samo jak pisałeś - tak samo było jak ściągałem pierwszy raz - obiecali, że wyślą WIP key i nic  Obiecanki cacanki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

|
 |
« Odpowiedz #27 : KwiecieĹ 09, 2009, 09:37:15 » |
|
onet, interia, wp - i wszystkie inne tego typu nie zadziałają (klucze z pewnością nie przyjdą), gmail za to - powinien działać
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: KwiecieĹ 09, 2009, 09:41:13 wysłane przez Odyniec »
|
|
|
|
|
|
|
botak
|
 |
« Odpowiedz #28 : KwiecieĹ 09, 2009, 09:55:01 » |
|
no to już wiem co było nie tak - po świętach zrobię to raz jeszcze 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kruk
|
 |
« Odpowiedz #29 : KwiecieĹ 09, 2009, 11:36:20 » |
|
spróbuj poszukać w katalogu ze spamem albo w opcjach wciągnij adres z którego ma przyjść klucz na "białą listę" dla programu anty-spamowego.
|
|
|
|
|
|
podejmę się zleceń....
|
|
|
|
|