Strony: 1 [2] 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pierwsza wersja Rhino 5 WIP (Work in Progress) DO POBRANIA I TESTOWANIA !!!  (Przeczytany 6717 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
botak
Hero Member

Reputacja na forum: +157/-0

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 09, 2009, 01:06:03 »

Odyniec - wiadomo, że jesteś mało obiektywny jeśli chodzi o rhino. Ale z zakochanymi tak już jest i tyle Uśmiech

Super, że wszystko chodzi szybko i sprawnie - ale to powinno pojawic się jako upgrade do 4.
Nie wiem czy znajdą wielu chętnych na 5 lub upgrade do 5 jeśli tak na prawdę niczego ta wersja nie wnosi (oprócz tego, że coś co powinno działać w 4 a niedziałało, działa w 5)

Ja właśnie spodziewałem się, że oni Przepisują program, a nie łatają dziury.
Miałem nadzieję na parametryczność a nie jej udawanie, i kilka innych funkcji których tutaj nie ma (np historia w filletach brył i ewentualne undo jak w filletach krzywych)

co do ATI to oczywiście sprawdze jak wyglada współpraca i dam znac.

Mam obawy, że program rozwija się nie w moim obszarze zainteresowania (projektowanie, wzornictwo) i że wersja 4 lub 5 może być moją ostatnią wersją.
Są żeczy których nawet cena nie zrekompensuje

www.botak.pl - portfolio
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 09, 2009, 02:24:19 »

Zakochany, czy nie  Spoko - sam fakt, że są takie różnice w wydajności kart graficznych, szczególnie nowych generacji, świadczą o dobrze odrobionej lekcji przez producenta - o dodaniu nowych technologii w obsłudze OpenGL i jego dzisiejszych rozszerzeń. A nie np. o tym, że wyświetlanie w Rhino 4 było skopane (np na kartach intel x3100 i x4500 - różnicy w wydajności Rhino 4 i 5 w zasadzie nie ma - bo nie ma w tych kartach w zasadzie OpenGL - jest emulowany programowo w 90%). Obsługa ATI to także miły gest i fakt, że producent słucha swoich użytkowników - w innych aplikacjach "dużych producentów" nawet w wersjach oprogramowania 2010 są wciąż ogromne problemy z obsługa kart ATI. Więc to także duży krok naprzód, a nie "coś, co powinno od dawna działać". Przejście do 64-bitów to także według mnie rewolucja, a nie upgrade, który powinie być dostępny "ot tak".

Obawiam się botak, że Ty pragnąłbyś traktować Rhino jako program typowo inżynierski - takim z pewnością nie będzie nigdy. Nawet po przepisaniu i dodaniu pełnej parametryczności - daleko mu by było do "dużych aplikacji" i dopiero wtedy zaczęło by się narzekanie.
Nie będzie też nigdy programem specjalnie dedykowanym do wzornictwa, czy architektury. W ogóle nie można Rhino chyba traktować jak specjalizowanej aplikacji. I właśnie dlatego nie martwię się zupełnie o chętnych na Rhino 5, przeciwnie, myślę, że ilość użytkowników wzrośnie o jakieś kilkaset tysięcy.

Ponadto to, co wniesie wersja 5 tak naprawdę jeszcze nie wiadomo - przed nami co najmniej 20-30 wersji WIP i z 10 wersji BETA.

Na początku - jak wyszły pierwsze wersje WIP Rhino 4 - w zasadzie niczym nie różniły się od Rhino 3. Tak jest i teraz. Na te najważniejsze, rewolucyjne funkcje (np. na wspomnianą przez ciebie nową , znacznie rozbudowaną historię) i zmiany poczekamy jeszcze dobrych kilka miesięcy.

Sporo przybyło nowych rzeczy w modelowaniu. Będę starał się pokazywać te najciekawsze i oczywiście proszę o to samo innych.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2009, 10:03:09 wysłane przez Odyniec » Zapisane

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
satrab
Hero Member

Reputacja na forum: +138/-0

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 09, 2009, 02:31:44 »

No ja jestem przede wszystkim zawiedziony, że ciągle trzeba samemu modelować Uśmiech Oczekiwałem, że w 5 wersji dodadzą guzik "make_model_and_render"  Język
kruk
Hero Member

Reputacja na forum: +113/-0

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 09, 2009, 02:48:05 »

poczekamy - zobaczymy.
ja tam jeszcze liczę na to, że będzie parametryczność i solidne rozwinięcie programu.

podejmę się zleceń....
botak
Hero Member

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 09, 2009, 03:00:02 »

Oby było tak jak mówicie  Chichot

www.botak.pl - portfolio
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 09, 2009, 03:02:25 »

Oczywiście, nawet zakochany w programie takim, jakim jest  - ja także liczę na to, żeby nie było, że nie....  Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech

Czas pokaże..

A teraz zacznijmy od tych maleńkich smaczków które już są....

ContinueCurve - malutka rzecz, a powinna Złoty Medal Optymalizacji NURBS dostać. Po co kreślić dwie krzywe połączone ze sobą, jak można po prostu w dowolnym momencie zacząć kontynuować rysowanie tej pierwszej... unikamy dzięki temu miejsca styku dwóch segmentów.

* Clipboard01.jpg (79.5 KB, 719x425 - wyświetlony 152 razy.)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2009, 03:04:21 wysłane przez Odyniec » Zapisane

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
botak
Hero Member

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 09, 2009, 07:09:25 »

Odyniec może załóż nowy wątek, odnośnie nowinek w modelowaniu itp.
To i ja jak dostanę w końcu swój klucz to cos dorzucę.

A tutaj będziemy się kłócić, czy dobrze zrobili tę 5 czy nie Uśmiech

www.botak.pl - portfolio
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 09, 2009, 07:48:28 »

he he ok botak, dobry pomysł he he

Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 09, 2009, 07:52:15 »

apropos - jeśli chcesz uzyskać klucz - musisz ponownie pobrać Rhino 5. Oczywiście jeśli już tp zrobiłeś wcześniej, anulujesz pobieranie, ale teraz na email przyjdzie już nie link do ściągnięcia, ale klucz.

botak
Hero Member

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 09, 2009, 08:43:51 »

Pobrałem program wczoraj wieczorem po twojej informacji, że klucz dostanie się emailem.
No i dalej czekam.
Ale może mają już u siebie "Easter Holiday" więc ich nie męcze Uśmiech
I tak nie będę przez święta miał jak siąść do komputera (na szczęście)

www.botak.pl - portfolio
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 09, 2009, 08:48:35 »

nie, nie dostaniesz jednak mailem: Powinieneś za to dostać taki mail od Briana:

You recently downloaded Rhino 5.0 WIP, but may not have received a CD-Key.

To receive your CD-Key, please do the following:
  1. Visit http://download.rhino3d.com/download_rel.asp?rel=488
  2. Follow the steps to download. On the last page, you'll see the
      message "Your WIP CD-Key has been e-mailed to (your e-mail)"
  3. If you successfully downloaded earlier, you may cancel the download.

You will receive a CD-Key that will allow you to install Rhino 5.0.

Thanks for giving Rhino 5.0 WIP a try!
  - Brian

Brian Gillespie
Rhinoceros Development Team
Robert McNeel & Associates

więc chyba warto zrobić, jak napisałem wcześniej
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2009, 08:50:18 wysłane przez Odyniec » Zapisane

botak
Hero Member

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 09, 2009, 09:21:07 »

Zrobiłem to jeszcze raz.
Dokładnie tak samo jak pisałeś - tak samo było jak ściągałem pierwszy raz - obiecali, że wyślą WIP key i nic Chichot
Obiecanki cacanki

www.botak.pl - portfolio
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 09, 2009, 09:37:15 »

onet, interia, wp - i wszystkie inne tego typu nie zadziałają (klucze z pewnością nie przyjdą), gmail za to - powinien działać
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2009, 09:41:13 wysłane przez Odyniec » Zapisane

botak
Hero Member

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #28 : Kwiecień 09, 2009, 09:55:01 »

no to już wiem co było nie tak - po świętach zrobię to raz jeszcze Uśmiech

www.botak.pl - portfolio
kruk
Hero Member

Reputacja na forum: +113/-0

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 09, 2009, 11:36:20 »

spróbuj poszukać w katalogu ze spamem albo w opcjach wciągnij adres z którego ma przyjść klucz na "białą listę" dla programu anty-spamowego.

podejmę się zleceń....
Strony: 1 [2] 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.075 sekund z 19 zapytaniami.