Strony: [1] 2 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pierwsza wersja Rhino 5 WIP (Work in Progress) DO POBRANIA I TESTOWANIA !!!  (Przeczytany 6716 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« : Kwiecień 08, 2009, 11:53:32 »

W końcu nadejszła ta upragniona kwila....  Uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech

Co ja będę pisać - zapraszam wszystkich do wspólnego testowania

Do pobrania stąd.

Jest w końcu prawdziwe wsparcie dla 64-bitów !!! hurra hurra hurra  Duży uśmiech

Oczywiście stare wtyczki (z Rhino 4) i rozszerzenia działają tylko w 32-bitowej wersji, dla 64-bitowej będą musiały być przekompilowane.

Na jednej maszynie można naraz zainstalować i 32 i 64-bitową wersję.

Na temat poszczególnych etapów pracy nad Rhino 5 można poczytać (język angielski) tutaj. O tym, co nowego znajdziemy w danej wersji WIP można poczytać tutaj.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2009, 12:01:05 wysłane przez Odyniec » Zapisane

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 08, 2009, 12:48:05 »

Mały update informacji:

Póki co da się pobrać jedynie wersje instalacyjne - niestety ciągle czekamy na klucze ...
Te z wersji 4 nie pasują.

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
Hal9000
Hero Member

Reputacja na forum: +154/-0

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 08, 2009, 01:07:08 »

Świetnie, zobaczymy co piątka potrafi Uśmiech

Moja konfiguracja : Rhino 4.0 PL - Core 2 Quad, Nvidia 8600 GTS, Ram 4 Gb 1066 MHz, IIYAMA LCD 24".
Mój kanał: http://www.youtube.com/user/NiewidzialnaReka?feature=mhum
botak
Hero Member

Reputacja na forum: +157/-0

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 08, 2009, 01:46:46 »

A właśnie miałem się pytać kiedy będzie dostępna Chichot

www.botak.pl - portfolio
HAV
Sr. Member

Reputacja na forum: +67/-0

LAST CAT STANDING

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 08, 2009, 02:52:11 »

No wreszcie coś się ruszyło Duży uśmiech

Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 08, 2009, 03:20:31 »

Troszkę się chłopaki pośpieszyli - udostępnili Rhino 5 do testowania, ale zapomnieli o fakcie, że działa już w nim system weryfikacyjny klucze, które różnią się od tych z Rhino 4. Nowych nikt nie otrzymał. Według najnowszych wiadomości - już zorientowali się w pomyłce (po prostu wstali - w końcu różnica czasu) i pracują nad tym, jak to bezboleśnie rozwiązać. 1-2 dni to potrwa.  Buzia na kłódkę

Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 08, 2009, 07:34:30 »

Z  radością obwieszczam, że dostałem swój klucz - wiec to kwestia kilku godzin na szczęście  Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech

Wystarczy zacząć pobierać jeszcze raz - teraz już na email także wysyłane są klucze.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2009, 07:36:38 wysłane przez Odyniec » Zapisane

Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 08, 2009, 07:46:34 »

Pierwszy screen   Uśmiech
Przypominam, ze jest to pierwszy WIP, więc nie ma dużych zmian jeszcze w UI. Skupić się trzeba na prototypach nowych funkcji.

* Clipboard01.jpg (199.22 KB, 1000x605 - wyświetlony 417 razy.)

daromaro
Jr. Member
**

Reputacja na forum: +1/-0

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 08, 2009, 08:27:34 »

Trzy pytania do Ojca prowadzacego:
1. Czy piatka bedzie chodzic na XP 64? no moze i pytanko nie za modere  - ale padlo :-)
2. Jaka bedzie cena apgrejdu z czworki
3. Czy bedzie sie mialo prawo uzywac po apgrejdzie legalnie czworki?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2009, 08:29:13 wysłane przez daromaro » Zapisane
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 08, 2009, 09:17:15 »

1. w obecnej chwili na pewno tak, w wersji finalnej na 70% tak
2. dowiemy się za około 1 - 1.5 roku, ale nie sadzę, aby była wyższa od teraźniejszej ceny upgradu rhino 3 do 4
3. no bez przesady...  Uśmiech  - po upgradzie masz Rhino 5 - nie masz prawa jednocześnie używać Rhino 4 (chyba, że na tej samej maszynie), jeśli chcesz mieć Rhino 4 i 5, musisz dodatkowo nabyć oddzielnie Rhino 5
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2009, 09:21:03 wysłane przez Odyniec » Zapisane

botak
Hero Member

Reputacja na forum: +157/-0

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 08, 2009, 10:07:03 »

Instalka pobrana - czekam na klucz  Chichot

Przejżałem sobie listę nowości, i tak jakoś mam mieszane uczucia.
Oczywiście jest dużo funkcji bardzo fajnych i dużo takich o których nawet nie wiedziałem, że mogą być, ale...

Nie wiem dlaczego ale spodziewałem się czegoś w rodzaju... parametryczności.
Tak jak przesiadka z Rhino3 do Rhino4 była zauważalna pod względem jakości pracy i jego możliwości, to jak na razie więcej tutaj elementów które powinne być w poprawkach do 4 niż nowości (np, że program pamięta czy przy "mirrorze" chcę zachować kopię czy nie)

Ale może firma chce rozwijać produkt w jakimś konkretnym kierunku i pod to takie zmiany...

Poczekamy i zobaczymy, na razie ani mnie to chłodzi ani grzeje.
Mam nadzieję, że będę mile zaskoczony i na to liczę  Duży uśmiech

www.botak.pl - portfolio
Hal9000
Hero Member

Reputacja na forum: +154/-0

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 08, 2009, 10:19:48 »

Też zassałem - musiałem jeszcze pobrać NET Framework 3.5,  Rhino prosi o minimum 2.0 .
Podaje linka, zawsze bedzie szybciej jeśli ktoś jeszcze nie ma. http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=333325FD-AE52-4E35-B531-508D977D32A6&displaylang=pl

Hal

Moja konfiguracja : Rhino 4.0 PL - Core 2 Quad, Nvidia 8600 GTS, Ram 4 Gb 1066 MHz, IIYAMA LCD 24".
Mój kanał: http://www.youtube.com/user/NiewidzialnaReka?feature=mhum
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 09, 2009, 10:58:35 »

Parametryczność... chyba wygląda na to, że jeszcze nie tym razem. Do tego trzeba by było przepisać program od początku, a widać, że tego z pewnością póki co nie opłaca się robić. Pewnie za to pojawi się o wiele więcej funkcji "udających" parametryczność.

Moje pierwsze wrażenia - OJ pozytywne - 20-40% szybsza praca grafiki w rzutniach, obracam sobie bez problemu nawet oooopasłe modele (oczywiście jak wyłączę wygładzanie krawędzi).
i najlepsze - w KOŃCU tryb wireframe nie jest taki wolny, w końcu jest wspomagany sprzętowo Uśmiech !!!! Teraz po prostu ŚMIGA !

Oto zrzut nowych opcji wyświetlania grafiki:

* Clipboard01.jpg (217.18 KB, 1000x603 - wyświetlony 371 razy.)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2009, 11:02:43 wysłane przez Odyniec » Zapisane

Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 09, 2009, 11:43:37 »

Nie, no ... to zaczyna wyglądać na rewelację !!! Niektóre modele wyświetlają mi się o 100% szybciej, szczególnie te z dużą ilością tekstur. Normalnie jakbym kupił nowa kartę graficzną!

Ludzie raportują, że im lepsza karta graficzna, tym szybciej Rhino 5 wyświetla modele. Najszybciej działa 64-bit wersja.

Użytkownicy kart Nvidia GTX serii 2xx mogą liczyć nawet na 500% (sic!!!) wzrost wydajności w Rhino. Szok Szok Szok Szok Szok Szok Szok

Obsługiwany w końcu w pełni jest także tryb SLI, czyli dwie karty wyświetla modele jeszcze szybciej (średnio około 40%)....

Jestem strasznie ciekawy, czy może poprawiono współpracę z kartami ATI - no to już by było w ogóle eeekstra...

Jeśli ktoś ma ATI - proszę sprawdźcie...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2009, 11:49:20 wysłane przez Odyniec » Zapisane

Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 09, 2009, 11:59:45 »

AHA1, z tego co jest wiadomo, ta wersja Rhino 5 NIE pójdzie na Windows Xp 64bit (choć kilka osób pisze, że się udało), ale niedługo ma być nowa, która już będzie działać na Xp 64bit.

AHA2 - KARTY ATI RADEON Z SERII HDxxxx BEZ PROBLEMU DZIAŁAJĄ Z PEŁNĄ PRĘDKOŚCIĄ - WSZYSTKIE PROBLEMY ZNIKAJĄ W RHINO 5.

1. Selection lag : FIXED
2. Scrambled Object snaps : FIXED
3. Scrampled tooltips on button hold : FIXED
4. Trailing toolbars: FIXED
5. No hardware acceleration during fillet preview : FIXED
6. Slow display speed: HOLY ****, it feels much faster !

1. Opóźnienia przy zaznaczaniu obiektów - NAPRAWIONE
2. Postrzępione znaczniki uchwytów przyciągania - NAPRAWIONE
3. Postrzępione podpowiedzi przy najeżdżaniu na ikonki przycisków - NAPRAWIONE
4. Zapadające się paski narzędzi - NAPRAWIONE
5. Brak wspomagania sprzętowego przy wyświetlaniu podglądu profilowań w modelu - NAPRAWIONE
6. Niska ogólna wydajność wyświetlania grafiki - O k..(piiiiiiii)..., teraz to dopiero czuć szybkość ! 

Spoko Spoko Spoko

ŚWIETNA ROBOTA MCNEEL !!!!
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2009, 08:21:54 wysłane przez Odyniec » Zapisane

Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.781 sekund z 19 zapytaniami.