Strony: 1 2 [3]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: problemy z tutorialem - modelowanie felgi  (Przeczytany 3571 razy)
Hal9000
Hero Member

Reputacja na forum: +154/-0

« Odpowiedz #30 : PaĹşdziernik 27, 2008, 06:25:06 »

Faktycznie Poof, dzieki - jakos jeszcze nie korzystałem z tej opcji  Duży uśmiech

Moja konfiguracja : Rhino 4.0 PL - Core 2 Quad, Nvidia 8600 GTS, Ram 4 Gb 1066 MHz, IIYAMA LCD 24".
Mój kanał: http://www.youtube.com/user/NiewidzialnaReka?feature=mhum
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #31 : PaĹşdziernik 27, 2008, 08:11:53 »

Hal - część felgi jest ukryta, wystarczy ją odkryć

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
NICO
Newbie
*

Reputacja na forum: +0/-0

« Odpowiedz #32 : PaĹşdziernik 28, 2008, 06:56:35 »

czesc. dzieki wielkie za te _shrinktrimmedsrf Uśmiech dziala elegacko ale o co w tej komedize chodzi ?:p do czeg oto tak wlasciwie sluzy bo to  chyab tak jakos przy okazji naprawilo mi ta powierzchnie:P?  no teraz tak..  fele robilem na poczatku w calach.. miala ona ok 16 cali srednicy wiec to miala byc skala 1:1. no i nie rozumiem o co chodzi ze "zły otwór (zła krzywa tworząca)" ktora krzywa? no i jak naprawic moje Z.. te ktore juz mam:) co mam zrobic z tym wyżłobionym Z? i co zrobic gdybym juz nie chcial mniec tego Z i spowrotem wrocic do pierwotnej powierzchni na ktorej zostalo ono zrobione ?Uśmiech jak zakryc dziure po tej literce jesli nie mam opcji cofniecia ruchu ?
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #33 : PaĹşdziernik 28, 2008, 08:19:33 »

chodzi o powierzchnie ograniczone lub nie, wycinkowo (trimmed lub untrimmed). To jedna z podstaw geometrii NURBS, niestety - jakże często - pomijana w trakcie nauki  Zawstydzony  W każdym razie ja jej nigdy nie odpuszczam -  wśród moich kursantów, bo to klucz do zrozumienia istoty techniki modelowania za pomocą NURBS w ogóle.

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
Poof
Newbie
*

Reputacja na forum: +1/-0

« Odpowiedz #34 : PaĹşdziernik 29, 2008, 04:15:02 »

czesc. dzieki wielkie za te _shrinktrimmedsrf Uśmiech dziala elegacko ale o co w tej komedize chodzi ?
Kolega Kruk wyjaśnił mi kiedyś że to "odkurcza" powierzchnię. Więcej informacji można znaleść w pliku pomocy.
co zrobic gdybym juz nie chcial mniec tego Z i spowrotem wrocic do pierwotnej powierzchni na ktorej zostalo ono zrobione ?Uśmiech jak zakryc dziure po tej literce jesli nie mam opcji cofniecia ruchu ?
Można to zrobić bardzo fajną funkcją : _untrim.

NICO
Newbie
*

« Odpowiedz #35 : PaĹşdziernik 29, 2008, 08:45:35 »

ok dizeki wielkie Uśmiech ja narazie robie et kaczki itd Język bo tego zaookraglenia Z dalej sam nie umiem zrobic bo nie wiem jak to wyskalowac zeby bylo dobrze i jak pokoleji sie zabrac za te zaokraglenia zeby byly ladne:( ja nowiciusz jestem i ja to bym tak krok po kroku potrzebowal;/ ta felge zrobilem sam bo bo tutek do tego byl bardoz przystepnie zrobiony.. wsam raz dla nooba Uśmiech
Hal9000
Hero Member

Reputacja na forum: +154/-0

« Odpowiedz #36 : PaĹşdziernik 29, 2008, 10:24:20 »

Niko - zaraz po uruchomieniu programu wyskakuje ci takie okienko w którem określasz jednostki i dokładność w jakich chcesz robic projekt. A jak sie nie pokazuje, to zajzyj tu i przeczytaj pierwszy rozdział. http://forum.rhino3d.pl/index.php/topic,183.0.html
Obiekty skalujesz opcja Skaluj 3D
Hal

Moja konfiguracja : Rhino 4.0 PL - Core 2 Quad, Nvidia 8600 GTS, Ram 4 Gb 1066 MHz, IIYAMA LCD 24".
Mój kanał: http://www.youtube.com/user/NiewidzialnaReka?feature=mhum
NICO
Newbie
*

« Odpowiedz #37 : Listopad 02, 2008, 12:28:53 »

kurcze moglby mi to ktos tak krok po kroku oopsiac jak to zaookraglil Smutny? lacznie ze skalowaniem no, wymienieniem tej niby złej krzywej i samym zaookragleniem... nie wychodzi mi to dalej..:/
NICO
Newbie
*

« Odpowiedz #38 : Styczeń 06, 2009, 03:23:00 »

hehe dawno mnie tu nie bylo i od jakiegos czasu znowu zaczelem borykac sie z ta "Z" na feldze.. dalej nie roumiem czemu mowicie  ze jest za mala skala.. felga ma prawie 32 cale średnicy! i to jest 1:1. ehh mam nadzieje ze zastane tu jeszcze tych ludzi ktorzy probowali mi to wczesniej wyjasnic ale dalej mam problemy z tym zaookragleniem... i mam nadzieje ze kolega Odyniec ktory tak ladnie to zaaokraglil powie mi jak to zrobil..Smutny
NICO
Newbie
*

« Odpowiedz #39 : Styczeń 07, 2009, 10:04:18 »

ok dizek iza chec pomocy Uśmiech felga jest do pobrania na drogiej stronie tego tematu Uśmiech poszukaj gdzies tam pod postem jak ktos chcial zebym wrzucil ten plik Uśmiech i odrazu uprzedzam ze wlasnie czesc tej felgi jest ukryta i tak mi sie to zapisalo.. wystarczy w rhino odkryc wszystkei ukryte czesci:)  a co do tej skali to wlasnie ja tez nie wiem o co chodzi.. pan Odyniec napisal "Za mała skala, zły otwór (zła krzywa tworząca), fillet z promieniem 0.001 dla programu w takim przypadku to naprawdę poważny cios..." ale nie lapie tego wszystkiego poki co Smutny
Strony: 1 2 [3]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.088 sekund z 18 zapytaniami.