Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z Rhino 3 na Viście  (Przeczytany 2331 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
gery77
Newbie
*

Reputacja na forum: +0/-0

« : PaĹşdziernik 16, 2008, 10:36:47 »

Witam,
Czy ktoś już może instalował Rhino 3 na Windows Vista. Bo ja mam problem, ponieważ przy uruchamianiu pokazuje się komunikat ja na zdjęciu. Niby potem wszystko działa,a le np. nie mogę otwierać plików .dwg i zapisywać w tym formacie.

satrab
Hero Member

Reputacja na forum: +138/-0

« Odpowiedz #1 : PaĹşdziernik 16, 2008, 11:31:41 »

Nie wiem, czy da się to ominąć, ale nie wróże nic dobrego

http://en.wiki.mcneel.com/default.aspx/McNeel/RhinoOnVista.html

"Rhino 3.0

There are several problems in Rhino 3.0 when running on Vista that will not be fixed. McNeel recommends upgrading to Rhino 4.0 if you use Windows Vista.

The problems are:

* OpenGL display may be slower on Vista than on XP, and there maybe considerable display problems - viewports may go black, or get garbage drawn in them.
    * Several dialog boxes appear at startup telling you that Rhino cannot write to the registry.
    * Vista does not ship with WinHelp (WinHlp32.exe). Rhino 3.0's help file is a WinHelp file, so you will not be able to see it on Vista unless you download the following update from Microsoft. Download WinHelp for Vista..."

Czyli, że takie błędy są typowe.
gery77
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : PaĹşdziernik 17, 2008, 11:35:12 »

Po zainstalowaniu Rhino 4 Ewaulacji też pojawia się podobny komunikat. Nie mogę również otwierać plików .dwg i zapisywać w tym formacie. Ręce opadają. Nie wiem już co robić , czy instalować w kompie XP, ale to przecież bezsensu. Kurcze musi być jakaś rada. Przecież nie wierze że Rhino 4 nie będzie działać  poprawnie na Viscie.
Podaję na dole specyfikację mojego laptopa:
Producent     
Toshiba
Ekran    15,4" 1280x800
Procesor    Core 2 Duo T5550 1,83
Wielkość dysku    200GB
Pamięć RAM    2GB
Karta graficzna    Intel Graphics Media Accelerator X3100
Napęd optyczny    DVD RW
System operacyjny    Vista Home Premiu
satrab
Hero Member

« Odpowiedz #3 : PaĹşdziernik 17, 2008, 11:46:19 »

No ja mam Viste od kilku dni i nie widzę problemów (nowych)
*.dwg mogę otwierać

Jęśli te demo, które ściągnąłeś to rh40eval_en_20080827.exe, czyli z najnowszym ServicePackiem, to nie rozumiem o co chodzi. Chyba, że teraz problem wynika z tego, że na jedym komputerze masz Rhino 3 i 4.
Może Odyniec coś będzie widział w tej kwestii.
« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 17, 2008, 11:49:10 wysłane przez satrab » Zapisane
gery77
Newbie
*

« Odpowiedz #4 : PaĹşdziernik 17, 2008, 01:20:49 »

No 3 nie odinstalowywałem. Więc może dlatego.
satrab
Hero Member

« Odpowiedz #5 : PaĹşdziernik 17, 2008, 01:26:49 »

Nie mówię, że to pomoże, ale najlepiej zaczynać od czystego systemu.

Ja bym wywalił Rhino, 3 i 4, ewentualnie ręcznie jakieś pozostałości usunął, i dopiero demo Rhino 4 wgrał.
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #6 : PaĹşdziernik 17, 2008, 05:10:03 »

Używam podobnej konfiguracji laptopa od już blisko 1.5 roku i nie widzę żadnych problemów z Rhino (poza tym, że ta karta graficzna to orłem szybkości nie jest). Sprawdź dokładnie, czy w Viście uruchamiasz Rhino jako administrator, no i czy masz najnowsze Intela sterowniki do karty x3100, a nie te od microsoftu.
Pomóc także może ręczne zainstalowanie plugina dwg z wersji 4 z poziomu opcji - plugins - install

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
gery77
Newbie
*

« Odpowiedz #7 : PaĹşdziernik 18, 2008, 05:30:29 »

Nic wszystkie Wasze rady nie pomogły Smutny
Usunąłem Rhino 3 wyczyściłem rejestr i wszystkie pozostałości.
Najnowsze sterowniki pod kartę grafiki mam.
Zainstalowałem 4 ewaluację_pl,ale dalej pojawia się komunikat o niemożliwości otwarcia jakiegoś plugina. Na dodatek jest w  wersji angielskiej (chociaż na pewno instalowałem wersję pl) o otwieraniu i zapisywaniu w formacie .dwg nie ma mowy i nie działał redendering. Tyle zauważyłem. Więc z powrotem wgrałem 3. Tam przynajmniej mam po polsku. Z otwieraniem plików w .dwg poradziłem sobie inaczej: wchodzę w folder rhinoceros, następnie w plugin i z tamtego poziomu klikam na import lub export plików .RHP(w zależności co chce robić, czy otwierać pliki .dwg czy zapisywać w nich) i otwiera mi rhino (oczywiście ze swoimi komunikatami) ale mogę otwierać i zapisywać w .dwg(troszkę uciążliwe, ale lubię rhino i zawsze to coś).
 Za pomoc dziękuję.
satrab
Hero Member

« Odpowiedz #8 : PaĹşdziernik 18, 2008, 05:37:11 »

A masz konto z uprawnieniami administratora i wyłączoną kontrolę użytkownika?
gery77
Newbie
*

« Odpowiedz #9 : PaĹşdziernik 19, 2008, 08:01:29 »

A masz konto z uprawnieniami administratora i wyłączoną kontrolę użytkownika?

Na moim laptopie jest tylko jedno konto - moje - więc chyba ma ono uprawnienia administratora. Co do wyłączonej kontroli użytkownika to nie wiem - gdzie to się sprawdza?
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.077 sekund z 19 zapytaniami.