Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: szkło  (Przeczytany 2400 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
stasiu
Newbie
*

Reputacja na forum: +0/-0

« : PaĹşdziernik 16, 2008, 08:59:50 »

witam

dopiero niedawno nauczyłem się podstaw rhinocerosa, a już rzucono mnie na głęboką wodę (a przynajmniej tak mi się wydaje :-) )
mam zrobić szklaną figurkę. sama figurka jest prosta, uporałem się z tym w paręnaście minut
ale mam 2 problemy:
- pierwszy, mniejszy, chcę na nią wkleić obrazek
wiem, jak to zrobić, problem w tym, że obrazek mam w jpgu, a rhino mi tego nie chce wrzucić
natomiast jak otwieram np w Photoshopie i zapisuję w innym formacie, to zwykle pisze, że nie może zaimportować, a w najlepszym przypadku wyrzuca mi na ekranie kreskę
- drugi, większy, szkło
nie potrafię uzyskać efektu szkła. z silników renderujących mam tylko zwykły rhino i pingwina

będę bardzo wdzięczny za pomoc

pozdrawiam
kruk
Hero Member

Reputacja na forum: +113/-0

« Odpowiedz #1 : PaĹşdziernik 16, 2008, 09:36:08 »

wydaje mi się, że masz problem...

pingwin daje efekt rysunku (przynajmniej Pingwin v1) więc do szklanych figurek nadaje sie słabo, no chyba, że chodzi wyłącznie o formę szkicu a nie o fotorealistyczny render. grzebiąc w opcjach pierwszego pingwina nie napotkałem niczego co by nawet sugerowało  przeźroczystości materiału (ale jestem zmęczony po całym dniu i chyba przeziębiony więc mogę sie mylić Mrugnięcie ).

niestety nie znam gołego RhinoRendera bym mógł ci coś rozsądnego poradzić. jednakże to dziwne by nie dało sie wczytać jpg'a...

podejmę się zleceń....
satrab
Hero Member

Reputacja na forum: +138/-0

« Odpowiedz #2 : PaĹşdziernik 16, 2008, 11:52:24 »

Nie mam siły dziś już pisać, może obrazki coś wytłumaczą co do szkła W Rhino Render

* trans.png (214.82 KB, 1222x805 - wyświetlony 253 razy.)

* ustaw.jpg (243.68 KB, 1221x804 - wyświetlony 236 razy.)
stasiu
Newbie
*

« Odpowiedz #3 : PaĹşdziernik 17, 2008, 01:29:14 »

ustawienia przezroczystości i połysku miałem bardzo podobne, ale to nadal nie to
kolor wydaje mi się za mało szklany; kombinowałem już z kilkudziesięcioma i zawsze mam wrażenie, że wygląda to sztucznie
satrab
Hero Member

Reputacja na forum: +138/-0

« Odpowiedz #4 : PaĹşdziernik 17, 2008, 01:57:25 »

Dodaj jakąś mapę środowiskową albo pobaw się Auxpeckerem
kruk
Hero Member

Reputacja na forum: +113/-0

« Odpowiedz #5 : PaĹşdziernik 17, 2008, 04:45:11 »

szkło poza przeźroczystością ma inną cechę - załamanie światła, nie wiem czy coś takiego da sie zrobić... Smutny

podejmę się zleceń....
botak
Hero Member

Reputacja na forum: +157/-0

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #6 : PaĹşdziernik 17, 2008, 05:05:36 »

W podstawowym silniku rhino nie da się zrobic ani odbic, ani załamania swiatla.
Mozna kombinowac z mapowaniem odbicia w zakladce "Enviroment"... (np. wyrenderowac widok z goru calego otoczenia i zamapowac to w "Enviroment" <Mapa Środowiskowa>
Jednak jak by nie kombinowac to i tak wyjdzie plasko.

Stasiu - Jeśli musisz koniecznie wyrenderowac to w podstawowym silniku, to zrob tak jak pokazal satrab.

A jak nie, to instaluj Brazila (na razie darmowy) lub 30 dniowa wersje V-raya i zrób to szkło porządnie Chichot
« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 17, 2008, 05:07:26 wysłane przez botak » Zapisane

www.botak.pl - portfolio
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #7 : PaĹşdziernik 17, 2008, 05:17:46 »

RhinoRender nie obsługuje współczynnika refrakcji materiału (IOR). Jeśli chcesz mieć prawdziwe szkło - musisz dokupić do Rhino jakiś porządny silnik renderujący.
Jeśli ta opcja nie wchodzi w grę, spróbuj użyć któregoś z darmowych w połączeniu np. z Blenderem.

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
stasiu
Newbie
*

« Odpowiedz #8 : PaĹşdziernik 19, 2008, 11:42:23 »

spróbowałem kilka z podpowiedzianych opcji (AuxPecker i demówka V-Raya) i wygląda to już lepiej, ale nie do końca jeszcze niestety. jakieś porady co (i jak) poprawić?

- AuxPecker:

- V-Ray (niestety demo ma mocno obcięte możliwości; niemniej na kieliszku udało mi się prawie osiągnąć zadowalający efekt, ale to samo na figurce już tak fajnie nie wygląda):

botak
Hero Member

Reputacja na forum: +157/-0

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #9 : PaĹşdziernik 19, 2008, 12:55:24 »

absolutnie demo nie ma obciętych możliwości - po prostu musisz zmienić ustawienia.
Zajrzyj do manuala:
http://asgvis.com/index.php?option=com_remository&Itemid=0&func=select&id=37

www.botak.pl - portfolio
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #10 : PaĹşdziernik 19, 2008, 10:49:23 »

W Vray szkło to 4 kliknięcia myszą, nawet w wersji testowej. Skoro nie u dało się tego efektu uzyskać, to znaczy, że problem leży głębiej - trzeba się nieco podszkolić ogólnie w temacie światła i jego wpływu na otoczenie.  IOR - to klucz do sukcesu.
« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 19, 2008, 10:52:20 wysłane przez Odyniec » Zapisane

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
stasiu
Newbie
*

« Odpowiedz #11 : PaĹşdziernik 20, 2008, 09:06:32 »

mówiłem, że dopiero niedawno zacząłem swoją przygodę z rhino Mrugnięcie
niemniej v-ray jest wspaniałe (chyba będę musiał zacząć zbierać kasę) i po krótkim kursie się udało (choć tych kliknięć było trochę więcej)

dziękuję bardzo wszystkim za pomoc Uśmiech
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.145 sekund z 19 zapytaniami.