Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z lekcją w Rhino Level 1  (Przeczytany 898 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Jacqubes
Newbie
*

Reputacja na forum: +2/-0

« : PaĹşdziernik 14, 2008, 10:24:28 »

Mam pewien problem. Modeluję kaczkę w Rhino, krok po kroku z pomocą podręcznika Rhino Level 1. Teraz się "zaciąłem". Muszę przenieść element narysowany osobno i umieścić go przylegle na innym (większym) elemencie. Problemem jest to, że kiedy próbuję przenieść ten element to nie potrafię go odpowiednio usasadowić i dlatego wpada mi do środka.

Poniżej dodaję screen shoty, z podręcznika, na etapie, gdzie się zaciąłem.

Nie za bardzo rozumiem jak mam wykonać krok na pierwszym foto (From the Curve menu, click Point Object, then click Multiple Points....) Być może to ma wpływ na efekt końcowy, że nie mogę wstawić oczu kaczce, na powierzchni jej głowy ? Uśmiech

U mnie oko po wstawieniu wygląda następująco:

« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 14, 2008, 10:29:02 wysłane przez Jacqubes » Zapisane
botak
Hero Member

Reputacja na forum: +157/-0

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #1 : PaĹşdziernik 14, 2008, 11:14:59 »

"Multiple Points" znajduje się w menu "Curve" na górnym pasku... (Krzywa / Obiekt Punktowy / Punkty Wielokrotne)
lub 2 pasek po lewej stronie pierwsza ikonka na górze kliknięta prawym przyciskiem myszy.

Stawiasz 1 punkt na krzywej (gdzieś blisko jej dolnego końca) i drugi z włączoną opcją STrack (IntŚlad) w miejscu przecięcia się lini pomocniczych z górnego końca krzywej i wcześniej postawionego punktu.

(Najezdzasz myszką na postawiony pierwszy punkt, czekasz chwileczkę aż Strack go łapnie, potem najeżdzasz myszką na górny końcowy punkt krzywej i też czekasz aż go łapnie, i potem zjeżdzasz myszką do skrzyżowania tych lini pomocniczych)

Chodzi o to, żeby punktami:
po pierwsze
zaznaczyc sobie miejsce cięcia gałki ocznej (tam gdzie będzie miała dwa kolory),
a drugi punkt służy do pomocy w wyznaczeniu osi obrotu (do utworzenia płaszczyzny przez obrót)
a po drugie
te same punty są używane do położenia oka na głowie

A jak będziesz miał już te punkty, to spokojnie robiąc krok po kroku to co w podręczniku ustawisz oczy na głowie.

Mam nadzieje, że pomogłem

www.botak.pl - portfolio
Jacqubes
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : PaĹşdziernik 14, 2008, 02:09:01 »

To co napisałeś to właśnie tak robiłem, jedynie nie poprzez Multiple points, a używając tylko points. Teraz robiłem tak jak napisałeś, ale nadal nie wiem jak ustawić te oko. Ciągle wpada mi do środka. Jak mam wykorzystać te punkty do ustawienia odpowiedniej pozycji ?
botak
Hero Member

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #3 : PaĹşdziernik 14, 2008, 03:02:43 »

Jak masz już wykonane oko, to:
grupujesz wszystkie jego części (razem z punktami)
Ustawiasz widok "z góry"
Wybierasz z menu (Transform / Orient / Orient on Surface)
I teraz jako pierwszy punkt referencyjny wybuerasz punkt na osi oka (nie czubek oka, tylko punkt ktory wczesniej wstawiles)
Żeby bylo latwiej, to z paska osnapu na dole wyłącz na chwilę wszystko oprócz przyciągania do punktów.

No i dalej tak jak podaje tutorial...
Jeśli będzie nadal Ci
oko wskakiwało całkowicie do środka, to w oknie dialogowym pobaw się wartością x

jak by coś nie działało, to jeszcze pisz.

www.botak.pl - portfolio
Jacqubes
Newbie
*

« Odpowiedz #4 : PaĹşdziernik 14, 2008, 03:55:25 »

OK, wielkie dzięki. Wybierałem z rzutu z góry, ale nie punkty, tylko wierzchołek i to było powodem błędu.

Tutaj efekt:

botak
Hero Member

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #5 : PaĹşdziernik 14, 2008, 05:33:53 »

no i pięknie  Duży uśmiech
a teraz dodaj kaczce piórka  Mrugnięcie

www.botak.pl - portfolio
kruk
Hero Member

Reputacja na forum: +113/-0

« Odpowiedz #6 : PaĹşdziernik 14, 2008, 07:18:17 »

a teraz dodaj kaczce piórka  Mrugnięcie

chcesz naszego nowego kolegę przyprawić o zawał jak sie spróbuje z jednym piórkiem Co? Szok

dobrze poszło Jacqubes - jest twoja pierwsza niezatapialna Mrugnięcie
Mrugnięcie

podejmę się zleceń....
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #7 : PaĹşdziernik 15, 2008, 12:09:25 »

dziś akurat kaczkę robiliśmy na kursie. Więc o kaczkach dziśś już nie napisze więcej, poza tym, że nasze wyszły o wiele ciekawsze, niż te "książkowe" hehehe

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.115 sekund z 19 zapytaniami.