DmVip
Full Member

Reputacja na forum: +32/-0
DmVip
|
 |
« : PaĹşdziernik 11, 2008, 08:05:13 » |
|
Witam mam pytanie do kolegów którzy mieli bądź mają styczność z pracami komercyjnymi, chodzi konkretnie oto że otrzymałem propozycję współpracy dla architekta, wykonywanie wizualaci domków, wnętrz etc. Problem tylko z tym że nie wiem ile talarów (czytaj PLN) coś takiego może kosztować:) W moim mieście konkurencja praktycznie żadna  . I tu pytanie ile u was w miastach kosztują takie sprawy, bądź ile najczęściej się kasuje  Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi 
|
|
|
|
|
|
życie to nie jest bajka, to jest wojna 
|
|
|
|
|
botak
|
 |
« Odpowiedz #1 : PaĹşdziernik 11, 2008, 08:55:42 » |
|
Oj nie wierze, ze w Słupsku nie ma konkurencji  Ale może masz szczęście  Jeśli chodzi o ceny na południu polski (Śląsk dokładnie) to jest różnie  Wszystko zależy od tego do czego będzie używana wizualizacja Rozumiem, że chodzi też o zbudowanie obiektu. No to ceny plasują się tak: do 900zł (przy czterech planszach) za plansze jeśli jest to praca konkursowa (najmniej 200zł za plansze) do 500zł za wizualkę domku z zewnątrz (4 plansze rozdzielczość do max 2000dpi) do niskonakładowego katalogu lub na stronę małego biura architektonicznego. do 1000zł za wizualkę "koncepcyjną" jeśli architekt potrzebuje tego by przekonać większego klienta do 18000 za wizualki osiedla dla developera (duże formaty, dużo ujęć, pisiorkowate kolory) Tak to wygląda u mnie i mniej więcej na "moim" rynku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DmVip
Full Member

DmVip
|
 |
« Odpowiedz #2 : PaĹşdziernik 11, 2008, 10:28:03 » |
|
botak- pisałem że konkurencja praktycznie żadna, wiem że jest parę osób ale od owego architekta, wiem też że nie chcą podejmować się projektowania domów z rysunków technicznych bądź szkiców. A osobiście nie spotkałem nikogo w Słupsku kto pracuje w 3D na jakim kolwiek programie, a znam prawie wszystkie agencje reklamowe na naszym rynku i z taka ofertą jeszcze się niespotkałem. Widać wszyscy to wolni strzelcy (szkoda tylko że się nie ujawniają), i to z tego wniosku stwierdzam że konkurencja na "moim" kwadracie jest znikoma  ale dzięki wielkie za cennik z waszego kwadrata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1
ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)
|
 |
« Odpowiedz #4 : PaĹşdziernik 11, 2008, 10:51:40 » |
|
wielce ciekawy post, który będę obserwował, dzięki za posty wszystkim, bo już doszliśmy do poziomu rozważań znacznie wykraczających poza ramy innych forum nawet po 10 stron dyskusji.., czyli konkrety
|
|
|
|
|
|
Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
|
|
|
|
|
kruk
|
 |
« Odpowiedz #5 : PaĹşdziernik 12, 2008, 08:05:25 » |
|
nie dziesięciu a dwustu stronach  (wiem - sprawdzałem niedawno  ) biorąc po uwagę to, że czewa to obecnie część śląska to jestem naprawdę wdzięczny za cennik 
|
|
|
|
|
|
podejmę się zleceń....
|
|
|
|
|
botak
|
 |
« Odpowiedz #6 : PaĹşdziernik 12, 2008, 10:29:02 » |
|
Tylko wiecie jak z tym cennikiem jest... Jeszcze trzeba brać pod uwagę jakość swojej pracy. I nie brać tak mało jak ja piszę i jeśli się robi superwypasione wizualki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hal9000
|
 |
« Odpowiedz #7 : PaĹşdziernik 12, 2008, 11:34:53 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DmVip
Full Member

DmVip
|
 |
« Odpowiedz #9 : PaĹşdziernik 13, 2008, 03:49:15 » |
|
Dzięki wszystkim za pomoc  Nawet nie spodziewałem Się że są takie ceny i tyle ludzie płacą botak - ale dałeś do pieca z tym cennikiem  za pralkę 80.000pln hehe (ale kto by nie chciał tyle kasować)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
botak
|
 |
« Odpowiedz #10 : PaĹşdziernik 13, 2008, 04:02:06 » |
|
Na szczęście nie są to ceny wzięte z kosmosu, ale zupełnie realne.
No ale trzeba pamiętac, ze to nie jest tylko kwestia "zbudowania modelu" 3d i wyrenderowania go. W cenniku który "zalinkowałem" chodzi o kompletnie stworzony produkt który potem produkuje się w niewyobrażalnej ilości sztuk
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
botak
|
 |
« Odpowiedz #11 : PaĹşdziernik 19, 2008, 01:20:03 » |
|
Ceny z firmy z Pruszkowa
Domy jednorodzinne: Cena za model: 300-400zł cena widoku 100-200zł Mieszkaniówka: Cena za model 2000-3000zł cena widoku 300-400zł Użyteczność publiczna: Cena za model 1500-2500zł cena widoku 200-300zł Wnętrza: Cena za model 600-1000zł cena widoku 100-200zł Formy przemysłowe i meble: cena za model 200-1000zł cena widoku 100-200zł
Firma nie powala jakością prac, ale dobre ceny dla początkującej osoby prezentującej jeszcze nie najwyższą jakość usług (taki standardzik)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DmVip
Full Member

DmVip
|
 |
« Odpowiedz #12 : PaĹşdziernik 19, 2008, 06:46:34 » |
|
botak- wielkie dzięki za pomoc na pewno z niej skorzystam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1
ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)
|
 |
« Odpowiedz #13 : PaĹşdziernik 19, 2008, 10:46:17 » |
|
no i jak ktoś się dogada 10 razy razy tyle - to też dobrze (;-D
|
|
|
|
|
|
Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
|
|
|
|
|