Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak to naprawić?  (Przeczytany 891 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Poof
Newbie
*

Reputacja na forum: +1/-0

« : PaĹşdziernik 07, 2008, 04:54:45 »

Witam Serdecznie.
Zrobiłem dzisiaj model butelki PET z tutoriala z rhinotv wszystko fajnie, pięknie ale coś chyba nie tak jest z powierzchniami. Mianowicie na granicach styków powierzchni są "mikrodziury", model nie jest jednolity a to niestety wyjdzie podczas renderingu. Jest też problem na spodzie butli. Chciałbym to naprawić ale nie wiem jak się za to zabrać. Panie i Panowie proszę o wskazanie właściwej drogi jak to pieruństwo naprawić.
Zamieszczam poniżej zrzuty ekranu.

* pow styku.jpg (77.41 KB, 328x548 - wyświetlony 85 razy.)

* spod.jpg (69.1 KB, 296x453 - wyświetlony 81 razy.)

* siatka.jpg (68.29 KB, 229x491 - wyświetlony 66 razy.)

* linie.jpg (31.51 KB, 234x503 - wyświetlony 71 razy.)
kruk
Hero Member

Reputacja na forum: +113/-0

« Odpowiedz #1 : PaĹşdziernik 07, 2008, 05:11:22 »

sprawdź czy naprawdę są tam szczeliny. zrobisz to w menu analizy -> Pokaż krawędzie i wybierz Gołe krawędzie. jeśli ci podświetli te krawędzie które cie martwią to powinieneś albo przebudować te powierzchnie by krawędzie były tam gdzie trzeba. ale jeśli nie zostaną wyświetlone to musisz w opcjach wybrać Siatkę i przełączyć na dokładniejsze pokrycie powierzchnią siatki (wolno i gładko - tak chyba jest po polsku Mrugnięcie ).

jeśli to nie pomoże to trzeba się będzie zastanowić co dalej.

na spodzie powinieneś sprawdzić czy nie masz zbyt gęsto punktów kontrolnych na krzywej z której robiłeś tą butelkę i czy wszystko do siebie pasuje Uśmiech

podejmę się zleceń....
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #2 : PaĹşdziernik 07, 2008, 05:38:49 »

Twój profil na dole ma ciągłość geometryczną wzajemną G0 (styku), a powinien mieć co najmniej G1 (styczności). Jeden ze sposóbó n apozbycie się tego  - przed wytłoczeniem butelki powinieneś użyć polecenia Match w stosunku do krzywych profili z opcją tangency lub curvature.

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #3 : PaĹşdziernik 07, 2008, 05:42:49 »

A poza tym - nie ma co się tym dziubkiem przejmować - bo zrobiłeś prawie tak dokładnie, jak jest w prawdziwych butelkach PET  Spoko

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
Poof
Newbie
*

Reputacja na forum: +1/-0

« Odpowiedz #4 : PaĹşdziernik 07, 2008, 06:17:52 »

Dzięki Panowie za rady Uśmiech Więc tak Kruku miałeś racje podświetliło mi krawędzie i przebudowałem powierzchnie. Jest lepiej (zamiast loft użyłem sweep2rails i mimo wszystko lepiej wyszło). Oddyniec dzięki za radę właśnie poznałem nową fajną opcję match Uśmiech A co do "dziubka" na dole - takie pieruństwa zawsze mnie drażniły, szczególnie w polimodelingu w maxie, kiedy to się okazywało, że mimo zastosowania weld gdzieś tam w siatce został zagubiony w akcji poligon. Jeszcze raz wielkie dzięki. A tym czasem lecę przejrzeć kolejne tutoriale, bo jak to mówi teroski młodzież tibijska: "Level mi sam nie wskoczy" Mrugnięcie
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #5 : PaĹşdziernik 07, 2008, 06:23:36 »

aa, to witam kolejna osobę, która przechodzi z poly na NURBS - z pewnością WARTO  Spoko

kruk
Hero Member

Reputacja na forum: +113/-0

« Odpowiedz #6 : PaĹşdziernik 07, 2008, 06:27:11 »

fajnie jest komuś udzielić trafnej rady Chichot
a Match jest faaaaajną opcją Mrugnięcie

podejmę się zleceń....
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.066 sekund z 19 zapytaniami.