Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Super Początki z Rhino - Część II - tworzenie prostych obiektow  (Przeczytany 6840 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #15 : PaĹşdziernik 05, 2008, 08:27:39 »

przespałem cały dzień i teraz tylko czytam.
problem admina polega na tym - że zawsze chce jak najlepiej - dla wszystkich.

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
sea__
Moderator
Hero Member

Reputacja na forum: +128/-0

gg 444625

« Odpowiedz #16 : PaĹşdziernik 05, 2008, 10:08:36 »

Proszę pamiętać żeby tutki były jasne przede wszystkim dla czytelnika  ( te prostsze dla początkującego) . Możecie stosować  piktogramy o ile będą  zrozumiałe  Duży uśmiech. A co do doboru metody pracy - w miarę poznawania Rhino  każdy  z nas modyfikuje swój warsztat do optymalnego  Mrugnięcie.
botak
Hero Member

Reputacja na forum: +157/-0

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #17 : PaĹşdziernik 06, 2008, 12:54:14 »

... Tylko, co zrobić, jeżeli ktoś wrzuci nam rysunek nieprawidłowo zwymiarowany? Mrugnięcie ...

Na to nie ma metody :/ I jakbysmy nie robili, jak dostaniemy zle zwymiarowany szkic, to zawsze wyjdzie zle.

www.botak.pl - portfolio
botak
Hero Member

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #18 : PaĹşdziernik 06, 2008, 01:31:59 »

a...  Uśmiech
A według jakiej normy chcesz abym wymiarował?

Przecież tak naprawdę to chodzi o to, aby wymiarowanie było czytelne, a jak ktos wymiaruje idealnie zgodnie z normami, to znaczy, ze to jest projekt do szkoly/na uczelnie

I nie robic  mi tu  offtopa!  Złość   Mrugnięcie

www.botak.pl - portfolio
botak
Hero Member

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #19 : PaĹşdziernik 06, 2008, 02:02:48 »

obrazic to mógłbym się tylko za przekręcanie nicka  Język

www.botak.pl - portfolio
apsik
Newbie
*

Reputacja na forum: +4/-0

« Odpowiedz #20 : PaĹşdziernik 08, 2008, 10:15:55 »

Witam po raz pierwszy.
Dorzucę swoją metodę do pierwszego przykładu - nie bójmy się współrzędnych względnych!!!
Wybieramy funkcję Polyline, klikamy byle gdzie i wpisujemy w pasku poleceń r39,0 (czyli odsunięcie od punktu początkowego punktu końcowego 39 jednostek po X - w poziomie w prawo i 0 po Y). Klikamy prawy klawisz myszy lub Enter aby zakończyć działanie komendy. Odhaczamy opcję przyciągania Osnap End. Wybieramy Polyline, łapiemy jako pierwszy punkt początek narysowanego wcześniej odcinka i wpisujemy z palca r0,30 (0 w poziomie 30 w pionie). Klikamy prawy klawisz myszy lub Enter aby zakończyć działanie komendy. Następnie górny odcinek czyli Polyline z Osnap End łapiemy u góry uprzednio narysowanego pionowego odcinka i wpisujemy r52,0. Klikamy prawy klawisz myszy lub Enter aby zakończyć działanie komendy. Analogicznie następny odcinek czyli r0,-20 (minus bo lecimy po Y w dół). Osnap End pozwoli nam zamknąć krzywą ostatnim odcinkiem. Środek okręgu wyznaczyłbym za pomocą odcinków pomocniczych za pomocą funkcji Offset Curve. Czyli klikamy na odcinek o dł. 30, wybieramy Offset Curve, wpisujemy odległość odsunięcia czyli 20, prawy klawisz myszy lub Enter i klikamy lewym klawiszem myszy po prawej stronie wskazanego odcinka. Analogicznie z odcinkiem o dł. 39 - klikamy na nim, wybieramy Offset Curve, wpisujemy odsunięcie 15, prawy lub Enter i klikamy lewym powyżej wybranego. W punkcie przecięcia rysujemy okrąg, usuwamy dwa odcinki pomocnicze wyznaczające środek, łączymy - Join odcinki, wyciągamy Extrude Closed Planar Curve i już!
Mam nadzieję, że nie znudziłem Duży uśmiech
Zastosowanie odcinków pomocniczych tworzonych funkcją Offset Curve pozwala poradzić sobie nawet z tragicznie zwymiarowanymi szkicami.
satrab
Hero Member

Reputacja na forum: +138/-0

« Odpowiedz #21 : PaĹşdziernik 08, 2008, 11:45:41 »

Przyznam się, że nie przeczytałem całego wątku bo... nie chce mi się Mrugnięcie Jakieś sprzeczki tu były chyba Uśmiech
Ja dodam od siebie tylko, że ten post sprawia wrażenie, że ten cały Rhino to jakoś bardzo skomplikowana rzecz Mrugnięcie Może mam takie wrażenie bo, ze mnie ani grafik, ani inżynier, ja po prostu lubię gdy można bez męczenia się stworzyć coś fajnego, i za to lubię Rhino Mrugnięcie
DmVip
Full Member

Reputacja na forum: +32/-0

DmVip

« Odpowiedz #22 : PaĹşdziernik 08, 2008, 01:09:19 »

satrab - święta racja rhino ma to do siebie że jak się go troszkę pozna, to albo można go pokochać albo znienawidzić, ale z tego co obserwuję to raczej zyskuje zwolenników:) niż wrogów....

P.S - większość ludzi tak mi się zdaje, jest hobbystami 3D,inżynierowie i graficy uczą się tego w szkołach, moim zdaniem skromniutkim nieda się tego nauczyć:( to trzeba czuć, widzieć i lubić Uśmiech

życie to nie jest bajka, to jest wojna Uśmiech
satrab
Hero Member

Reputacja na forum: +138/-0

« Odpowiedz #23 : PaĹşdziernik 08, 2008, 01:28:17 »

W Polsce nauka Rhino w szkole/uczelni jest według mnie żadkością. Raczej Autodeskiem karmią młodzież Mrugnięcie
kubbek
Jr. Member
**

Reputacja na forum: +7/-1

« Odpowiedz #24 : PaĹşdziernik 08, 2008, 02:02:11 »

W krakowie na wydziale wzornictwa (Formy Przemysłowe) na ASP, Rhino to podstawa  Uśmiech
kazmod
Newbie
*

Reputacja na forum: +1/-1

« Odpowiedz #25 : Styczeń 10, 2009, 05:03:57 »

Dzieki wielkie za chec podzielenie sie swoja wiedza. Dzieki za wlasne przymyslenie w sensie jak "podac" temat i opracowanie tego!.
Moje krytyki dla wszystkich, ktorzy wtracaja sie czasami bez wiekszej kultury w kwestie prowadzenia wykladu.
Jesli ktos ma ochote pisac swoj tutorial, bardzo chetnie przeczytam go w jego wersji.
Autor na pewno zna wszystkie ulatwienia jakie daje Rhino, ale uwaza, ze nalezy zaczac od poczatkow poczatkow i to jest jego metoda.
Nie podoba sie? Napisac wlasny tutorial.

Jeszcze raz dzieki dla autora i wszystkich innych, ktorzy zechca podjac podobny temat.
geminusPM
Jr. Member
**

Reputacja na forum: +20/-0

« Odpowiedz #26 : Styczeń 30, 2009, 12:54:25 »

Dorzucę swoje 3 gr do tematu.
Czytając fajny tutek dla stawiających pierwsze kroki w Rhino zauważyłem rywalizację "starych"? zjadaczy nosorożca. Szok Mrugnięcie
Rywalizacja kto zrobi szybciej,lepiej,. itp, a  efekt końcowy to taki sam model tylko różne metody.(i o to chodzi w Rhino)

Czołobitość botakowi za jego tutek i troskę o nowych konsumentów nosorożca.  Duży uśmiech

Kilka  skrótów myślowych w tym tutku które przyuważyłem :

ad.4.

..Chcemy aby nasze odcinki laczyly sie bez zadnego zaokraglenia wiec musimy zrobic aby tam bylo "0"...
...Odcinki slicznie sie lacza. Laczymy w analogiczny sposob wszystkie boki naszego prostokata....

Ustawienie parametru Filletu - Połącz= NIE,
Łączenie wspomniane przez Botaka (może to być trochę mylące dla początkujących) dotyczy dociągania końców zaznaczanych odcinków do siebie a nie ich połącznie w rozumieniu krzywej.
Jeżeli  Połącz= TAK to w pkt.5 nie uda się skopiować boków prostokąta ponieważ będzie on krzywą zamkniętą.

ad7.
Teraz uprzestrzennienie tego i koniec
W tym celu wybieramy opcje "Wyciągnij zamkniętą krzywą planarną" <Extrude close planar curve>
...

Ja mam tylko <Extrude planar curve>
Dodam tylko że należy zwrócić uwagę na parametr Zakryj/Cap = TAK (defaultowo powinien być włączony), gdy = NIE, otrzymamy tylko ściany boczne

Jak już zauważył Satrab i DmVip  Rhino to je fajne

Czekamy na kolejne fajne tutki.

i to by było na tyle  (za prof. mniemanologii stosowanej)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2009, 12:57:06 wysłane przez geminusPM » Zapisane

czas zmienia ludzi, Rhino zmienia materię, HS zmienia widzenie
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.062 sekund z 21 zapytaniami.