Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: oddziaływanie obiektów  (Przeczytany 719 razy)
kruk
Hero Member

Reputacja na forum: +113/-0

« : PaĹşdziernik 03, 2008, 07:11:36 »

dyskusja w temacie:
http://forum.rhino3d.pl/index.php/topic,761.msg5641.html#new
nasunęła mi na myśl coś co dawno już sie tam po głowie obijało i znikało Mrugnięcie

czy istnieje jakiś plugin który by pozwalał oprzeć jeden obiekt o drugi?

czasami odczuwalny jest brak 'fizyczności' w Rhino (i obawiam sie że także w innych programach). to znaczy, przydałoby się ułożyć obiekty w styczności do siebie, lecz aby to zrobić trzeba poświęcić mnóstwo czasu na dopasowywanie ich położeń co bywa trudne gdy obiekty rozmieszczone są nieregularnie...
tak samo jak w przypadku tej pianki aluminiowej brakuje też czegoś co by pozwalało wprowadzać jakieś zależności oddziaływań pomiędzy obiektami (jak odkształcenia kul napierających na siebie w przypadku gąbki lub pianki).

wiem dobrze - marudny jestem Mrugnięcie
ale czasami warto zapytać, bo może coś przydatnego istnieje tylko ja o tym jeszcze nie wiem Duży uśmiech

pozdrawiam
Uśmiech

podejmę się zleceń....
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #1 : PaĹşdziernik 03, 2008, 07:57:33 »

masz rację kruk i rzeczywiście problem jest ciekawy - ja nie spotkałem się nawet z próbą jego rozwiązania.

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
kruk
Hero Member

Reputacja na forum: +113/-0

« Odpowiedz #2 : PaĹşdziernik 03, 2008, 08:06:12 »

może byłbyś taki dobry i zgłosił taką propozycję fizycznego podejścia do 'ludzi trzymających władzę'.... tfu... nie władzę, a KOD Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech

podejmę się zleceń....
dziewul
Newbie
*

Reputacja na forum: +0/-0

« Odpowiedz #3 : PaĹşdziernik 03, 2008, 08:09:38 »

Ta pianke z linka co podales zamodelowalem wlasnie w ten sposob.
Wsypalem kulki do naczyni i pianka gotowa.
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #4 : PaĹşdziernik 03, 2008, 08:17:07 »

dlatego tłumaczę dziewul - GRASSHOPPER (drmowy edytor węzłów, historii, parametryczności do Rhino) i dokładnie to samo zrobisz w rhino
a co do problemu kruka - niec tylko gorący okres kursowy się skończy - zabiorę się za to w grasshopperze

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
dziewul
Newbie
*

Reputacja na forum: +0/-0

« Odpowiedz #5 : PaĹşdziernik 03, 2008, 08:22:27 »

Ale ten darmowz dodatek uwyglednia odksztalcenia i fizyke to jest zrzucanie kulek na siebie czy parametrycznosc rozmiana jako wiezy i paramtry, ktore mozna modyfikowac?

To 2 rozne sprawy chyba.

satrab
Hero Member

Reputacja na forum: +138/-0

« Odpowiedz #6 : PaĹşdziernik 03, 2008, 08:24:46 »

na rynku jest sporo narzędzi do symulacji super dokładnej, i są to drogie narzędzia, chociaż by taki RealFlow mógł by być użyty do "losowego" ułożenia się jabłek w koszyku (wszystko modele 3d) z tym że to strasznie droga i czasochłonna opcja.

Przydał by się jakiś plugin oferujący uproszczoną fizykę, coś na poziomie gier, chociaż by napisany o oparciu o PhysX, czy Havock'a fizyczne silniki do gier)

Poza tym, fajnie jak by operował na nurbsach a nie siatkach poly. (no może poza płynami...)
« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 03, 2008, 08:26:24 wysłane przez satrab » Zapisane
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #7 : PaĹşdziernik 03, 2008, 08:31:20 »

dziewul - krótko - tak, jeśli ją zaprogramujesz,  dokładnie w takim samym stopniu jak Rhino 4 już w tej chwili z poziomu skryptu jest w zasadzie CAŁKOWICIE paramatryczny

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.067 sekund z 18 zapytaniami.