Strony: [1] 2 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Witam. Jak z siatki stworzyc powierzchnie?  (Przeczytany 5109 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dziewul
Newbie
*

Reputacja na forum: +0/-0

« : PaĹşdziernik 02, 2008, 12:21:01 »

Witam.
Mam taki problem.
Mam 100 kul zameszowanych trojkatami i czworobokami. Kule nie dotykaja sie.
Jak z siatki stworzyc powierzchnie?
Jak robie polipowierzchnia z siatki to owszem robi mi powierzchnie ale nie wygladza jej.
Poprostu kazdy element siatki to mala powierzchnia.
Co zrobil zeby dostac kule a nie kule przyblizone wielobokami?
satrab
Hero Member

Reputacja na forum: +138/-0

« Odpowiedz #1 : PaĹşdziernik 02, 2008, 01:30:42 »

Samym Rhino tego nie zrobisz. Potrzebny jest jakiś plugin. Było już o tym pisane parę razy.

T-Splines
http://forum.rhino3d.pl/index.php/topic,333.0.html
RhinoReverse
http://forum.rhino3d.pl/index.php/topic,622.0.html
RESURF
http://forum.rhino3d.pl/index.php/topic,671.0.html
« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 02, 2008, 01:40:36 wysłane przez satrab » Zapisane
dziewul
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : PaĹşdziernik 02, 2008, 02:03:51 »

Dzieki.
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #3 : PaĹşdziernik 02, 2008, 06:07:29 »

samym Rhino - Spoko po prostu polecenie Rhino _MeshToNURB - ale nie spodziewaj się super optymalnego efektu - ale zadanie spełni - zamieni na NURBSy, wiec jak chcesz mieć gładkie - musisz później wszystko przebudować

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
kruk
Hero Member

Reputacja na forum: +113/-0

« Odpowiedz #4 : PaĹşdziernik 02, 2008, 08:33:14 »

a nie będzie szybciej narysować tych kul od nowa? Co?

podejmę się zleceń....
dziewul
Newbie
*

« Odpowiedz #5 : PaĹşdziernik 02, 2008, 08:58:15 »

Nie bo jest ich bardzo duzo. Najmniej 100.

Przebudowac czyli co jedna po drugiej? Nie da rady.
Da rade to jakos wygladzic?
kruk
Hero Member

« Odpowiedz #6 : PaĹşdziernik 02, 2008, 09:07:27 »

nie znam RhinoReversa ani Resurfa ale obawiam sie, że nie ma jednego klawisza  >przerób siatkę w idealnego NURBSa<

jeśli więc te 100 kul jest jednakowych to bym na twoim miejscu powalczył z kopiowaniem...
jeśli nie to i tak może być to warte przemyślenia Mrugnięcie

podejmę się zleceń....
dziewul
Newbie
*

« Odpowiedz #7 : PaĹşdziernik 02, 2008, 09:09:31 »

Nie jednakowe niestety.
Mam 100 kul roznych w siatce bo przenosze to z modelu MES.
Myslalem, ze rhino z automatu mi stworzy nurbsy na siatce bo geometria prosta.
No ale nie ma tak latwo jednak.
A czy jest mozliwosc jakiegos wygladzenia tych zameszowanych kul?

Sory za glupie pytania ale nie jestem uzytkownikiem rhino ani innych graficznych programow. Projektuje w CATIA V5. Ostatnio zainteresowalem sie rhino  i 3DMAX bo musze zamodelowac piane aluminiowa. Materiał porowaty.
Moze macie jakis pomysl jak to zrobic? To musi byc automat bo za duzo porow i musi byc element losowosci.
W rhino jest cos do automatycznego losowania np. kul?
« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 02, 2008, 09:14:44 wysłane przez dziewul » Zapisane
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #8 : PaĹşdziernik 02, 2008, 09:56:03 »

No, to teraz znamy więcej szczegółów...
Catia v5 powiadasz... no to co my, maluczkie Rhinomaniaki możemy Ci odpowiedzieć, chyba tylko : gratuluję, że masz możliwość obcowania z programem, za który (z odpowiednimi rozszerzeniami, bo tam, co funkcja - to moduł dodatkowy to kupienia) można niezłe mieszkanie, prawie dom, kupić w Polsce, a który, według mojej opinii, nie umywa się do Rhino. Rhino jest niestety lub stety tylko warty zestawu drzwi wejściowych lub garażowych do potencjalnego domu.
A 3dsmax to około 14 tys PLN ...

Widać już, że nawet w samym środowisku "wszechmogącej" Catii wiedza jest doskonała, co to znaczy Rhino...  Spoko Wcale się nie dziwię  Uśmiech Uśmiech Uśmiech Uśmiech

PPPSSS. Oczywiście moje, może zbyt wybujałe rozważania, nie mają nić wspólnego z Dziewulem, który jako użytkownik Rhino i jak każdy z nas, mógł kiedyś błądzić.... (:-D

« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 03, 2008, 06:32:08 wysłane przez Odyniec » Zapisane

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
satrab
Hero Member

Reputacja na forum: +138/-0

« Odpowiedz #9 : PaĹşdziernik 02, 2008, 11:42:26 »

Wygładzić bez przerabiania na nurbsy to możesz próbować w jakimś programie do subdivision modelingu.

Rhino nie z robi z kul, kul nurbsowych bo obecne kule to sklejanina wielokątów, które z matematycznego punktu widzenia nie mają wiele wspólnego z kulą (idealnie geometryczną, taką z nurbsów)

Na pewno dał by rade jakiś skrypt, który by mierzył te kule i generował nurbsowe kule w przybliżonym rozmiarze...

Każda jest innego rozmiaru?
botak
Hero Member

Reputacja na forum: +157/-0

dreamer, troublemaker

« Odpowiedz #10 : PaĹşdziernik 03, 2008, 02:44:47 »

Odyniec troche pojechales po nowym koledze, i moim zdaniem nie do konca slusznie...

A kolega, poruszyl calkiem ciekawy i od dluzszego czasu intrygujacy temat: Modelowanie Piany. Co prawda kolega "dziewul" chce aluminiowa, a ja zawsze myslalem o takiej zwyczajnej, ale zasada podobna.
Wiec jak sie juz wszyscy wycisza i skoncza porownywac programy, to moze ktos cos wymysli? Uśmiech

A ja tam do Cati nic nie mam. W pracy oprocz Maxa mam jeszcze AutoCada i ProEnginera, Pracowalem na SolidWorksie i dosc dobrze znam Inventora. W "domu" mam Rhino i Modo302. I wcale nie czuje sie gorszy czy lepszy Uśmiech Sa klienci którzy nie znaja sie na programach i chca forme czajnika w Cati lub ProE. I co mam im powiedziec ze Rhino jest lepszy? Uśmiech

No ale powrocmy do piany - moze ktos cos wymysli Uśmiech
Na pewno jak ktos by sie do tego madry zabral to jakis skrypt by napisal... koledze  dziewulowi radze poszukac na przyklad tutaj http://www.theverymany.net/

www.botak.pl - portfolio
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #11 : PaĹşdziernik 03, 2008, 06:30:21 »

Nie pojechałem po koledze - wyraźnie to zaznaczyłem, jeśli ciągle to tak wygląda - to z pewnością nie taki był mój zamiar.
A już z pewnością nie chodziło mi o fakt, czy używając tego, czy innego oprogramowania, ktoś jest lepszy, czy gorszy.

Zgadzam się, że problem, jaki poruszył dziewul jest bardzo ciekawy (da się go rozwiązać za pomocą 4-5 węzłów w Grasshopperze i Rhino), jednakże ja także, tak mi się wydaje, poruszyłem bardzo ciekawy temat i być może - za mocno go rozbudowałem w swoim poście, który miałem nadzieje - nie zostanie potraktowany aż tak śmiertelnie poważnie. Po prostu jeszcze pół roku temu nikomu do głowy by nie przyszło, że Rhino może tak bardzo podgryzać stały i ustabilizowany rynek "drogich aplikacji", a to co się dziś dzieje w tym temacie - to chyba nawet przekroczyło oczekiwania producenta Rhino  Spoko.
« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 03, 2008, 06:39:42 wysłane przez Odyniec » Zapisane

kruk
Hero Member

« Odpowiedz #12 : PaĹşdziernik 03, 2008, 06:34:04 »

mało sie na tym znam, ale czy Świerszcz nie może posłużyć do takiego "bicia piany"  Co?

podejmę się zleceń....
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #13 : PaĹşdziernik 03, 2008, 06:35:25 »

dokładnie - kruk - Grasshopper i 4-5 węzłów - załatwiłoby sprawę.
« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 03, 2008, 06:38:25 wysłane przez Odyniec » Zapisane

dziewul
Newbie
*

« Odpowiedz #14 : PaĹşdziernik 03, 2008, 08:57:25 »

Koledzy nie poczulem sie dotkniety zadna z wypowiedzi.
Poprostu szukam rozwiazania problemu. W CATIA V5 byc moze jest mozliwosc zrobienia tego ale mi chodzi o totalny automat. Kulka po kulce bym to zrobil ale ja mam ponad 100 roznych kulek.

Moje rozwiazanie problemu tworzenia modelu pianki jest nastepujace:

Kolega w 3DMAX losuje kulki  o roznej srednicy i polozeniu a ja je pozniej usuwam operacjami Bulowskimi z graniastoslupa i powstaje pianka. Oczywisci epozostawia wiele do zyczenia ale cos juz mam.

Zeby to byla prawdziwa pianka, niewazne jaka czy aluminiowa czy gabka, czy pumeks to trzeba wniknac w sposob tworzenia takiej piany.
Ja to widz etak, ze te kule rosna i napotykaja na siebie i sie odksztalcaja. Co jest niemozliwe do zrobienia w Rhino, Catii i innych programach graficznych.

Do takiej pianki daze.

A taka udalo mi sie uzyskac:
Poznizej.
Sami widzicie, ze pory maja scianki nierowne. Poza tym trudne do pozniejszej obrobki.

A co do porownywania CATIA z RHINO to jest jeden glowny mankament tego drugiego. Nie jest parametryczny co w mojej pracy inzyniera stanowi glowny problem.
CATIA to nie program do grafiki tylko inzynierski.
A Rhino zamierzam sie nauczyc bo jest tani i chyba niezly.

* pianka11.JPG (74.79 KB, 2000x1078 - wyświetlony 81 razy.)

* pianka111.JPG (89.76 KB, 2000x1105 - wyświetlony 72 razy.)
« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 03, 2008, 09:05:27 wysłane przez dziewul » Zapisane
Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.068 sekund z 19 zapytaniami.