dziewul
Newbie
Reputacja na forum: +0/-0
|
 |
« : PaĹşdziernik 02, 2008, 12:21:01 » |
|
Witam. Mam taki problem. Mam 100 kul zameszowanych trojkatami i czworobokami. Kule nie dotykaja sie. Jak z siatki stworzyc powierzchnie? Jak robie polipowierzchnia z siatki to owszem robi mi powierzchnie ale nie wygladza jej. Poprostu kazdy element siatki to mala powierzchnia. Co zrobil zeby dostac kule a nie kule przyblizone wielobokami?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
satrab
|
 |
« Odpowiedz #1 : PaĹşdziernik 02, 2008, 01:30:42 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 02, 2008, 01:40:36 wysłane przez satrab »
|
|
|
|
|
|
dziewul
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #2 : PaĹşdziernik 02, 2008, 02:03:51 » |
|
Dzieki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1
ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)
|
 |
« Odpowiedz #3 : PaĹşdziernik 02, 2008, 06:07:29 » |
|
samym Rhino -  po prostu polecenie Rhino _MeshToNURB - ale nie spodziewaj się super optymalnego efektu - ale zadanie spełni - zamieni na NURBSy, wiec jak chcesz mieć gładkie - musisz później wszystko przebudować
|
|
|
|
|
|
Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
|
|
|
|
|
kruk
|
 |
« Odpowiedz #4 : PaĹşdziernik 02, 2008, 08:33:14 » |
|
a nie będzie szybciej narysować tych kul od nowa? 
|
|
|
|
|
|
podejmę się zleceń....
|
|
|
|
dziewul
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #5 : PaĹşdziernik 02, 2008, 08:58:15 » |
|
Nie bo jest ich bardzo duzo. Najmniej 100.
Przebudowac czyli co jedna po drugiej? Nie da rady. Da rade to jakos wygladzic?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kruk
|
 |
« Odpowiedz #6 : PaĹşdziernik 02, 2008, 09:07:27 » |
|
nie znam RhinoReversa ani Resurfa ale obawiam sie, że nie ma jednego klawisza >przerób siatkę w idealnego NURBSa< jeśli więc te 100 kul jest jednakowych to bym na twoim miejscu powalczył z kopiowaniem... jeśli nie to i tak może być to warte przemyślenia 
|
|
|
|
|
|
podejmę się zleceń....
|
|
|
|
dziewul
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #7 : PaĹşdziernik 02, 2008, 09:09:31 » |
|
Nie jednakowe niestety. Mam 100 kul roznych w siatce bo przenosze to z modelu MES. Myslalem, ze rhino z automatu mi stworzy nurbsy na siatce bo geometria prosta. No ale nie ma tak latwo jednak. A czy jest mozliwosc jakiegos wygladzenia tych zameszowanych kul?
Sory za glupie pytania ale nie jestem uzytkownikiem rhino ani innych graficznych programow. Projektuje w CATIA V5. Ostatnio zainteresowalem sie rhino i 3DMAX bo musze zamodelowac piane aluminiowa. Materiał porowaty. Moze macie jakis pomysl jak to zrobic? To musi byc automat bo za duzo porow i musi byc element losowosci. W rhino jest cos do automatycznego losowania np. kul?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 02, 2008, 09:14:44 wysłane przez dziewul »
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

|
 |
« Odpowiedz #8 : PaĹşdziernik 02, 2008, 09:56:03 » |
|
No, to teraz znamy więcej szczegółów... Catia v5 powiadasz... no to co my, maluczkie Rhinomaniaki możemy Ci odpowiedzieć, chyba tylko : gratuluję, że masz możliwość obcowania z programem, za który (z odpowiednimi rozszerzeniami, bo tam, co funkcja - to moduł dodatkowy to kupienia) można niezłe mieszkanie, prawie dom, kupić w Polsce, a który, według mojej opinii, nie umywa się do Rhino. Rhino jest niestety lub stety tylko warty zestawu drzwi wejściowych lub garażowych do potencjalnego domu. A 3dsmax to około 14 tys PLN ... Widać już, że nawet w samym środowisku "wszechmogącej" Catii wiedza jest doskonała, co to znaczy Rhino...  Wcale się nie dziwię PPPSSS. Oczywiście moje, może zbyt wybujałe rozważania, nie mają nić wspólnego z Dziewulem, który jako użytkownik Rhino i jak każdy z nas, mógł kiedyś błądzić.... (:-D
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 03, 2008, 06:32:08 wysłane przez Odyniec »
|
|
Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
|
|
|
|
|
satrab
|
 |
« Odpowiedz #9 : PaĹşdziernik 02, 2008, 11:42:26 » |
|
Wygładzić bez przerabiania na nurbsy to możesz próbować w jakimś programie do subdivision modelingu.
Rhino nie z robi z kul, kul nurbsowych bo obecne kule to sklejanina wielokątów, które z matematycznego punktu widzenia nie mają wiele wspólnego z kulą (idealnie geometryczną, taką z nurbsów)
Na pewno dał by rade jakiś skrypt, który by mierzył te kule i generował nurbsowe kule w przybliżonym rozmiarze...
Każda jest innego rozmiaru?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
botak
|
 |
« Odpowiedz #10 : PaĹşdziernik 03, 2008, 02:44:47 » |
|
Odyniec troche pojechales po nowym koledze, i moim zdaniem nie do konca slusznie... A kolega, poruszyl calkiem ciekawy i od dluzszego czasu intrygujacy temat: Modelowanie Piany. Co prawda kolega "dziewul" chce aluminiowa, a ja zawsze myslalem o takiej zwyczajnej, ale zasada podobna. Wiec jak sie juz wszyscy wycisza i skoncza porownywac programy, to moze ktos cos wymysli?  A ja tam do Cati nic nie mam. W pracy oprocz Maxa mam jeszcze AutoCada i ProEnginera, Pracowalem na SolidWorksie i dosc dobrze znam Inventora. W "domu" mam Rhino i Modo302. I wcale nie czuje sie gorszy czy lepszy  Sa klienci którzy nie znaja sie na programach i chca forme czajnika w Cati lub ProE. I co mam im powiedziec ze Rhino jest lepszy?  No ale powrocmy do piany - moze ktos cos wymysli  Na pewno jak ktos by sie do tego madry zabral to jakis skrypt by napisal... koledze dziewulowi radze poszukac na przyklad tutaj http://www.theverymany.net/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

|
 |
« Odpowiedz #11 : PaĹşdziernik 03, 2008, 06:30:21 » |
|
Nie pojechałem po koledze - wyraźnie to zaznaczyłem, jeśli ciągle to tak wygląda - to z pewnością nie taki był mój zamiar. A już z pewnością nie chodziło mi o fakt, czy używając tego, czy innego oprogramowania, ktoś jest lepszy, czy gorszy. Zgadzam się, że problem, jaki poruszył dziewul jest bardzo ciekawy (da się go rozwiązać za pomocą 4-5 węzłów w Grasshopperze i Rhino), jednakże ja także, tak mi się wydaje, poruszyłem bardzo ciekawy temat i być może - za mocno go rozbudowałem w swoim poście, który miałem nadzieje - nie zostanie potraktowany aż tak śmiertelnie poważnie. Po prostu jeszcze pół roku temu nikomu do głowy by nie przyszło, że Rhino może tak bardzo podgryzać stały i ustabilizowany rynek "drogich aplikacji", a to co się dziś dzieje w tym temacie - to chyba nawet przekroczyło oczekiwania producenta Rhino  .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 03, 2008, 06:39:42 wysłane przez Odyniec »
|
|
|
|
|
|
|
kruk
|
 |
« Odpowiedz #12 : PaĹşdziernik 03, 2008, 06:34:04 » |
|
mało sie na tym znam, ale czy Świerszcz nie może posłużyć do takiego "bicia piany" 
|
|
|
|
|
|
podejmę się zleceń....
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

|
 |
« Odpowiedz #13 : PaĹşdziernik 03, 2008, 06:35:25 » |
|
dokładnie - kruk - Grasshopper i 4-5 węzłów - załatwiłoby sprawę.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 03, 2008, 06:38:25 wysłane przez Odyniec »
|
|
|
|
|
|
dziewul
Newbie
|
 |
« Odpowiedz #14 : PaĹşdziernik 03, 2008, 08:57:25 » |
|
Koledzy nie poczulem sie dotkniety zadna z wypowiedzi. Poprostu szukam rozwiazania problemu. W CATIA V5 byc moze jest mozliwosc zrobienia tego ale mi chodzi o totalny automat. Kulka po kulce bym to zrobil ale ja mam ponad 100 roznych kulek. Moje rozwiazanie problemu tworzenia modelu pianki jest nastepujace: Kolega w 3DMAX losuje kulki o roznej srednicy i polozeniu a ja je pozniej usuwam operacjami Bulowskimi z graniastoslupa i powstaje pianka. Oczywisci epozostawia wiele do zyczenia ale cos juz mam. Zeby to byla prawdziwa pianka, niewazne jaka czy aluminiowa czy gabka, czy pumeks to trzeba wniknac w sposob tworzenia takiej piany. Ja to widz etak, ze te kule rosna i napotykaja na siebie i sie odksztalcaja. Co jest niemozliwe do zrobienia w Rhino, Catii i innych programach graficznych. Do takiej pianki daze.  A taka udalo mi sie uzyskac: Poznizej. Sami widzicie, ze pory maja scianki nierowne. Poza tym trudne do pozniejszej obrobki. A co do porownywania CATIA z RHINO to jest jeden glowny mankament tego drugiego. Nie jest parametryczny co w mojej pracy inzyniera stanowi glowny problem. CATIA to nie program do grafiki tylko inzynierski. A Rhino zamierzam sie nauczyc bo jest tani i chyba niezly.
|
|
|
« Ostatnia zmiana: PaĹşdziernik 03, 2008, 09:05:27 wysłane przez dziewul »
|
|
|
|
|
|
|