Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: eksport 3ds do rhino  (Przeczytany 706 razy)
ledman
Newbie
*

Reputacja na forum: +3/-1

« : Sierpień 11, 2008, 08:48:06 »

Witam,
Mam dość dziwny problem z eksportem 3dsow do rhino , mianowicie wydaje mi sie ze powierchnie z 3ds "uwypuklaja" sie lekko przez co  przy renderze tworza sie lekkie dodatkowe cienie . Wydaje mi się , że wystarczy zmniejszyc liczbe trojkatów modelu? Może ktoś ma inny pomysł? Jak tego uniknąc?Poniżej pare screenów z problemu

pozdrawiam

* 11sh4.jpg (130.42 KB, 953x755 - wyświetlony 65 razy.)

* 22bj0.jpg (202.87 KB, 1239x828 - wyświetlony 64 razy.)

* kopia3gy4.jpg (66.75 KB, 862x432 - wyświetlony 70 razy.)
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #1 : Sierpień 11, 2008, 09:28:17 »

W przypadku formatu 3ds - trudno mówić o jakiekolwiek kontroli, czy przewidywalnym zachowaniu. Ten format obsługuje maksymalnie coś około 60 tys trójkątów i powstał jeszcze w czasach, gdy królowały pogramy pod DOS, a nie Windows, z pewnością mocno w poprzednim wieku . Używaj OBJ, a jak będą problemy - wtedy pisz, o 3ds - zapomnij w ogóle i na zawsze.

ps. Istnieje "podrasowana" wersja tego formatu, ale Rhino jej nie obsługuje poprawnie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2008, 09:32:27 wysłane przez Odyniec » Zapisane

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
satrab
Hero Member

Reputacja na forum: +138/-0

« Odpowiedz #2 : Sierpień 11, 2008, 09:33:04 »

Odyniec ma racje, 3ds to taki trochę kłopotliwy/upierdliwy format, i bardzo często występuje z nim taki problem jaki Ty masz. Coś mi świta w głowie, że miałem na to jakiś sposób ale nie mogę sobie w tej chwili przypomnieć  Z politowaniem
Jarek
Jr. Member
**

Reputacja na forum: +146/-0

« Odpowiedz #3 : Sierpień 12, 2008, 05:02:06 »

Przy imporcie roznych formatow siatek ( mesh ), w tym 3ds, Rhino domyslnie traktuje wszystkie pokrywajace sie punkty jako polaczone ( weld ).
W rezultacie przy wyslwietlaniu albo renderingu widoczny jest efekt dodatkowego cieniowania.

Komenda "_Unweld" powinna pomoc.
Sprobuj "_Unweld 20" ( wartosc to kat tolerancji wygladzania ).

ledman
Newbie
*

Reputacja na forum: +3/-1

« Odpowiedz #4 : Sierpień 12, 2008, 09:17:16 »

Zapisanie pliku w OBJ i komenda _unweld bardzo mi pomogła a w zasadzie rozwiązała problem Buziak

dziękuję za szybką odpowiedz

Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.054 sekund z 18 zapytaniami.