Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Frezarka CNC  (Przeczytany 6607 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
marek
Sr. Member

Reputacja na forum: +147/-1

« Odpowiedz #15 : Sierpień 05, 2008, 08:17:36 »

Hal nie masz, za co przepraszać  Mrugnięcie to tylko nam rośnie apetyt oglądając Twoje prace i zawsze nam mało i mało. Duży uśmiech Ale już nas przyzwyczaiłeś do tego.  Chichot Z blokadą łożysk to chyba nie najlepszy pomysł gdyż mogą się one zdeformować przy nadmiernym dokręceniu śrub, ale niech lepiej wypowiedzą się w tej sprawie fachowcy.
marek
satrab
Hero Member

Reputacja na forum: +138/-0

« Odpowiedz #16 : Sierpień 05, 2008, 08:37:23 »

Hal, dzięki za uznanie.
Poza tym to co piszesz o materiałach to święta prawda. Niestety, każdy bardziej skomplikowany materiał wymaga optymalizacji pod daną scenę. Dodatkowo w przypadku v-raya, same ustawienia silnika (np. Light Cache czy Irradiance) map wpłyną na efekty, później sama scena i jej światła. Każdy render jest tak dobry jak użyte materiały, więc spędzanie kilka godzin testując jakiś nowy to normalna rzecz jeśli ktoś chce uzyskiwać tak dobre efekty jak Hal  Chichot
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #17 : Sierpień 05, 2008, 09:17:49 »

Hal - ten ostatni render - ja walę - genialne chłopie... po raz kolejny - chylę czoła bijąc głową o glebę.... pojechałeś....
Po prostu praktycznie zdjęcie....

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
satrab
Hero Member

« Odpowiedz #18 : Sierpień 05, 2008, 09:23:06 »

Mam nadzieję, że nie chodzi Odyńcowi o ten obrazek;)
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #19 : Sierpień 05, 2008, 09:26:54 »

Mnie się podoba i na mnie działa, nic nie poradzę.

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
satrab
Hero Member

« Odpowiedz #20 : Sierpień 05, 2008, 09:30:31 »

Tzn.. zaryzykuję swoją opinię, i rzucę tezę, że to jest zdjęcie a nie render  Uśmiech
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #21 : Sierpień 05, 2008, 09:36:55 »

render, render (chyba  Co?) - widać to dokładnie w miejscach ocieniowania - jest grain, ziarenko i mgiełka - za mało próbek w tym miejscu, - no chyba, że Hal - zrobił nam zdjęcie aparatem z komórki - bo efekty są podobne (ale nie do końca - bo komórka zawsze kompresuje zdjęcia mocno jpegiem, a tu tego nie widać)
Oczywiście - zawsze mogę się mylić - inaczej byłbym najgłupszym z głupców. W przypadku produkcji hala - pomyłka to nie dyshonor.
Ryzykuję - według mnie to render - niedoskonały - oczywiście - ale wielce przemawiający do odbiorcy - efekt foto-realizmu jest tak głęboki, że nie zwraca się uwagi na resztę. Podziwiam.

Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #22 : Sierpień 05, 2008, 09:38:37 »

No, a poza moim podziwianiem wspaniałości tego "rendera"- hehe - dopiero doczytałem, że Hal załączył fotkę łożyska heheheheheehehehe
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2008, 09:41:39 wysłane przez Odyniec » Zapisane

Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #23 : Sierpień 05, 2008, 09:41:08 »

Halowi powinno zabronić się publikacji zdjęć - bo nigdy nic nie wiadomo, czy to jednak nie render hehehe, ale się ubawiłem !
TAK TO JEST jak się postów nie doczytuje do końca.

satrab
Hero Member

« Odpowiedz #24 : Sierpień 05, 2008, 09:42:07 »

A faktycznie, jest napisane, że fotka, zapomniałem o tym Mrugnięcie A już zaczynałem się denerwować, że ktoś mnie przechytrzył "renderowaną iluzją"  Duży uśmiech
Takie pomyłki będą pewnie się coraz częściej zdarzać w raz z wzrostem ogólnego poziomu na forum  Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2008, 09:44:53 wysłane przez satrab » Zapisane
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #25 : Sierpień 05, 2008, 09:46:13 »

oj... nie wywołuj Hala z las.. Mrugnięcie, tzn z legowiska (:-)

Hal9000
Hero Member

Reputacja na forum: +154/-0

« Odpowiedz #26 : Sierpień 05, 2008, 11:06:24 »

Hehe - gratuluję spostrzegawczości Duży uśmiech.
Wydaje mi sie ze sprawa z renderami jak i ze zdjeciami to sytuacja w której kij ma dwa końce Uśmiech tzn. cięzko zobić render wyglądajacy jak zdjęcie i na odwrót. Myślę ze w obu tych przypadkach nakład pracy byłby podobny.
Nim dłużej człowiek bawi sie tymi silnikami to dochodzi do wniosku że wymodelowanie przedmiotów, zajmuje jakieś 1/4 nakładu pracy w projektach - reszta czasu to praca na uzyskanie jak najlepszego efektu końcowego - takie mam odczucia na obecnym etapie mojej edukacji.

Marek - no to dałeś mi do myślenia i doszedłem do wniosku że masz raceje. Ten sposób mocowania bardziej będzie nadawał sie do śrub trapezowych. Dla łożysk zastosuje wewnetrzne pierscienie segera. Trzeba wszystko poprawic  Duży uśmiech. Jutro wstawie nowy render ale jeszcze z tymi babolami, tyle ze troche lepszej jakości -  mam nadzieję.

Moja konfiguracja : Rhino 4.0 PL - Core 2 Quad, Nvidia 8600 GTS, Ram 4 Gb 1066 MHz, IIYAMA LCD 24".
Mój kanał: http://www.youtube.com/user/NiewidzialnaReka?feature=mhum
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #27 : Sierpień 05, 2008, 11:11:41 »

Amen  Chichot,
hehe, ale dziś się uśmiałem, głównie z siebie

Hal9000
Hero Member

Reputacja na forum: +154/-0

« Odpowiedz #28 : Sierpień 07, 2008, 08:09:24 »

Miało być wczoraj ,ale nie dało rady - wrzucam dziś. Myśle że taraz jest lepiej.

* oprawy_lozysk_liniowych.jpg (151.69 KB, 1000x600 - wyświetlony 177 razy.)

Moja konfiguracja : Rhino 4.0 PL - Core 2 Quad, Nvidia 8600 GTS, Ram 4 Gb 1066 MHz, IIYAMA LCD 24".
Mój kanał: http://www.youtube.com/user/NiewidzialnaReka?feature=mhum
satrab
Hero Member

« Odpowiedz #29 : Sierpień 07, 2008, 01:44:24 »

Czyściutko, realistycznie.. podoba się  Chichot
Można wiedzieć ile v-ray nad tym myślał?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2008, 01:54:19 wysłane przez satrab » Zapisane
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.093 sekund z 19 zapytaniami.