|
marek
|
 |
« Odpowiedz #15 : SierpieĹ 05, 2008, 08:17:36 » |
|
Hal nie masz, za co przepraszać  to tylko nam rośnie apetyt oglądając Twoje prace i zawsze nam mało i mało.  Ale już nas przyzwyczaiłeś do tego.  Z blokadą łożysk to chyba nie najlepszy pomysł gdyż mogą się one zdeformować przy nadmiernym dokręceniu śrub, ale niech lepiej wypowiedzą się w tej sprawie fachowcy. marek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
satrab
|
 |
« Odpowiedz #16 : SierpieĹ 05, 2008, 08:37:23 » |
|
Hal, dzięki za uznanie. Poza tym to co piszesz o materiałach to święta prawda. Niestety, każdy bardziej skomplikowany materiał wymaga optymalizacji pod daną scenę. Dodatkowo w przypadku v-raya, same ustawienia silnika (np. Light Cache czy Irradiance) map wpłyną na efekty, później sama scena i jej światła. Każdy render jest tak dobry jak użyte materiały, więc spędzanie kilka godzin testując jakiś nowy to normalna rzecz jeśli ktoś chce uzyskiwać tak dobre efekty jak Hal 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1
ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)
|
 |
« Odpowiedz #17 : SierpieĹ 05, 2008, 09:17:49 » |
|
Hal - ten ostatni render - ja walę - genialne chłopie... po raz kolejny - chylę czoła bijąc głową o glebę.... pojechałeś.... Po prostu praktycznie zdjęcie....
|
|
|
|
|
|
Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
|
|
|
|
|
satrab
|
 |
« Odpowiedz #18 : SierpieĹ 05, 2008, 09:23:06 » |
|
Mam nadzieję, że nie chodzi Odyńcowi o ten obrazek;) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

|
 |
« Odpowiedz #19 : SierpieĹ 05, 2008, 09:26:54 » |
|
Mnie się podoba i na mnie działa, nic nie poradzę.
|
|
|
|
|
|
Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
|
|
|
|
|
satrab
|
 |
« Odpowiedz #20 : SierpieĹ 05, 2008, 09:30:31 » |
|
Tzn.. zaryzykuję swoją opinię, i rzucę tezę, że to jest zdjęcie a nie render 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

|
 |
« Odpowiedz #21 : SierpieĹ 05, 2008, 09:36:55 » |
|
render, render (chyba  ) - widać to dokładnie w miejscach ocieniowania - jest grain, ziarenko i mgiełka - za mało próbek w tym miejscu, - no chyba, że Hal - zrobił nam zdjęcie aparatem z komórki - bo efekty są podobne (ale nie do końca - bo komórka zawsze kompresuje zdjęcia mocno jpegiem, a tu tego nie widać) Oczywiście - zawsze mogę się mylić - inaczej byłbym najgłupszym z głupców. W przypadku produkcji hala - pomyłka to nie dyshonor. Ryzykuję - według mnie to render - niedoskonały - oczywiście - ale wielce przemawiający do odbiorcy - efekt foto-realizmu jest tak głęboki, że nie zwraca się uwagi na resztę. Podziwiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

|
 |
« Odpowiedz #22 : SierpieĹ 05, 2008, 09:38:37 » |
|
No, a poza moim podziwianiem wspaniałości tego "rendera"- hehe - dopiero doczytałem, że Hal załączył fotkę łożyska heheheheheehehehe
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: SierpieĹ 05, 2008, 09:41:39 wysłane przez Odyniec »
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

|
 |
« Odpowiedz #23 : SierpieĹ 05, 2008, 09:41:08 » |
|
Halowi powinno zabronić się publikacji zdjęć - bo nigdy nic nie wiadomo, czy to jednak nie render hehehe, ale się ubawiłem ! TAK TO JEST jak się postów nie doczytuje do końca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
satrab
|
 |
« Odpowiedz #24 : SierpieĹ 05, 2008, 09:42:07 » |
|
A faktycznie, jest napisane, że fotka, zapomniałem o tym  A już zaczynałem się denerwować, że ktoś mnie przechytrzył "renderowaną iluzją"  Takie pomyłki będą pewnie się coraz częściej zdarzać w raz z wzrostem ogólnego poziomu na forum 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: SierpieĹ 05, 2008, 09:44:53 wysłane przez satrab »
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

|
 |
« Odpowiedz #25 : SierpieĹ 05, 2008, 09:46:13 » |
|
oj... nie wywołuj Hala z las..  , tzn z legowiska (:-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hal9000
|
 |
« Odpowiedz #26 : SierpieĹ 05, 2008, 11:06:24 » |
|
Hehe - gratuluję spostrzegawczości  . Wydaje mi sie ze sprawa z renderami jak i ze zdjeciami to sytuacja w której kij ma dwa końce  tzn. cięzko zobić render wyglądajacy jak zdjęcie i na odwrót. Myślę ze w obu tych przypadkach nakład pracy byłby podobny. Nim dłużej człowiek bawi sie tymi silnikami to dochodzi do wniosku że wymodelowanie przedmiotów, zajmuje jakieś 1/4 nakładu pracy w projektach - reszta czasu to praca na uzyskanie jak najlepszego efektu końcowego - takie mam odczucia na obecnym etapie mojej edukacji. Marek - no to dałeś mi do myślenia i doszedłem do wniosku że masz raceje. Ten sposób mocowania bardziej będzie nadawał sie do śrub trapezowych. Dla łożysk zastosuje wewnetrzne pierscienie segera. Trzeba wszystko poprawic  . Jutro wstawie nowy render ale jeszcze z tymi babolami, tyle ze troche lepszej jakości - mam nadzieję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

|
 |
« Odpowiedz #27 : SierpieĹ 05, 2008, 11:11:41 » |
|
Amen  , hehe, ale dziś się uśmiałem, głównie z siebie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hal9000
|
 |
« Odpowiedz #28 : SierpieĹ 07, 2008, 08:09:24 » |
|
Miało być wczoraj ,ale nie dało rady - wrzucam dziś. Myśle że taraz jest lepiej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
satrab
|
 |
« Odpowiedz #29 : SierpieĹ 07, 2008, 01:44:24 » |
|
Czyściutko, realistycznie.. podoba się  Można wiedzieć ile v-ray nad tym myślał?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: SierpieĹ 07, 2008, 01:54:19 wysłane przez satrab »
|
|
|
|
|
|
|