Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Frezarka CNC  (Przeczytany 6594 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Hal9000
Hero Member

Reputacja na forum: +154/-0

« : Sierpień 01, 2008, 11:53:52 »

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie amatorska frezarka CNC. Postanowiłem wykonać podstawowy projekt w Rhino. Praca nad projektem i wizualizacją zajęła mi około 3 dni. Rendery nie są wysokiej jakości ze względu na skrócenie czasu pracy nad maszynką. Gdy wizualizacja będzie uzupełniona o nowe rozwiązania i poprawiona wtedy zmierzam wykonać wizualizację finalne, z lepszą jakością obrazu.

Frezarka - projekt początkowy:

Modyfikacje i zmiany w projekcie:

Hal

Moja konfiguracja : Rhino 4.0 PL - Core 2 Quad, Nvidia 8600 GTS, Ram 4 Gb 1066 MHz, IIYAMA LCD 24".
Mój kanał: http://www.youtube.com/user/NiewidzialnaReka?feature=mhum
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #1 : Sierpień 01, 2008, 01:07:03 »

boskie, jak zwykle Hal  Szok

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
HAV
Sr. Member

Reputacja na forum: +67/-0

LAST CAT STANDING

« Odpowiedz #2 : Sierpień 01, 2008, 01:23:02 »

Kurna tempo to masz niezłe, chylę czoła

A projekcik pierwsza klasa.

marek
Sr. Member

Reputacja na forum: +147/-1

« Odpowiedz #3 : Sierpień 01, 2008, 02:37:15 »

A zobaczcie, co ta maszyna będzie produkować! Tylko, dlaczego jednakowy nr seryjny?
Hal moje gratulacje tak szczegółowego projektu jeszcze nie widzieliśmy na naszym forum.  Szok
marek
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #4 : Sierpień 01, 2008, 02:41:05 »

ha i jak zwykle marek ma rację - to prawda - ze stopniem złożoności projektu. Tym bardziej - gratulacje Hal i dzięki, że się podzieliłeś z nami.

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
Hal9000
Hero Member

« Odpowiedz #5 : Sierpień 02, 2008, 11:33:38 »

Dzięki za uznanie Duży uśmiech Co do produkcji kasy to nie nie bardzo w tym materiale da się coś zrobić. Może bardzie w metalu mniejsze nominały Uśmiech. Jak wróce z weekendu to wrzucę render z pierwszymi elementami do wykonania. Bedą to obudowy łożysk liniowych.
Hal

Moja konfiguracja : Rhino 4.0 PL - Core 2 Quad, Nvidia 8600 GTS, Ram 4 Gb 1066 MHz, IIYAMA LCD 24".
Hal9000
Hero Member

« Odpowiedz #6 : Sierpień 04, 2008, 09:24:50 »

Pierwszy elementy rozrysowane. Mniej wiecje tak to bedzie wyglądać. Trochę podciagnałem render jako że projekt jest na naszym forum i trochę było by wstyd nie zaprezentować pracy w lepszej jakości. Bedę starał się na bieżąco coś tu wrzucać.
Hal

* cnc_by_zoltar_32.jpg (137 KB, 1000x600 - wyświetlony 464 razy.)

sea__
Hero Member

Reputacja na forum: +128/-0

gg 444625

« Odpowiedz #7 : Sierpień 04, 2008, 09:32:11 »

Dla mnie bomba  Duży uśmiech
satrab
Hero Member

Reputacja na forum: +138/-0

« Odpowiedz #8 : Sierpień 04, 2008, 09:58:23 »

Świetnie, a z tym woreczkiem foliowym to już w ogóle pojechałeś ostro  Chichot
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #9 : Sierpień 04, 2008, 10:02:38 »

Hal - no jesteś ofiarą troszkę swojego sukcesu, jak dla mnie - za duże ziarno, mogło sie policzyć z wiekszą dokładnością, ale poza tym - witam w kręgu 90-punktowców  Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech Spoko Spoko Spoko
Do woreczka foliowego - nie mam żadnych uwag (:-))))
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2008, 10:04:09 wysłane przez Odyniec » Zapisane

WIKTOR
Sr. Member

Reputacja na forum: +54/-0

"OVER THE TOP"

« Odpowiedz #10 : Sierpień 05, 2008, 12:58:22 »

No woreczek rzadzi ;P Swietnie to wszystko wyglada a teraz czemak na fotki live Chichot

..:: 3D CREATIVE ::..
  3dcreative.cba.pl
marek
Sr. Member

Reputacja na forum: +147/-1

« Odpowiedz #11 : Sierpień 05, 2008, 02:30:51 »

A ja sobie ponarzekam.  Smutny Szkoda, że Hal nie brał udziału w ostatnim konkursie była by wspaniała konkurencja z Satrabem i na pewno podniósłby się poziom naszych prac.  Smutny A co do renderu mała sugestia, zamieniłbym materiały na łożyskach liniowych, dał większy połysk i materiał np. chrom, gdyż powierzchnie są szlifowane i za bardzo nie pasuje ten mat.  Mrugnięcie Jak zwykle wzbudził we mnie uznanie fakt, że Hal jest do bólu dokładny porównałem łożyska z oryginałem ustawiając je pod odpowiednim kątem i stwierdziłem, że nawet ilość kulek się zgadza!  Szok Mam jeszcze małe pytanie, po co są cztery otwory na brzegach obudów?
Pozdrawiam
marek
Bbuli
Jr. Member
**

Reputacja na forum: +23/-0

« Odpowiedz #12 : Sierpień 05, 2008, 06:44:49 »

We woreczku osiem robaczków-pewnie ustalą łożyska-do tego te otwory zapewne...
   Patrzę i micha mi się cieszy-kapitalnie projektowanie!!!
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #13 : Sierpień 05, 2008, 07:23:28 »

ja dodam - zmysł kompozycji, to Hal ma, bez najmniejszej wątpliwości - zawsze zaciekawia układem sceny i pomysłem na nią, to bardzo rzadki dar.

Hal9000
Hero Member

« Odpowiedz #14 : Sierpień 05, 2008, 07:29:15 »

Tak jak widać, jeszcze nie jestem taki dobry w ustawianiu opcji. Wykonalem naprawde dużo prób i wyszło jak wyszło, po prostu zmeczyłem się tą wizualizacja tzn odpuscilem sobie. Satrab, materiał na woreczek foliowy powstawał bardzo długo. Mineło kilka godzin zanim uzyskałem zadowalający efekt - ciesze się że to doceniasz bo jeszcze mi daleko do poziomu jaki Ty reprezentujesz Chichot.
Moge stwierdzić ze, materiały nie zawsze zachowują się tak samo, wszystko zależy od sceny i jej oswietlenia, sztuka w tym aby umieć to wszystko pogodzić.

Tez się zgodze z Toba Odyniec, wyszło trochę jak papier ścierny Duży uśmiech

Marek - strasznie załuje ze nie wziąłem udziału w tej bitwie, po prostu brak czasu. Był taki okres ze byłem zawalony robotą, tak to jest jak sie robi kilka rzeczy na raz i ma sie terminy na umowach. Oczywiście, śledzilem Wasze zmagania i naprawdę, stwierdzam ze prace są na bardzo wysokim poziomie - pewnie bym był bez szans Smutny Dołączam fotke lożyska, faktycznie Marek masz rację, trzeba to poprawić.
Otwory w obudowach są po to by zablokowac łozyska tymi kokami gwintowanymi, które znajduja się w folii. Troche to nieczytelne bo otwory sa nie przegwintowane - przeparszam nie chciało mi się Niezdecydowany
Hal

* lozysko.jpg (85.09 KB, 800x600 - wyświetlony 282 razy.)

Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.08 sekund z 19 zapytaniami.