Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Przestawienie wymiarowania rzutni  (Przeczytany 846 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
adamnie
Newbie
*

Reputacja na forum: +6/-0

« : Lipiec 12, 2008, 09:31:30 »

To ze jestem Gapa to wszyscy co mnie znają wiedzą i przez to moje gapiostwo popełniłem chyba fatalną pomyłkę Co?
kiedy zaczynałem pracę nad moją wywrotką miałem część wymiarów ogólnych przeliczonych do odpowiedniej skali, tak ze cały model miał mieć około 440 mm długości, i ustawiłem sobie rzutnię na 200 ale niestety cm.

I tu moje pytanie czy można zmienić wymiary rzutni z cm na mm i automatycznie przeskalować w jakiś magiczny sposób całość dotychczasowej pracy Co?

Nie jest to jakaś fatalna pomyłka moim zdaniem bo i tak czeka mnie składanie i malowanie wycinanki w Corel-u więc przeskaluję sobie podczas przenoszenia z Rhino do Corela - chyba że się mylę  Zawstydzony
HAV
Sr. Member

Reputacja na forum: +67/-0

LAST CAT STANDING

« Odpowiedz #1 : Lipiec 12, 2008, 10:32:31 »

Zmień jednostki w opcjach rhino i w zasadzie powinno wystarczyć. Kiedyś zakładałem podobny temat o skalowaniu, zdaje się wspominałem o podwójnym przeskalowaniu - raz skalując model, drugi raz zmieniając jednostki w opcjach R... się później głowiłem czemu model wyszedł znacznie mniejszy niż miał być

trzymaj -> http://forum.rhino3d.pl/index.php/topic,404.0.html
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2008, 10:35:14 wysłane przez HAVOC » Zapisane

satrab
Hero Member

Reputacja na forum: +138/-0

« Odpowiedz #2 : Lipiec 12, 2008, 11:16:14 »

Możesz także zaimportować model do pliku z poprawnie ustawionymi wymiarami, a wtedy Rhino spyta czy pozostawić rozmiar modelu bez zmian czy zmienić numery, co da efekt przeskalowania z np. 20 cm na 20 mm
szpunk
Newbie
*

Reputacja na forum: +0/-0

« Odpowiedz #3 : Listopad 04, 2008, 08:53:17 »

Można ten problem rozwiązać przy pomocy plugin-a BoxEdit   8)http://en.wiki.mcneel.com/default.aspx/McNeel/LabsBoxEdit.html .Wszystkie proble my ze skalowaniem i wymiarowaniem znikają  Duży uśmiech
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.055 sekund z 19 zapytaniami.