Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Prośba o sprawdzenie pliku  (Przeczytany 1078 razy)
satrab
Hero Member

Reputacja na forum: +138/-0

« : Czerwiec 10, 2008, 08:51:00 »

Witam,
Mam taką małą prośbę, dziś natrafiłem na taki plik, jest to taki "case study" o architekturze w Rhino po hiszpańsku... ale konkretnie chodzi o to, że w pliku *.zip jest plik "Palacio de Aranjuez.3dm". Czy ktoś mógł by go otworzyć go i "cokolwiek" z nim porobić i sprawdzić czy Rhino wywala błąd i sie zamyka czy działa ok?
sea__
Hero Member

Reputacja na forum: +128/-0

gg 444625

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 10, 2008, 09:02:10 »

Otworzyłem plik - ok (ciut czasu zajmuje). Dokonałem usunięcia, skalowania, przesunięcia obiektu oraz zapisu przyrostowego. Wszystko ok. Rhino SR3

* 1.jpg (72.52 KB, 640x337 - wyświetlony 65 razy.)

* 2.jpg (84.15 KB, 640x375 - wyświetlony 60 razy.)
satrab
Hero Member

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 10, 2008, 09:10:13 »

Ok dzięki +, w sumie to się nie dziwie bo w między czasie odkryłem, że to na 100% coś nie tak z moim Rhino, bo gdy odpaliłem plik na "virtualnym systemie", który postawiłem do testowania pewnych rzeczy, wszystko w normie. Na virtualce mam też Rhino SR3, 1 rdzeń procesora, 1GB ramu i jakaś emulowana "biedna" karta graficzna i pewnie przez to działa ok, tzn chyba moja prawdziwa karta graficzna szwankuję :/
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2008, 09:11:47 wysłane przez satrab » Zapisane
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1

ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 10, 2008, 09:10:58 »

Rhino 4 i od kilku godzin (niestety strasznie zabugowiony SR4 Wip1) - no ale plik działa, nie ma problemu, na lapie 32bit vista business i na stacjonarce 64bit Vista business
Nawet hyperShot otworzył...
satrab - oto werdykt w Twoim systemie informatycznym Rhino czai się zło  Spoko Spoko Spoko Spoko Spoko Spoko

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 10, 2008, 09:16:28 »

a propos - śliczny model, może ktoś przytoczy autora... przynajmniej, bo to chyba z tego cyklu architektonicznego z bloga, tak?

Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
satrab
Hero Member

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 10, 2008, 09:19:39 »

No czai się zło :/ Albo mam za dużo namieszane w programie, albo Rhino nie lubi mojego Ge9600GT.
A co do HyperShota to fakt otwiera, ale wyświetla niepoprawnie bo chyba nie umie czytać bloków  Mrugnięcie a ten plik bez użycia bloków to był by "system killer"  Mrugnięcie

PS. no właśnie, w  nerwach zapomniałem wspomnieć o autorze, jest to Manuel Hidalgo.
http://blog.rhino3d.com/2008/05/la-sagrada-familia-and-hotel-attraction.html
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2008, 09:22:35 wysłane przez satrab » Zapisane
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 10, 2008, 09:27:55 »

hyperShot próbuje czytać bloki i instancje, ale jak słusznie napisałeś, pozostańmy póki co przy definicji próbuje...
Spoko, zaraz poprawią...  Spoko Spoko Spoko

satrab, z innej beczki, a ja Ciebie spotkam 30-stego?

satrab
Hero Member

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 10, 2008, 09:47:35 »

Zmieniając tryb wyświetlania na DX9 chyba będzie u mnie możliwe edytowanie tego pliku.

A co do 30-stego to hmm... no generalnie chciał bym obejrzeć prezentację itd Uśmiech jeśli będę to na pewno mnie rozpoznasz  Mrugnięcie
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2008, 09:51:38 wysłane przez satrab » Zapisane
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 10, 2008, 10:04:21 »

no pewnie, że Ciebie poznam - ten najładniej wyrenderowany... ze wszystkich zgromadzonych   Chichot

satrab
Hero Member

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 10, 2008, 10:24:58 »

Raczej najpóźniej wyrenderowany, tzn najmłodszy  Mrugnięcie
Odyniec
Administrator
Hero Member

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 11, 2008, 06:19:27 »

zapewniam, że to nie jest wada  Chichot

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.069 sekund z 18 zapytaniami.