|
satrab
|
 |
« : Czerwiec 10, 2008, 08:51:00 » |
|
Witam, Mam taką małą prośbę, dziś natrafiłem na taki plik, jest to taki "case study" o architekturze w Rhino po hiszpańsku... ale konkretnie chodzi o to, że w pliku *.zip jest plik "Palacio de Aranjuez.3dm". Czy ktoś mógł by go otworzyć go i "cokolwiek" z nim porobić i sprawdzić czy Rhino wywala błąd i sie zamyka czy działa ok?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sea__
Hero Member

Reputacja na forum: +128/-0
gg 444625
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 10, 2008, 09:02:10 » |
|
Otworzyłem plik - ok (ciut czasu zajmuje). Dokonałem usunięcia, skalowania, przesunięcia obiektu oraz zapisu przyrostowego. Wszystko ok. Rhino SR3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
satrab
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 10, 2008, 09:10:13 » |
|
Ok dzięki +, w sumie to się nie dziwie bo w między czasie odkryłem, że to na 100% coś nie tak z moim Rhino, bo gdy odpaliłem plik na "virtualnym systemie", który postawiłem do testowania pewnych rzeczy, wszystko w normie. Na virtualce mam też Rhino SR3, 1 rdzeń procesora, 1GB ramu i jakaś emulowana "biedna" karta graficzna i pewnie przez to działa ok, tzn chyba moja prawdziwa karta graficzna szwankuję :/
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2008, 09:11:47 wysłane przez satrab »
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

Reputacja na forum: +123/-1
ART,ARGT (Authorized Rhinoceros and RGold Trainer)
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 10, 2008, 09:10:58 » |
|
|
|
|
|
|
|
Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 10, 2008, 09:16:28 » |
|
a propos - śliczny model, może ktoś przytoczy autora... przynajmniej, bo to chyba z tego cyklu architektonicznego z bloga, tak?
|
|
|
|
|
|
Najlepszym przykładem powierzchni złożonej, utworzonej na podstawie optymalnych i zrównoważonych krzywych referencyjnych, jest ciało kobiety. Jest tak doskonale optymalne, że posiada tylko kilka punktów kontrolnych, którymi teoretycznie można poruszać, chyba że są ukryte lub zabezpieczone.
|
|
|
|
|
satrab
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 10, 2008, 09:19:39 » |
|
No czai się zło :/ Albo mam za dużo namieszane w programie, albo Rhino nie lubi mojego Ge9600GT. A co do HyperShota to fakt otwiera, ale wyświetla niepoprawnie bo chyba nie umie czytać bloków  a ten plik bez użycia bloków to był by "system killer"  PS. no właśnie, w nerwach zapomniałem wspomnieć o autorze, jest to Manuel Hidalgo. http://blog.rhino3d.com/2008/05/la-sagrada-familia-and-hotel-attraction.html
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2008, 09:22:35 wysłane przez satrab »
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 10, 2008, 09:27:55 » |
|
hyperShot próbuje czytać bloki i instancje, ale jak słusznie napisałeś, pozostańmy póki co przy definicji próbuje... Spoko, zaraz poprawią...  satrab, z innej beczki, a ja Ciebie spotkam 30-stego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
satrab
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 10, 2008, 09:47:35 » |
|
Zmieniając tryb wyświetlania na DX9 chyba będzie u mnie możliwe edytowanie tego pliku. A co do 30-stego to hmm... no generalnie chciał bym obejrzeć prezentację itd  jeśli będę to na pewno mnie rozpoznasz 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2008, 09:51:38 wysłane przez satrab »
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 10, 2008, 10:04:21 » |
|
no pewnie, że Ciebie poznam - ten najładniej wyrenderowany... ze wszystkich zgromadzonych 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
satrab
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 10, 2008, 10:24:58 » |
|
Raczej najpóźniej wyrenderowany, tzn najmłodszy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Odyniec
Administrator
Hero Member

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 11, 2008, 06:19:27 » |
|
zapewniam, że to nie jest wada 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|